PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

We wszystkich kolorach ogrodu

We wszystkich kolorach ogrodu

Autor: Anna Kamińska

Dodano: 31-05-2020 11:14

Na pierwszego czerwca propozycja dla najmłodszych. Będzie kolorowo, bajkowo, sezonowo i owocowo.



Czerwiec zaczyna się Dniem Dziecka, a kończy odejściem wiosny. Od 22 czerwca mamy już astronomiczne lato ze wszystkimi jego konsekwencjami – długim dniem, upałem, suszą, ale na szczęście również z całym bogactwem świeżych warzyw i owoców. Radośnie witamy długo wyczekiwane truskawki. Możemy też już w pełni cieszyć się młodymi warzywami. Marchewki, pietruszki, pory, cebula, szczypior, rzodkiewki, kapusty (biała, włoska i czerwona), kalafiory, botwina oraz wszelkie młode sałaty, liście i zioła mają już pełniejszy smak niż na początku wiosny. Warto teraz z nich korzystać pełnymi garściami. Zresztą nasze letnie apetyty również dopominają się o odpowiednią dawkę świeżości i witamin. Chętniej wybieramy lekkie i chłodne jedzenie niż gorące, ciężkie i tłuste potrawy zimowe. Warto również tę świeżość przemycać najmłodszym. Niektóre dzieci same chętnie sięgają zwłaszcza po słodkie owoce, innym trzeba w tym nieco pomóc. Sprawdzonym pomysłem może być w takim przypadku atrakcyjna forma podania lub niewidoczne wkomponowanie warzyw i owoców w inne dobrze znane dzieciom dania. Jedna z ulubionych dziecięcych zup – pomidorowa nie zmieni w sposób alarmujący smaku, a zyska na wartości, gdy zrobimy ją ze świeżych pomidorów, a zagęścimy nie tradycyjnie mąką, tylko miksując warzywa, na których przygotowywaliśmy wywar. Dodatek chudej śmietanki lub mleka dobrze zakamufluje zmianę. Warzywa możemy też wmiksować we wszelkiego rodzaju kotlety, pulpety lub nawet koktajle. Dodatek awokado czy garstki świeżego szpinaku nie zmieni za bardzo koloru ani smaku mleczno-owocowego koktajlu, którego bazą mogą być truskawki, jagody czy lubiane przez dzieci i dostępne przez cały rok banany. A taki koktajl dostarczy wielu niezbędnych składników odżywczych, witamin, błonnika i zapewni energię na dłuższy czas. Cuda może również zdziałać atrakcyjna forma przekąski – dzieci dużo chętniej sięgają po zwierzaczki czy stworzonka znane z bajek, nawet jeśli są one zrobione z owoców i warzyw niż po zwykłe jabłko, truskawkę czy ogórka. Tu ograniczeniem będą tylko granice wyobraźni. 

1. Lody owocowe

Nie ma nic bardziej letniego i pożądanego przez dzieci niż lody. Poszczególne smaki zostają im w pamięci jako najpiękniejsze wspomnienie wakacji, a miarą sukcesu na wycieczce jest to, ile razy (i jakie) lody mogły zjeść. Wychodzimy naprzeciw tej dziecięcej miłości, a jednocześnie podpowiadamy, jak przygotować samodzielnie w domu pyszne, owocowe lody. Podstawą będą dojrzałe owoce – tylko takie zapewnią odpowiednie aromaty i słodycz. Wybieramy wersję najprostszą, do której nie potrzeba maszynki do lodów. Wystarczy przygotować owocowe musy, które zamrozimy albo w tradycyjnej formie, czyli na patyczku (foremki do lodów wraz z patyczkami można kupić w dużych sklepach lub przez Internet), albo w postaci cienkich rurek-lizaków. Formę do lizaków przygotujemy samodzielnie z torebki strunowej. Potrzebne nam będzie kilka dość grubych torebek strunowych, zapalniczka i tępy nóż. Nóż rozgrzewamy za pomocą zapalniczki i kiedy zrobi się gorący, zdecydowanym ruchem przeciągamy wzdłuż torebki, prostopadle do zamka. W ten sposób robimy kilka kieszonek, do których wlejemy musy przygotowane z podanych składników. Owoce wraz z dodatkami dokładnie miksujemy, zamrażamy i gotowe. 

Lody truskawkowe
  • 0,25 kg dojrzałych, słodkich truskawek
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki cukru
  Lody mango
  • dojrzałe, miękkie mango
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
  • 0,5 szkl. śmietanki kokosowej
    (albo zwykłej, tylko gęstej)
  Lody z kiwi
  • 4 dojrzałe kiwi
  • garść winogron bez pestek
    lub agrestu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 dojrzały banan
  Lody jagodowe
  • 0,25 kg jagód
  • 3 łyżki miodu
  • 0,5 szkl. jogurtu greckiego
    lub śmietanki
  • 2. Jabłkowo-truskawkowe potworki

  • Fot. Shutterstock
    Fot. Shutterstock
  •  

Dzieci bardzo lubią przekąski nie tylko smaczne i słodkie, ale przede wszystkim ładne i kolorowe, dlatego wiele zdrowych składników można przemycić pod postacią zabawnych stworków. Nasze propozycje to truskawkowe skrzaty i owocowe ufoludki, ale możliwości mamy dużo, dużo więcej.

  • 1 duże jabłko 
  • kilka truskawek
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • cukrowe oczka 

Jabłko myjemy i kroimy na ósemki. W każdej z nich wycinamy miejsce na buźkę. Środek buźki smarujemy masłem orzechowym – tam przykleimy język zrobiony z plasterka truskawki. W górną wargę wbijamy „zęby”, czyli pestki słonecznika. Na górze, również za pomocą masła orzechowego, przyklejamy oczka. Jeśli nie uda nam się kupić gotowych drażetek w kształcie oczek, możemy je wykonać sami z masy cukrowej lub marcepanowej czy pianek marshmallows.

3. Galaretka w arbuzie

Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock
  • połówka arbuza
  • 1 jabłko
  • 0,25 kg truskawek 
  • 2 torebki galaretkiw proszku Arbuza wydrążyć. Z miąższu usunąć pestki i pokroić go na kawałki.
  • Jabłko pokroić w dość dużą kostką, a umyte i odszypułkowane truskawki – na połówki. Zagotować 0,8 l wody (mniej niż w przepisie), wsypać dwie galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Jeśli mamy małego arbuza, wystarczy jedna galaretka. Do wydrążonej skorupki arbuza wkładamy pokrojone owoce i zalewamy je wystudzoną galaretką.  Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Deser podajemy w takiej formie, jak arbuza – pokrojony na trójkąty.
  • 4. Kolorowe naleśniki z warzywami

  • Naleśniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1/4 szkl. oleju
  • dodatki: garść szpinaku, 2 łyżki soku z buraka,
  • 2 łyżki kakao, 2 łyżki soku z marchwi, szczypta kurkumy, 100 g ugotowanego dość twardego spaghetti
  • Farsz:
  • 4 młode marchewki
  • 1 młody por
  • 1 młody seler
  • puszka kukurydzy
  • 1 szkl. startego żółtego sera
  • 2-3 łyżki oliwy do smażenia
  • Przyprawy: szczypta soli, szczypta papryki, ząbek czosnku, 3 łyżki posiekanej natki
  • Składniki na podstawowe ciasto naleśnikowe zmiksować i podzielić na 4 części. Do każdej dołożyć odpowiednie dodatki, aby zabarwić ciasto: do pierwszej dodać szpinak i dobrze zmiksować z ciastem, aby uzyskać jednolity kolor; do drugiej – dolać 2 łyżki soku z buraków; do trzeciej – sok z marchwi i szczyptę kurkumy, a do czwartej – kakao. Ciasto powinno być dosyć rzadkie, więc w razie potrzeby dodajemy więcej mleka lub trochę wody gazowanej.
  • Na małej patelni smażymy kolejno poszczególne kolory naleśników. Gdy naleśniki stygną, przygotowujemy farsz. Młode warzywa obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w cienkie półplasterki. Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, starte warzywa i przyprawy. Smażymy chwilę, aż warzywa zmiękną, a następnie dodajemy posiekaną natkę, kukurydzę i starty ser. 
  • Na środku naleśników układamy trochę farszu, zostawiając dość dużo miejsca na brzegach. Zakręcamy brzegi w sakiewkę i zawiązujemy nitką makaronu. Brzegi tniemy nożyczkami tak, aby utworzyć na wierzchu frędzelki. Przed podaniem można podgrzać kolorowe sakiewki w piekarniku, aby ser się rozpuścił.


Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 52.3.228.47
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.