PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zdrowy fast food

Zdrowy fast food
fot. Shutterstock

Rozgrzany piekarnik, kłęby pary, długie godziny w kuchni – nie! W sierpniu dziękujemy.



W sierpniu nie mamy czasu i ochoty na przesiadywanie w kuchni – jesteśmy w polu, ogrodzie albo na wakacjach. Potrzebujemy szybkich, lekkich i świeżych potraw, do przygotowania w kilka minut. Natura wychodzi nam naprzeciw, obdarowując obficie warzywami, owocami i grzybami. Teraz przed nami jedyna szansa na szybkie i zdrowe jedzenie na tym samym talerzu. Tylko czerpać, bo kolejna kumulacja sezonowych dóbr będzie dopiero za rok.

Najprostszym i „najchłodniejszym” wyborem jest, oczywiście, sałatka, do której możemy dodać wszystko: zielone sałaty wszelkiego rodzaju, szpinak, chrupiące warzywa, mięso, różne odmiany sera, rośliny strączkowe, owoce, nasiona, pestki, orzechy. Lekki, ziołowy sos na bazie oliwy dopełni całości i ułatwi przyswajanie witamin. Aby sałatka nasyciła nas na długo, wystarczy dodatek białkowy oraz garść węglowodanów w postaci kaszy, orzechów lub pestek. 

Dobrze sprawdzają się też wszelkie zimne dania, m.in. chłodniki, zupy owocowe, naleśniki z owocami. Szybko schłodzą nas owocowe lemoniady i domowe lody, a także semifreddo – elegancki, aksamitny, mrożony deser owocowy na bazie kremu ze śmietany i jajek. Ojczyzną tego przysmaku są Włochy, gdzie doskonale wiedzą zarówno co to upał, jak i dobry gust.

Bazą szybkich, letnich dań koniecznie muszą być sezonowe warzywa, dlatego w dwóch naszych przepisach ważną rolę odgrywa cukinia – raz jako grillowana towarzyszka bobu oraz solo w postaci kotlecików zaproponowanych 30 lat temu czytelnikom „Farmera” przez naszych redakcyjnych poprzedników. Po cukinię warto sięgać właśnie teraz, kiedy jest świeża, jędrna i w dobrej cenie. 

W sierpniu karmią nas nie tylko pola i ogrody, ale również las. Zbieramy już pierwsze grzyby i jak co roku zastanawiamy się, jak je przetworzyć: suszyć, marynować, mrozić? Można. Dobrze jednak nacieszyć się teraz ich świeżym, niepowtarzalnym smakiem, co zapewni nam risotto z dodatkiem wina, parmezanu i świeżych grzybów podsmażonych na maśle – kwintesencja umamicznego smaku, który obok słodkiego należy do najbardziej uzależniających. 

1. Zielona sałatka z bobem i cukinią 250 g młodego bobu

  • 1 mała cukinia
  • kilka plastrów suszonych pomidorów
  • 1 papryka
  • łyżka sezamu, czosnek, wędzona papryka
  • masło
  • sos: kilka liści mięty i bazylii, sól, pieprz, cukier, ocet z białego wina, oliwa

Cukinię kroimy w plasterki i zasypujemy solą. Odstawiamy na chwilę, aby puściła sok. Odsączamy, każdy plaster osuszamy, a następnie nacieramy czosnkiem, wędzoną papryką i oliwą. Odstawiamy na kilkanaście minut. 

Bób gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Pilnujemy, aby się nie rozgotował. Schładzamy w zimnej wodzie i zdejmujemy skórkę. Wyłuskane nasiona podsmażamy przez chwilę na maśle z dodatkiem soli i czosnku. Przekładamy do miski, a na patelnię wkładamy pokrojoną drobno paprykę. Smażymy 1-2 minuty i również przekładamy do miski. Przygotowujemy sos: zioła siekamy i rozcieramy w moździerzu z dodatkiem soli i cukru, zalewamy oliwą, dodajemy ocet i doprawiamy do smaku. Jeśli nie przepadamy za miętą w tym wydaniu, to do sosu można użyć kompozycji dowolnych ulubionych ziół – bazylii, tymianku, oregano, rozmarynu, szałwii, kolendry. Sos i pokrojone pomidory (suszone możemy zastąpić świeżymi – trzeba tylko wybrać niezbyt miękkie, obrać je i pozbawić pestek) dodajemy do reszty składników i mieszamy.

Na rozgrzaną patelnię grillową kładziemy marynowane plasterki cukinii i smażymy na złoto z obu stron. Przekładamy na wierzch sałatki. 

Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi sałatkę. 

Sałatka ta – podobnie jak wiele innych letnich dań – ma kompozycję otwartą. Składniki możemy wymieniać zależnie od upodobań i zasobności naszego ogrodu. Bób jako komponent białkowy zapewnia uczucie sytości i dobrze komponuje się z wyrazistymi dodatkami – kwaskowatymi pomidorami, chrupiącą, ostrą cebulką, smażonymi kurkami, słoną fetą, prażonymi pestkami i orzechami.

2. Samifreddo malinowe z bezami

  • 500 ml kremówki 36 proc.
  • 2 jajka
  • 6 łyżek drobnego cukru
  • garść pokruszonych bez
  • 3 szkl. świeżych malin
  • kilka łyżek siekanych pistacji

Z żółtek i 4 łyżek cukru ucieramy kogel-mogel. Śmietanę ubijamy z kolejnymi 2 łyżkami cukru, a białko – na sztywno, z dodatkiem szczypty soli. 2 szklanki malin przecieramy przez sito na mus. Bitą śmietanę i kogel-mogel łączymy. Delikatnie dodajemy pianę z białek oraz pokruszone bezy. Do musu malinowego dodajemy trochę masy. 

Małą keksówkę wykładamy folią spożywczą i delikatnie, warstwami wlewamy białą masę oraz mus malinowy. Wierzch deseru posypujemy posiekanymi pistacjami i dekorujemy malinami. Zamrażamy. Wyjmujemy z zamrażalnika kilka minut przed podaniem, aby deser odtajał i zrobił się kremowy. Musimy jednak pamiętać, że raz rozmrożonego semifreddo nie możemy ponownie zamrozić.

3. Risotto z grzybami

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock
  • 200 g ryżu do risotto (np. arborio)
  • 0,5 kg świeżych grzybów (borowiki, kurki, podgrzybki)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml białego wina
  • ok. 1 l bulionu warzywnego
  • 5 łyżek tartego parmezanu
  • sól, pieprz, siekana natka pietruszki
  • 5 łyżek masła
  • Grzyby obieramy, myjemy i kroimy na kawałki.

Cebulę i czosnek siekamy i smażymy na połowie masła do miękkości, a następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby. Dusimy całość kilka minut, a gdy woda z grzybów odparuje, dodajemy na patelnię ryż. Smażymy chwilę i wlewamy wino – dusimy, aż wino odparuje. Bulion wlewamy na patelnię małymi porcjami tak, aby przykrywał ryż – za każdym razem czekamy, aż ryż wchłonie płyn, i dodajemy kolejną porcję. Może się zdarzyć, że nie wykorzystamy całego bulionu. Risotto jest gotowe, gdy ryż będzie miękki na zewnątrz i twardawy w środku. 

Na końcu dodajemy natkę pietruszki, tarty parmezan i pozostałe masło. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu.

4. Panierowana cukinia z serem 

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock
  • 0,5 kg cukinii
  • 8 dg tartego żółtego sera
  • 100 ml gęstej śmietany
  • jajko
  • tarta bułka i mąka
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Cukinię umyć, pokroić na cienkie plasterki, posolić i oprószyć pieprzem. Śmietanę wymieszać z serem i smarować nią każdy plaster cukinii. Posmarowane plastry zlepiać ze sobą, panierować w mące, jajku i tartej bułce. Smażyć na oleju na złotobrązowy kolor. Podawać ciepłe, z dodatkiem sosu czosnkowego lub ziołowego.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.80.3.192
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.