Mistrz kuchni i zwycięzca 8. edycji MasterChefa Grzegorz Zawierucha podczas wielkanocnych warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez Związek Polskie Mięso pod hasłem „Polskie mięso karmi zmysły” w ramach V edycji kampanii „Marka Polskie Mięso. Polska smakuje” podzielił się z uczestnikami sprawdzonymi sposobami na przygotowanie smacznego i aromatycznego mięsa.
Kluczem do sukcesu jest jakość mięsa – powinno być świeże i ze sprawdzonego źródła. Znaczenie ma również sposób przechowywania oraz sposób przygotowania – dodatek odpowiednich przypraw i możliwie krótka obróbka termiczna w niezbyt wysokiej temperaturze. Parametry dobieramy, oczywiście, w zależności od rodzaju mięsa.

Czytaj więcej
Jak przygotować idealne mięso?Mistrz kuchni zdradził nam również swój sprawdzony przepis.
Zapraszamy na wspólne gotowanie!
Schab z kostką w musztardzie i miodzie – składniki
Składniki
4 kotleciki schabowe z kostką
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki cebuli w proszku
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Glazura miodowa
4 ząbki czosnku, posiekane
1/4 szklanki miodu
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka oliwy z oliwek
Warzywa
10 szt. brukselek
1 dynia piżmowa
Schab z kostką w musztardzie i miodzie – sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Wyłóż blachę do pieczenia folią aluminiową lub papierem do pieczenia i odłóż na bok. Osusz kotleciki wieprzowe ręcznikami papierowymi.
W małej misce wymieszaj paprykę, czosnek w proszku, cebulę w proszku, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz.
Lekko nasmaruj kotleciki olejem rzepakowym. Ułatwi to przywieranie mieszanki przypraw. Weź mieszankę przypraw i natrzyj nią kotleciki.
W misce połącz czosnek, miód, sos sojowy, musztardę i olej; mieszaj, aż dobrze się połączą. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj trochę więcej oleju lub sosu sojowego. Odłóż 4 łyżki glazury do warzyw.
Wrzuć warzywa do miski (brukselki przekrojone na pół, dynia pokrojona w kostkę 2x2cm) z łyżką oliwy z oliwek i odłożoną glazurą.
Rozgrzej olej na patelni i obsmaż kotleciki, aż się zarumienią ze wszystkich stron; około 3 minut z każdej strony. Schab przełóż na wcześniej przygotowaną blachę do pieczenia i posmaruj go przygotowaną glazurą z każdej strony.
Warzywa ułóż wokół kotlecików i włóż do piekarnika ustawionego na 190 st. C na 10 minut. Po tym czasie blachę przykryj folią aluminiową, zmniejsz temperaturę do 140 st. C i piecz kolejne 10 minut.
Po tym czasie sprawdź temperaturę mięsa w środku. Jeśli osiągnie temperaturę 64 st. C, należy je wyciągnąć. Pieczeń odkładamy do odpoczęcia na 5 minut i serwujemy.

Czytaj więcej
Sprawdzony przepis na świąteczny żur
Komentarze