PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Sezon na kurki – inspiracje kulinarne

Sezon na kurki – inspiracje kulinarne Kurki świetnie sprawdzają się też jako sezonowy dodatek do tarty lub pizzy, fot. Shutterstock

Autor: hotecatrends.pl

Dodano: 27-07-2020 12:42

Tagi:

Sezon na kurki trwa w najlepsze, co świetnie widać w menu restauracji i na Instagramie. Prezentujemy kolejne sezonowe inspiracje Horecatrends.pl. Tym razem – czas na kurki!



W tym roku kurkami, czyli pieprznikiem jadalnym, możemy cieszyć się już od czerwca. Warto wykorzystać ten czas i najeść się nimi przed końcem sezonu – w domowym zaciszu lub w restauracjach. Wiele lokali na ten czas dołącza do karty specjalne kurkowe menu.

 

Sos kurkowy

Przegląd inspiracji zaczynamy od sosu kurkowego. Idealnie pasuje m.in. do dań mięsnych, a tym samym dobrze sprawdza się jako element dania głównego. Kwestia Smakuzamieszcza pomysł na filety kurczaka w sosie kurkowym podawane z podsmażanymi kopytkami. Miłość od kuchni – na schab w sosie kurkowym.

View this post on Instagram

🐖🍄SCHAB W SOSIE KURKOWYM🍄🐖 * Sezon na kurki uważamy za otwarty☺️Dzisiaj nasza propozycja podania ich z kruchym i przepysznym schabowy, ale będziemy oczekiwali na Wasze pomysły, co chcielibyście u nas zobaczyć na profilu z wykorzystaniem tych pysznych grzybków, a tymczasem łapcie przepis⬇️ * 🐖schab w całości (ok. 1200g) nacieramy przyprawami według własnych upodobań(u nas tym razem były to resztki różnych przypraw + suszony rozmaryn i sól) i obsmażamy mocno z każdej strony tak, by zamknąć pory dzięki czemu mięso nie będzie suche po upieczeniu, 🐖obsmażony kawał świnki przekładamy do wyłożonego pokrojoną w pióra cebulą(dwie duże) naczynia żaroodpornego, 🐖z góry również posypujemy mięso cebulą i delikatnie polewamy oliwą - naczynie zakrywamy i pieczemy w temp. 200 stopni przez półtorej godziny, 🍄w międzyczasie kurki opłukujemy, osuszamy na ściereczce, 🍄jedną małą cebulę i dwa ząbki czosnku kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy kurki i smażymy przez kilka minut, 🍄zawartość patelni podlewamy bulionem (300 ml), dodajemy łyżkę pokrojonej natki pietruszki i szczyptę suszonego rozmarynu, 🍄dusimy przez kilka minut, a następnie zagęszczamy łyżką mąki rozmieszaną z łyżką śmietany i odrobiną wody, 🍄kopytka podsmażamy na maśle(niestety tym razem kupne), 🍄upieczony schab kroimy w plastry, przekładamy na talerz w towarzystwie kopytek i polewamy pysznym i aromatycznym sosem, 🍄całość możemy podawać z buraczkami * #obiad #obiadek #kolacja #jedzenie #przepis #kopytka #schab #kurki #grzyby #pomyslnaobiad #przepis #przepisy #domowejedzenie #kuchnia #gotowanie #kuchniapolska #pysznie #pycha #mniam #zdrowoikolorowo #szama#smacznego #smacznie #mniam #mniammniam #wiemcojem #czystamicha #zdrowejedzenie #zdrowojem #jemzdrowo #dinner #kluski

A post shared by Miłość od Kuchni😍 (@milosc_od_kuchni) on

Zupa kurkowa

Letnia zupa grzybowa to zupa z kurek. Istnieje wiele możliwości jej podania.

Tarta i pizza

Kurki świetnie sprawdzają się też jako sezonowy dodatek do tarty lub pizzy. 

Z boczkiem

Pieprznik jadalny dobrze łączy się smakowo z boczkiem. Kulinarny Ja zachęca do kurek z bekonem w kremowym sosie.

Kolejna propozycja to ziemniaczana zapiekanka z kurkami, cukinią, szpinakiem i boczkiem.

View this post on Instagram

🇬🇧🇪🇸⬇️ Sezon kurkowy w pełni. Czas na przypomnienie przepisu na ziemniaczaną zapiekankę z kurkami, cukinią, szpinakiem i boczkiem (dla chętnych). Możecie oczywiście zostać przy samych warzywach i grzybach. Smaku jest tu całe mnóstwo. Zapiekanka nadaje się do ogrzania następnego dnia. A kto ma nadwyżkę ziemniaków z poprzedniego dnia, ten wyczaruje ją w mgnieniu oka. Dobrego dnia Kochani! P.S. Pakiety eBooków z obiadami i śniadaniami są jeszcze w super cenach, zajrzyjcie do sklepu na blogu, link w bio @praktykulinarni 💚 Potato bake with bacon, chanterelles, courgette and spinach. Happy afternoon my Dear Friends! 💚 Gratinado de patatas con mizcalos, tocino, calabacin y espinaca. Buenas tardes Amigos! 💚 6 porcji po 312 kcal ✔️Ziemniaki 800 g ✔️Szpinak 500 g ✔️Kurki 400 g ✔️Cukinia duża 350 g ✔️Szalotka 2 szt. ✔️Czosnek 2-3 ząbki ✔️Boczek wędzony 100 g ✔️Śmietana 12 proc. 250 g ✔️Ser (starty na tarce) 5 łyżek ✔️Gałka muszkatołowa ✔️Pieprz ✔️Tymianek kilka gałązek 1️⃣ Ziemniaki obierz, ugotuj, wystudź, pokrój na plasterki. 2️⃣ Szpinak opłucz, osusz. Posiekaj czosnek i szalotki, oczyść kurki. Pokrój cukinię i boczek. 3️⃣ Rozgrzej piekarnik do 190 st. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć boczek, szalotki i czosnek, smaż przez 3 min. 4️⃣ Wrzuć cukinię, smaż jeszcze 2 min, wrzuć kurki. Po 4 min. dodaj szpinak. Kiedy listki zwiędną, wlej śmietanę, przypraw gałką, pieprzem (nie dodaję soli, wystarczy ta z boczku) i tymiankiem. 5️⃣ Połowę ziemniaków ułóż w naczyniu do zapiekania, wyłóż warzywa z boczkiem i kurkami. Przykryj resztą ziemniaków. Posyp serem. Zapiekaj przez 15 min. . . . . . #dinner #ziemniaczki #obiad #zapiekanka #kolacja #kurki #zdroweprzepisy #boczek #zapiekankaziemniaczana #cukinia #śmietana #szybkiobiad #szpinak #dieta #jedzenie #gotowanie #conaobiad #potatobake #zdrowakuchnia #carbs #lunchbox #przepisy #zpiekarnika #domowejedzenie #polskakuchnia

A post shared by Beata Gratkowska (@praktykulinarni) on



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 83.14.172.234
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.