Co roku zastanawiamy się, czym tym razem uraczyć i zaskoczyć wielkanocnych gości. Szukamy przepisów, wertujemy czasopisma i książki, skanujemy Internet w poszukiwaniu dań smacznych, niebanalnych, choć tradycyjnych. Już, już prawie mamy… To będzie to! Po namyśle jednak rezygnujemy – nie, to zbyt nowatorskie, tamto nieprzetestowane… A jak się nie uda? A jeśli wszystkim nie będzie smakować? I jak to tak bez jajek z majonezem, tradycyjnego sernika czy puszystej babki świątecznej? W końcu wracamy do punktu wyjścia i bierzemy się za sprawdzone dania. Jak co roku.

Jeśli chcemy coś poprawić, to proponuję postawić na składniki dobrej jakości – świeże, z pewnego źródła, z własnego gospodarstwa, jak najbardziej naturalne, bez konserwantów. Nasze wypieki niewątpliwe zyskają, gdy sięgniemy po składniki z najwyższej półki, a mając do wyboru różne przepisy na to samo danie, zdecydujemy się na ten, który zawiera więcej jajek i tłuszczu – 8 jajek zamiast 4, twaróg śmietankowy, a nie chudy, tłusta śmietana, olej rzepakowy… Na pewno będzie smacznie. Nie od dziś przecież wiadomo, że wilgotność i długa świeżość wypieków zależą od ilości dodanych jaj oraz dobrej jakości tłuszczu. Olej rzepakowy wpisuje się tu idealnie, a przy okazji pozwala nam zadbać o swoje zdrowie – stanowi źródło cennych kwasów omega-3 oraz witamin.

Możemy też np. sami przygotować majonez. Na rynku dostępnych jest bardzo wiele dobrych jakościowo produktów, jednak własny wyrób daje nam możliwość wykorzystania jajek z własnego podwórka, które w połączeniu z dobrym olejem rzepakowym i wybranymi przez nas dodatkami utworzą wspaniały krem o ulubionej konsystencji bez konieczności stosowania konserwantów. Własnoręcznie przygotowany majonez będzie świetnym dodatkiem do sałatek, jajek albo nawet… babki wielkanocnej. Nie bez powodu proponujemy dodanie tego składnika do ciasta zamiast np. tradycyjnego masła. Dzięki dodatkowi majonezu babka zatrzyma dłużej wilgoć i zyska kremową, delikatną konsystencję. 

1. Majonez

  • 2 żółtka
  • 1-1,5 szklanki oleju rzepakowego
  • szczypta soli oraz opcjonalnie pieprzu i cukru pudru 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy

Fot. Shutterstock.png
Fot. Shutterstock.png

Aby powstał majonez, musimy przez dłuższą chwilę miksować składniki na najwyższych obrotach, dodając powoli olej. Możemy skorzystać z tradycyjnego miksera lub blendera. Wszystkie składniki oprócz oleju umieszczamy w możliwe wąskim naczyniu – miksujemy, wlewając cienką strużką olej. Gdy majonez osiągnie odpowiednią gęstość, przestajemy dodawać olej – zazwyczaj na 2 żółtka powinna wystarczyć szklanka oleju, ale może się okazać, że krem wyjdzie zbyt rzadki i trzeba będzie dodać nieco więcej oleju. Zamiast 2 żółtek możemy dodać 1 całe jajko – wtedy nasz majonez będzie jaśniejszy i bardziej puszysty. Warto spróbować różnych wersji, aby wybrać tę, która nam najbardziej odpowiada.

Gotowy majonez przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.

2. Babka majonezowa

  • 4 jajka
  • ½ szkl. mąki ziemniaczanej
  • ½ szkl. mąki pszennej
  • ½ szkl. cukru
  • 1 cukier wanilinowy 
  • 5 łyżek majonezu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
  • szczypta soli

do dekoracji

  • szklanka cukru pudru
  • 3-5 łyżek gorącej wody

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić. W drugiej misce utrzeć żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać majonez i wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły. Dodać obie mąki i wymieszać. Z białek z dodatkiem soli ubić pianę i delikatnie połączyć z pierwszą masą.

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

Ciasto przelać do formy na babkę i piec ok. 45 min w temperaturze 180°C. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku dopieczone, wyjąć i wystudzić na kratce.

Cukier puder umieścić w misce, w której będzie nam wygodnie ucierać. Energicznie ucierając, dolewać wrzątek po łyżce aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Polukrować ostudzoną babkę i udekorować skórką pomarańczową.

3. Jajka faszerowane

  • 8 jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • sól pieprz
  • łyżka posiekanego koperku i szczypiorku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Przekrawamy ostrym nożem na połówki tak, aby nie uszkodzić skorupek. Za pomocą łyżki wyjmujemy delikatnie białko i żółtko i rozgniatamy widelcem. Do pasty jajecznej dodajemy majonez, szczypiorek i koperek, a także sól i pieprz do smaku. Powstałą masą wypełniamy skorupki, panierujemy od dołu i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Jajka możemy wypełnić dzień wcześniej, przechować w lodówce i usmażyć tuż przed podaniem.

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

Podstawowa, tradycyjna wersja zawiera tylko jajka i świeże zioła, ale możemy z powodzeniem przygotować farsz również z dodatkiem siekanych i podsmażonych na oleju pieczarek, wędzonego łososia, sardynek czy posiekanej drobno szynki.

4. Puszysty sernik

  • 1 kg 3 razy mielonego tłustego twarogu
  • 8 jajek
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 szkl. mleka 
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • ¾ szkl. oleju rzepakowego
  • 150 g herbatników
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy

Żółtka ubijamy z cukrem wanilinowym, dodajemy po łyżce twarogu, budyniu i proszku do pieczenia. Ważne, aby składniki dodawać powoli i mieszać na niskich obrotach miksera – masa nie powinna zostać napowietrzona. Następnie wlewamy powoli olej i mleko. Białka ubijamy i pod koniec dosypujemy cukier po łyżce. Ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej – delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 1,5 h w 160-170°C, do suchego patyczka, uważając, aby nie przypalić.

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

Studzimy stopniowo, przy otwartych drzwiczkach, a następnie chłodzimy w lodówce.