PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wiejska rezydencja na przedmieściach

Autor: Radosław Zieniewicz

Dodano: 22-04-2020 17:24

Tagi:

Największym atutem tej rezydencji jest jej malownicze położenie wśród pól uprawnych i lasów. Z działki rozpościera się wspaniały widok na otwartą przestrzeń i sąsiadujące w oddali domy w zabudowie zagrodowej.



Informacje o projekcie

Powierzchnia działki: 800,2 m2
Powierzchnia użytkowa domu: 204,3 m2
Autorzy projektu: Magdalena Tokarska, Piotr Tokarski, studio architektoniczne TTAT

Dom ten jest zlokalizowany na malowniczych przedmieściach Tychów. Prosta, wydłużona bryła budynku wraz z użytkowym poddaszem umieszczonym pod dwuspadowym dachem najbardziej odpowiadała wymaganiom stawianym przez inwestora oraz najlepiej korespondowała z istniejącymi w okolicy formami zabudowy czyli typowymi domami zabudowie zagrodowej.

Architekci ze studia architektonicznego TTAT tak ukształtowanej bryle budynku, harmonizującej z tradycyjnym otoczeniem, nadali współczesny wygląd elewacji poprzez zastosowane materiały wykończeniowe i detale, sprowadzające całość do syntetycznej i minimalistycznej w wyrazie formy. W efekcie powstała wspaniała rezydencja, która łączy w sobie elementy tradycyjnej zabudowy z elementami współczesnej architektury.

Ostateczna forma domu staje się prostą, zamkniętą i skończoną bryłą. Jednak w jej wnętrzu skrywa się ciekawie zaprojektowana przestrzeń mieszkalna, która w niebanalny sposób podkreśla walory lokalizacji domu i jednocześnie odpowiada na wszelkie potrzeby i wymagania inwestora. Na atrakcyjność wewnętrznej przestrzeni domu składają się, lokalne podwyższenia sufitów, widokowe otwarcia w różnych kierunkach na krajobraz, różnorodny sposób przenikania światła do jego wnętrza oraz ostatecznie sam układ funkcjonalny pomieszczeń.

Te pierwsze kształtowane są poprzez wykorzystanie otwarć w stropie, tworzących na parterze strukturę złożoną z przewyższeń i obniżeń sufitu, potęgujących wrażenie przestrzenności wnętrz. Dodatkowo dzięki takiemu zabiegowi, zostają wydzielone "bloki funkcjonalne" poszczególnych pomieszczeń, nadając jednocześnie całości wnętrz jasny i czytelny układ.

Wnętrze domu zostało tak zaaranżowane, aby wykorzystać największy atut działki, jakim jest piękne otoczenie. Projektanci chcieli, aby mieszkańcy jak najszybciej nawiązali więź z otaczającą ich przestrzenią i poczuli się jak u siebie w domu. Dlatego też w centralnie umieszczonej strefie dziennej, składającej się z salonu, jadalni i kuchni, przez duże okna umieszczone na przeciwległych ścianach rozpościera się przepiękny widok. Przenikanie wnętrza z zewnętrzem potęguje poczucie, że dom zintegrowany jest z otaczającą, malowniczą przestrzenią.

Umieszczone naprzeciwko siebie w salonie duże okna tarasowe wprowadzają do strefy dziennej różny rodzaj światła o różnych porach dnia przez co główna przestrzeń życiowa mieszkańców jest oświetlona praktycznie od wschodu do zachodu słońca. Ponadto pośrednim światłem z salonu, dzięki podwyższeniu stropu, doświetlony jest również korytarz w części nocnej znajdującej się na piętrze.

Na parterze rezydencji znajdziemy część dzienną wraz z zapleczem w postaci kuchni ze spiżarnią i łazienką. Część dzienna domu uzupełniona jest przez strefę wejściową i garaż. Bezpośrednio przy salonie znajduje się również gabinet i strefa nocna rodziców.

Architekci nie zapomnieli też o najmłodszych mieszkańcach rezydencji. Czwórka dzieci odnalazła swoje miejsce na poddaszu, gdzie znajdują się bliźniacze pokoje dzieci rozlokowane po dwa przy każdej ścianie szczytowej domu. Korytarz łączący pokoje jest ciągiem funkcjonalnym z garderobą, łazienką i pralnią. Został on doświetlony za pomocą świetlika ulokowanego w podwyższonej części 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • baca56 2020-04-27 21:28:18
    Niezłe. Jak wszystkie minimalistyczne w formie realizacje wygląda świetnie, póki nie jest zasiedlone. Później jest wybór: poddajemy się terrorowi domu albo żyjemy normalnie i wygląda to kiepsko (takie domy zabałaganiają się niezbyt malowniczo). Przy wystudiowanym, minimalistycznym detalu kominy "z metra" trochę rażą.
  • misi 2020-04-23 08:49:12
    Oaskudne!
  • xxx 2020-04-22 20:53:54
    z wyglądu ni to stodoła ni pół stodółek

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.204.191.145
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.