PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Przepis na rogale marcińskie

Przepis na rogale marcińskie
rogale marcińskie, fot. Shutterstock

Rogale marcińskie z każdym rokiem zaskarbiają sobie serca kolejnych łasuchów. Dawniej był to przysmak wypiekany w Wielkopolsce na dzień św. Marcina, a więc na 11 listopada. Od kilku lat w wielu cukierniach i kawiarniach, a nawet sklepach, pojawiają się charakterystyczne pękate rogale.



Rogale marcińskie lub świętomarcińskie nie należą do najtańszych wypieków, zwłaszcza ze względu na swoje migdałowo-orzechowe nadzienie, ale ich smak i słodycz z pewnością umili Dzień Niepodległości. Przedstawiamy przepis Ewy Wachowicz na rogale, które można upie c w domu.

Składniki

  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 6 jajek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kg mąki
  • ½ kostki roztopionego masła

Nadzienie

  • 100 g - maku zaparzonego mlekiem
  • 100 g - orzechów włoskich zaparzonych mlekiem
  • 100 g - migdałów zaparzonych mlekiem
  • 1½ szklanki - cukru pudru
  • 1 laska - wanilii
  • 1 łyżka - kwaśnej śmietany

Dekoracja

  • lukier z cukru pudru i cytryny
  • grubo siekane orzechy włoskie
  1. Rogale marcińskie robimy z ciasta drożdżowego, dlatego na początku przygotowujemy zaczyn: drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka.
  2. Topimy masło.
  3. Następnie ubijamy jaja z cukrem i łączymy je z roztopionym masłem. Ubijamy.
  4. Nie przerywając ubijania, dodawajmy po mału przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowany zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza.
  5. Cisto odkładamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 min.
  6. następnym krokiem jest przygotowanie nadzienia: migdały, orzechy i mak zaparzamy mlekiem, mielimy, a następnie ucieramy z cukrem i śmietaną do uzyskania gęstej masy.
  7. Dodajemy miąższ z laski wanilii.
  8. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i kroimy na trójkąty. 
  9. Nakładamy na każdy trójkąt nadzienie, zwijamy i formujemy rogala. Następnie odkładamy je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  10. Po wyrośnięciu wkładamy rogale do piekarnika i pieczemy w temp. 220 st. C na złoty kolor.
  11. Dekorujemy lukrem i pokrojonymi orzechami włoskimi.

Źródło: ewawachowicz.pl



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.228.229.51
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.