Przepis na tradycyjny majonez
Czarne Kujawy - skąd nazwa? Stąd, że w tym regionie właśnie występują czarne ziemie – jedne z najlepszych gleb w Polsce. Z powodu niezwykle urodzajnych gleb Kujawy czasem nazywane są też spichlerzem Polski.
Region ten słynie też z uprawy rzepaku. Nic więc dziwnego, że w kuchniach Kujawianek, olej to podstawowy dodatek wielu potraw, o czym mogliśmy się przekonać goszcząc u Pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Czołówku (gmina Radziejów).
Przemiłe gospodynie, zdradziły redakcji farmer.pl przepis na przepyszny, tradycyjny majonez oraz babkę wielkanocną, które to potrawy przygotowały na bazie regionalnego oleju. Palce można było lizać!
Jako że Święta Wielkanocne za pasem, zachęcamy do zainspirowania się przepisami KGW w Czołówku - zapraszamy Państwa do obejrzenia załączonego materiału filmowego.
Wesołych Świąt!

Publikacja finansowana z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.
Komentarze