PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Sezon na świeżość - majowe przepisy na szparagi i nie tylko

Sezon na świeżość - majowe przepisy na szparagi i nie tylko Frittata ze szparagami i kozim serem, fot. Shutterstock

Autor:

Dodano:

Tagi:

Od maja do późnej jesieni możemy korzystać ze świeżych, nieprzetworzonych darów natury. Czas więc zacząć sięgać po sezonowe przysmaki.



Polacy coraz szybciej i coraz łatwiej tyją, zbyt dużą wagę osiągając w zdecydowanie za młodym wieku. W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że już co piąte dziecko i co drugi dorosły ważą za dużo. Zmienił nam się metabolizm? Raczej nie. Przyczyn tej tendencji należy raczej upatrywać w zmianie trybu życia i jakości naszej żywności. Na pewno jest lepiej przebadana, skontrolowana i opisana. Spełnia wszystkie normy i ma odpowiednie certyfikaty. Jest jednak wysokoprzetworzona i mocno zakonserwowana, co niekorzystnie wpływa na nasz metabolizm. A ostatnie tygodnie spędzane w domach niewątpliwie przysłużyły się naszemu ogólnemu zdrowiu, ale sylwetkom niekoniecznie. Wraz z wiosną dostajemy szansę, aby odciążyć talerze, sięgając po świeże i mniej przetworzone produkty. 

W maju warto wybrać szparagi. Nie tylko dlatego, że stały się ostatnio modne. Przede wszystkim jest to niezwykłe warzywo o niskiej wartości kalorycznej (tylko 20 kcal na 100 g), niskim indeksie glikemicznym (odpowiednie zatem dla diabetyków i osób odchudzających się) i jednej z najlepszych gęstości odżywczych. Parametr ten wskazuje, jak duże jest zagęszczenie witamin, minerałów, aminokwasów i przeciwutleniaczy w 1 kcal produktu. Szparagi zawierają wiele witamin: A, C, E, grupę B i nawet witaminę K, żelazo i przeciwutleniacze. Aby zachowały swoje właściwości i jednocześnie były smaczne, najlepiej ugotować ja na półtwardo – kilka minut i w specyficzny sposób. Główki szparagów są delikatniejsze niż trzonki, powinny więc gotować się krócej. W tym celu wybieramy możliwie jak najwęższy garnek i ustawiamy szparagi tak, aby ich główki znalazły się tuż ponad wodą (dogotują się w parze). To ważne szczególnie w przypadku szparagów białych, które są delikatniejsze w smaku, ale nieco bardziej łykowate i twardsze. Białe szparagi należy najpierw obrać, pozbawić stwardniałych końcówek (odciąć lub odłamać), a następnie ugotować pionowo. W przypadku zielonych szparagów o nieco bardziej wyrazistym smaku, ale delikatniejszej budowie, postępowanie jest prostsze – myjemy je, odłamujemy twarde końcówki i gotujemy przez kilka minut w dowolnej pozycji.

Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim

Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

pęczek szparagów

2 jajka

sos holenderski:
4 żółtka w temperaturze pokojowej, 1 łyżka soku z cytryny, 100 g masła lub masła klarowanego, sól, pieprz do smaku

przyprawy: sól, ocet, świeżo zmielony kolorowy pieprz

To jedna z najsłynniejszych kompozycji kulinarnych ze szparagami – jajko w koszulce i sos holenderski.

W dwóch garnkach gotujemy wodę: w jednym na szparagi, w drugim na jajka.

W tym czasie przygotujmy sos holenderski. Masło rozpuszczamy, aby było mocno ciepłe. Żółtka ubijamy w kąpieli wodnej. Przygotowujemy garnek i pasującą do niego wielkością, szklaną lub metalową miskę, którą będziemy mogli umieścić na wierzchu. W garnku gotujemy wodę i gdy zacznie wrzeć, umieszczamy na wierzchu miskę z żółtkami, które ubijamy trzepaczką na puszystą masę z dodatkiem soli, pieprzu i soku z cytryny. Pod koniec ubijania wlewamy małym strumyczkiem mocno ciepłe, stopione masło. Odstawiamy na chwilę.

Gotujemy szparagi według ogólnych zaleceń, czyli zielone – w całości i krótko, a białe w pionie. Odcedzamy, osuszamy i trzymamy w cieple do czasu podania.

Jajka pojedynczo wbijamy do małego naczynia. Do wrzącej wody w drugim garnku wsypujemy sól i wlewamy 2 łyżki octu. Łyżką robimy wir i delikatnie wlewamy jajko w jedno miejsce. Gotujemy do czasu, aż białko się zetnie, pomagając sobie łyżką, żeby białko nie rozpłynęło się po całym garnku – nitki białka łyżką zagarniamy w jedno miejsce. Wyjmujemy jajko łyżką cedzakową i wlewamy kolejne.

Na talerzach układamy szparagi, łyżkę sosu holenderskiego i na wierzchu jajko w koszulce. Posypujemy całość świeżo zmielonym pieprzem i podajemy od razu.

Owsianka nocna

Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

8 łyżek płatków owsianych górskich

2 łyżki nasion chia

1 szkl. jogurtu

1/2 szkl. mleka

do dekoracji: garść truskawek, listki mięty

Owsianka nocna to pomysł na zdrowe i szybkie śniadanie z dodatkiem świeżych owoców, które można dowolnie zmieniać w zależności od upodobań, pory roku i dostępności.

Podajemy przepis na dwie porcje owsianki. Do każdego słoika wkładamy po połowie składników: 4 łyżki płatków owsianych, 1 łyżkę nasion chia, 1/2 szklanki jogurtu, 1/4 szklanki mleka. Słoiki zakręcamy, mieszamy wszystko, energicznie potrząsając słoikiem, i wstawiamy na noc do lodówki. Wyjmujemy chwilę przed śniadaniem. Na wierzchu układamy ulubione owoce sezonowe, np. truskawki, jagody, borówki amerykańskie, agrest. 

Przez cały rok możemy korzystać np. z bananów, wzbogacając śniadanie łyżeczką masła orzechowego, a wierzch dekorując orzechami pekan. 

Frittata ze szparagami i kozim serem

Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

pęczek szparagów 

10 pieczarek

150 g koziego sera

4 jajka 

1 łyżka śmietany

przyprawy: sól, pieprz do smaku

do dekoracji: liście bazylii, piórka czerwonej cebuli i kilka plastrów sera koziego

do smażenia: łyżka oliwi i łyżka masła

Obrane pieczarki pokroić na plasterki. Szparagi umyć, obrać, pozbawić zdrewniałych części i pokroić na kawałki o długości 2-3 cm. Kilka cienkich szparagów zostawić do położenia na wierzchu.

Na patelni, którą można później wstawić do piekarnika, rozgrzać masło i oliwę. Podsmażyć najpierw pieczarki, a chwilę później dodać szparagi. Gdy woda z pieczarek odparuje, wlać na patelnię jajka roztrzepane wcześniej ze śmietaną, solą i pieprzem. Do jajek dodać delikatnie część pokruszonego sera koziego – tak, aby w masie jajecznej czuć było wyraźne grudki sera. Kilka plasterków zostawić do dekoracji. Smażyć chwilę całość na małym ogniu, żeby frittata ścięła się od spodu. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180°C. Na wierzchu masy jajecznej układamy całe szparagi i wstawiamy patelnię do pieca na ok. 15 min albo do czasu, gdy wierzch zetnie się i zarumieni.

Dekorujemy całość plasterkami koziego sera, listkami bazylii i piórkami czerwonej cebuli. Czekamy chwilę i kroimy na ćwiartki. Podajemy na ciepło albo na zimno
– jako danie główne, przystawkę lub dodatek do kanapek.

Sałatki ze szparagami

Szparagi są znakomitym dodatkiem do sałatek. Podpowiadamy kilka przykładowych inspiracji, ale składniki można dowolnie zmieniać i komponować według własnego gustu. W przepisach podajemy tylko składniki i sposób przygotowania sosu. Reszta jest prosta: wszystko układamy na półmisku i skrapiamy sosem.

Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock
1)  SZPARAGI z krewetkami

liście cykorii 

1/2 pęczka gotowanych szparagów

szklanka krewetek podsmażonych na maśle z dodatkiem czosnku

sos: 1/2 szklanki jogurtu greckiego, łyżka siekanego koperku, szczypta soli i szczypta czosnku granulowanego

2) SZPARAGI z gruszką i niebieskim serem

garść świeżej sałaty (dobra będzie roszponka lub kompozycja sałat z dodatkiem roszponki, botwiny
lub szpinaku)

1 grillowana gruszka pokrojona na 8 części

1/2 pęczka grillowanych szparagów 

100 g pokruszonego niebieskiego sera typu lazur lub roquefort

sos musztardowo-miodowy: 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 1/2 łyżeczki miodu, szczypta soli i pieprzu, ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.67.179
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.