PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Przepisy kuchnia chińskiej - harmonia przeciwieństw

Przepisy kuchnia chińskiej - harmonia przeciwieństw Chińczycy, jeśli mogą sobie na to pozwolić, jedzą zazwyczaj trzy posiłki dziennie i dbają o to, aby były one przygotowane ze świeżych produktów, fot. Shutterstock

Potrawy od „Chińczyka” znają chyba w Polsce wszyscy. W prawie każdej miejscowości możemy znaleźć budkę, wokół której unoszą się orientalne aromaty. Możemy spróbować przygotować podobne danie w domu. Wystarczą świeże produkty, odpowiednie przyprawy i szczypta filozofii.



Chiny to kraj ogromny i zróżnicowany kulinarnie, trzeci pod względem wielkości na świecie i najliczniej zaludniony. Chińczycy stanowią mniej więcej jedną czwartą światowej populacji; mają do dyspozycji krainę, w której przeważają góry i wyżyny, a ziemia uprawna stanowi niewielki procent powierzchni kraju, nic więc dziwnego, że nieraz doświadczał ich głód, a przez wieki musieli nauczyć się wykorzystywać maksymalnie ziemię, którą dało się uprawiać. Mówi się, że różnorodność i bogactwo tej liczącej kilka tysięcy lat tradycji kulinarnej zrodziły się właśnie z niedostatku i braków.

Chińczycy, jeśli mogą sobie na to pozwolić, jedzą zazwyczaj trzy posiłki dziennie i dbają o to, aby były one przygotowane ze świeżych produktów. Bywa, że mieszkańcy ubogich prowincji nie zawsze miewają lodówki, więc nie mogą robić większych zapasów – ich potrawy są świeże, proste i krótko gotowane. Podstawowe składniki to ryż, świeże warzywa, owoce i mięso, obowiązkowo doprawione imbirem, dymką i sosem sojowym.

Chińczycy interesują się jedzeniem. Chętnie gotują, zasiadają przy wspólnym stole, wiedzą, gdzie w najbliższej okolicy można dobrze zjeść, lubią rozmawiać o jedzeniu. Nic więc dziwnego, że posiłki, mimo iż często szybkie i proste, nie służą tylko do zaspokojenia głodu. Kuchnia to również okazja do spotkania i filozofia. Już w starożytności wierzono, że w kuchni niezbędna jest równowaga, czyli obecność wszystkich 5 smaków (ponieważ nadmierne eksploatowanie jednego z nich może zniszczyć lub zaburzyć zmysł smaku) i równowaga przeciwieństw – jin i jang. Jin jest miękkie, łagodne, ciemne i kobiece, a jang – twarde, mocne, jasne i męskie, co powoduje, że na talerzu pojawiają się obok siebie składniki gorące i zimne, słodkie i kwaśne, łagodne i ostre, chrupiące i miękkie. Zasada jest wspólna, a dobór składników zależy od regionu i upodobań kucharza. W praktyce kuchni chińskiej oznacza to typową dla tego regionu przyprawę 5 smaków (połączenie elementów: gorzkich, słonych, słodkich, kwaśnych i ostrych), a także znane nam połączenia, takie jak: miękkie mięso i chrupiące, półtwarde warzywa, chilli, imbir i szczypior oraz cukier (ostre i słodkie). Nie wszystkie typowo chińskie składniki znajdziemy u nas w kraju, jeśli jednak zastosujemy odpowiednią filozofię doboru składników i przyprawy chińskie, które kupimy w prawie każdym sklepie, to uzyskamy efekt zbliżony do oryginału.

Kaczka po pekińsku 

Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

kaczka (ok. 2 kg)

przyprawy: pieprz, przyprawa pięć smaków (1 łyżka), świeżo starty imbir (1 łyżeczka), 4 ząbki czosnku

2 łyżki miodu

2 łyżki octu ryżowego

4 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oleju

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki sherry lub wódki

sos: 

6 łyżek sosu hoisin

3 łyżki chińskiego bulionu

4 łyżki sosu śliwkowego 

do podania: 

2 średnie ogórki

jasna część pora

szczypiorek

placki mandaryńskie

To tradycyjne chińskie danie w wersji oryginalnej jest bardzo trudne do przygotowania. Wymaga czasu, specjalistycznej obróbki i oryginalnych składników. Tu proponujemy uproszczoną wersję, którą możemy przyrządzić w warunkach domowych.

Całą kaczkę zanurzyć we wrzątku na ok. 30 s. Wyjąć i powiesić na kilka godzin, aby dobrze obeschła. Jeśli trzeba, wnętrze wytrzeć papierowym ręcznikiem.

Z podanych składników przygotować pastę, którą natrzemy mięso tak, aby się dobrze przykleiła do skóry. Mięsa nie solimy, żeby glazura dobrze się trzymała. Kaczkę pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 1,5-2 h, aż mięso zrobi się miękkie, a skórka – rumiana i chrupiąca. 

Gorącą kaczkę kroimy na niewielkie kawałki i podajemy z sosem przygotowanym z podanych składników, plackami mandaryńskimi, słupkami z ogórka (ogórki obieramy, kroimy w słupki i pozbawiamy pestek), paseczkami pora i piórkami szczypiorku.

Zupa wonton  

Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

pierożki

ciasto:

0,5 kg mąki, 1 duże jajko, 1 łyżeczka soli, 0,5 szklanki wody

nadzienie:

5 suszonych grzybów chińskich, 12 kasztanów wodnych, 2 dymki, 1 cm korzenia imbiru, 250 g mielonej, chudej wieprzowiny lub wołowiny, szczypta soli i pieprzu, 1 łyżka sosu sojowego, 1 jajko, 1/2 łyżeczki oleju sezamowego

zupa:

3 dymki, 1,5 l rosołu z kury, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, 1/2 łyżeczki oleju sezamowego, sól, pieprz do smaku

Do miski z mąką wlać roztrzepane jajko, dodać sól i stopniowo dodawać wody, aż powstanie elastyczne ciasto – przykryć je ściereczką i odstawić na pół godziny.

Grzyby moczyć przez pół godziny w gorącej wodzie, osuszyć i drobno pokroić. Kasztany zmiksować, dymkę i imbir posiekać. Dodać pozostałe składniki nadzienia i odstawić całość na pół godziny. 

Ciasto rozwałkować cienko, pokroić na kwadraty. Na każdym kwadracie układać łyżeczkę nadzienia. Brzegi ciasta posmarować wodą lub roztrzepanym żółtkiem i skręcać, aby powstały sakiewki. Gotowe kluski wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 1-2 min od wypłynięcia. Po ugotowaniu odsączyć.

Rosół podgrzać, przyprawić sosem sojowym, olejem sezamowym, solą i pieprzem. Dodać pokrojoną dymkę i podawać z ciepłymi pierożkami.

Kiełki soi z wieprzowiną

Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock
 

400 g chudej wieprzowiny

1 zielona papryka

1 cm korzenia imbiru

4 ząbki czosnku

4 dymki

500 g kiełków soi

4 łyżki oleju arachidowego 

3 łyżki sherry lub wina ryżowego 

sos:

2 łyżki skrobi kukurydzianej, 4 łyżki wody, 2 łyżki gęstego sosu sojowego 

W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać połowę oleju. Dodać posiekany imbir, kiełki sojowe i paprykę pokrojoną w cienkie paseczki, posolić i smażyć przez 2-3 min, ciągle mieszając. Wyjąć, odsączyć i pozostawić w cieple. Wok oczyścić i rozgrzać resztę oleju, zeszklić czosnek i białe części cebulki. Dodać mięso i smażyć, aż zrobi się jasne. Dolać wino ryżowe i chwilę smażyć, potrząsając patelnią, zmniejszyć ogień. Wymieszać składniki sosu i dodać do mięsa, zagotować, dodać posiekany szczypiorek. Kiełki wymieszać z mięsem. Podawać ciepłe.

Banany w cieście

Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock
 

4 dość twarde banany

2 łyżki sezamu

olej arachidowy lub kukurydziany do smażenia

5 łyżek miodu

ciasto:

80 g mąki, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, 150 ml wody, 1 białko, 1 łyżeczka oleju sezamowego

Suche składniki na ciasto wymieszać w misce. Powoli dodawać mokre składniki, wymieszać.

Banany obrać i pokroić na ćwiartki lub połówki. Nasiona sezamu uprażyć na patelni.

Olej rozgrzać w głębokim naczyniu. Banany zanurzać w cieście i smażyć przez 3-4 min na złotobrązowy kolor. Wyjąć i odsączyć na papierowym ręczniku.

Miód z sokiem cytrynowym podgrzać w garnku. Banany polać ciepłym sosem i posypać sezamem.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.67.179
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.