PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Stypendium od Spomlek

Stypendium od Spomlek fot. A. Kozłowska

Technik przetwórstwa mleczarskiego to interesująca alternatywa dla młodzieży szukającej pomysłu na ciekawą pracę w przyszłości.



Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek w ubiegłym roku zaangażowała się - i to z sukcesem - w powstanie nowego kierunku kształcenia w Zespole Szkół Rolniczych w Woli Osowińskiej. Uczniowie uczą się w zawodzie - Technik Przetwórstwa Mleczarskiego. W tym roku ruszył kolejny nabór do klasy pierwszej.

- Byliśmy pełni obaw czy w tych czasach, kiedy wiele osób wybiera kierunki kształcenia związane z elektroniką, komputerami zechcą podjąć naukę w technikum związanym z przetwórstwem mleka – dziedziną mało popularną, kojarzoną z ciężką pracą w spółdzielni – mleczarni. Dodatkowo słowo spółdzielnia budzi archaiczne skojarzenia, a mleczarnia kojarzy nam się z babciami, które noszą do niej mleko w kankach. Brzmi dziwnie, ale dążąc do uruchomienia nowego kierunku kształcenia, wiedzieliśmy, że musimy podjąć wyzwanie związane z przekonaniem młodych ludzi o wartości podjęcia nauki w klasie o takim profilu. Obalić te skojarzenia i pokazać, że dzisiaj mleczarnia to nowoczesny, zmechanizowany zakład – mówi Aneta Mostowiec, rzecznik prasowy SM Spomlek.

Jak się okazało, kierunek kształcenia w ZSR w Woli Osowińskiej znalazł w ubiegłym roku wielu zwolenników. Powstała spora, bo 30-osobowa klasa. Do czasu epidemii młodzież odbywała praktyczne zajęcia w zakładzie Spomlek w Radzyniu Podlaskim zdobywając wiedzę z zakresu produkcji wyrobów mleczarskich. Nabyte doświadczenie i kwalifikacje dzięki zajęciom praktycznym pozwolą - jak się ocenia - młodym ludziom znaleźć pracę m.in. w zakładach przetwórstwa spożywczego, przedsiębiorstwach rolniczych o charakterze produkcyjnym i usługowym lub laboratoriach oceniających surowce spożywcze. Ukończenie technikum o takim profilu to także dobre przygotowanie do pracy na stanowiskach w instytucjach państwowych i urzędach służb rolnych lub do prowadzenia własnej działalności związanej z branżą mleczarską.

Dodatkowym atutem kształcenia na tym kierunku jest zdobywanie doświadczenia podczas wizyt studyjnych w zmechanizowanych i zrobotyzowanych gospodarstwach rolnych.

W tym roku Spomlek ufunduje stypendia naukowe dla pięciu najlepszych uczniów z technikum przetwórstwa mleczarskiego. To również zachęta do podejmowania starań celem osiągania bardzo dobrych wyników w nauce.

Absolwenci kierunku Technik Przetwórstwa Mleczarskiego będą przygotowani do wykonywania zadań zawodowych: wytwarzania wyrobów mleczarskich; obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów mleczarskich; planowania procesu technologicznego produkcji wyrobów mleczarskich; oceniania jakości gotowego wyrobu mleczarskiego na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych i dokumentacji monitorującej parametry technologiczne; magazynowania wytworzonych produktów.

Czas składania dokumentów mija 10 lipca br. To już więc ostatni tydzień na podjęcie decyzji dot. zawodowej przyszłości!

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.107.209
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.