Ministerstwo przekazało, że powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły wytwarzane są z dojrzałych owoców śliwy domowej odmiany węgierka zwykła (łac. Prunus domestica L.), która wysmażana jest na gęstą ciemnobrązową mieszaninę z fragmentami skórek owoców o powierzchni lśniącej. W smaku są lekko słodkie oraz kwaskowate z wyczuwalną delikatną goryczką pochodzącą z pestek. Przy produkcji nie stosuje się dodatku cukrów poza naturalnie występującymi w owocach. Do wytworzenia 1 kg powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły zużywa się 3 kg owoców.
Śliwki z obszaru Doliny Dolnej Wisły
Jak podkreślono, minimum 75 proc. owoców użytych do wytworzenia powideł pochodzi z obszaru Doliny Dolnej Wisły, czyli
z województwa kujawsko-pomorskiego z powiatów:
- bydgoskiego,
- chełmińskiego,
- grudziądzkiego,
- świeckiego
z województwa pomorskiego - z powiatów:
- kwidzyńskiego,
- sztumskiego,
- tczewskiego.
Związek powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły z regionem opiera się na renomie, która ukształtowała się w oparciu o długoletnią tradycję wytwarzania tego produktu, specyficznej jakości surowca używanego do produkcji oraz wyjątkowych umiejętnościach lokalnych producentów"- wskazano.
Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) to europejski znak przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem.
Resort rolnictwa w ramach produktów zarejestrowanych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności wylicza 45 pozycji. Wśród nich są m.in.: bryndza podhalańska, oscypek, wielkopolski ser smażony, miód kurpiowski, kiełbasa lisiecka, obwarzanek krakowski, śliwka szydłowska, cebularz lubelski.
Komentarze