PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ziemniaki (nie tylko) w kosmosie

Ziemniaki (nie tylko) w kosmosie

Ziemniak – jedna z najpopularniejszych roślin świata – to tylko jeden gatunek (Solanum tuberosum L), ale liczący ok. 4000 odmian o różnych zastosowaniach, kolorze miąższu i wielkości bulw.



Ziemniak – jeden z filarów polskiej kuchni – jest z nami zaledwie ok. 350 lat, choć uprawiany jest od kilku tysięcy. Jego ojczyzną są tereny Płaskowyżu Andyjskiego, czyli obecnie Peru. Do Europy ziemniaki trafiły w XVI w. za sprawą hiszpańskich konkwistadorów, a do Polski dopiero w XVII w. – jako prezent Jana III Sobieskiego dla Marysieńki. Początkowo traktowane były jako rośliny ozdobne, o interesujących kwiatach, ale trujących właściwościach. Europa zaczyna odkrywać bulwy ziemniaka dopiero w XVII-XVIII w. Warzywo szybko zyskuje dobrą sławę i trafia początkowo na dwory magnackie jako kosztowny rarytas. Źródła podają, że w latach 70. XVIII w. za 2,2 kg ziemniaków płacono tyle co za wołu. 

Dziś o takich cenach plantatorzy ziemniaka mogą tylko pomarzyć. Stał się on rośliną popularną, o zastosowaniu zarówno przemysłowym, jak i kulinarnym, dostępną dla każdej grupy społecznej. Wielokrotnie ratował najuboższych, zwłaszcza podczas wojen i klęsk. Zawiera witaminy i minerały, dużo węglowodanów, mało tłuszczu, a w postaci gotowanej również dużo białka i wapnia. Ma tak dużą wartość odżywczą, że przez pewien czas może być jedynym pożywieniem człowieka. Za sprawą tych wyjątkowych właściwości stał się bohaterem „Marsjanina” (powieści Andy’ego Weira i filmu o tym samym tytule), ratując astronautę Marka Watneya od śmierci głodowej na Marsie.

W Polsce ziemniak niejedno ma imię (kartofle, pyry, grule, perki itd.) i wyjątkowo wiele form podania – oprócz tradycyjnych gotowanych, pieczonych, tłuczonych – mamy placki, baby, pyzy, kartacze, kopytka, leniwe, purée i wiele innych. Stanowi też składnik wielu dań, jak zupy, sałatki, farsze (np. do pierogów), zapiekanki, a nawet ciasta i desery. Nie wymienimy tu wszystkich kulinarnych zastosowań ziemniaka. Jedna z naszych propozycji to przepis z archiwalnych „Farmerów”, a obok – trzy nowości przygotowane przez polskich szefów kuchni, którzy zaprezentowali swoje autorskie pomysły w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”. 

1. Pierogi z nadzieniem z ziemniaków i wędzonego pstrąga

  • Ciasto
  • 400 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 żółtko 
  • 40 ml masła
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • Pierogi z nadzieniem z utartych i podsmażonych ziemniaków są specjalnością wschodniego Mazowsza oraz południowego Podlasia. Tradycyjne „szlachcie” to pierogi z nadzieniem ziemniaczanym i okrasą z boczku. Proponujemy wersję Marcina Budynka – z farszem z wędzonego pstrąga oraz boczku. 

Ciasto na pierogi przygotowujemy tradycyjnie: mąkę przesiewamy z solą, formujemy dołek, dodajemy jajka i żółtko. Stopniowo wlewamy ciepłe mleko z masłem. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i plastyczne. Odstawiamy w chłodne miejsce na 20 min, aby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ziemniaki ucieramy na tarce na drobnych oczkach i delikatnie odsączamy. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy ok. minuty na klarowanym maśle, na końcu dodajemy drobno pokrojony boczek. Po ok. 3 min dodajemy starte ziemniaki, wszystko smażymy jeszcze ok. 5 min, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, majeranek, sól, pieprz i połowę wędzonego pstrąga (bez skóry i ości). Farsz dokładnie mieszamy. Z ciasta pierogowego formujemy cienkie krążki, na których układamy nadzienie i robimy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 3-4 min i odsączamy. Przed podaniem możemy je obsmażyć na maśle. Podajemy z kawałkami wędzonego pstrąga i wędzoną śmietaną, dekorujemy świeżymi ziołami.

2. Knedle zapiekane z serem i śmietaną

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 10 dkg mąki
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki tartego
    żółtego sera
  • łyżka margaryny
    lub masła
  • 200 ml śmietany

przyprawy: 

  • sól, pieprz,
    łyżeczka lebiodki

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe zmiksować, wymieszać z mąką, żółtkami, przyprawami i zagnieść. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Knedle gotować ok. 10 min w osolonej wodzie. Odcedzić, układać w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym, zalać śmietaną, oprószyć serem, a na wierzchu ułożyć kawałki masła. Zapiekać w nagrzanym piekarniku przez ok. 15 min.

3. Maślanka chrzanowa z ziemniakami, jajkiem i boczkiem

  • 1 litr maślanki
  • 2-3 łyżki chrzanu ze słoika
  • sól, cukier, pieprz do smaku
  • 200 g boczku wędzonego gotowanego
  • 4-5 ziemniaków na purÈe
  • 4 jajka
  • łyżka masła
  • koperek

Ziemniaki z jajkiem, boczkiem oraz maślanką to klasyka na każdą porę roku. Dodatek kilku oryginalnych składników pozwoli nam odkryć to danie na nowo. Prezentowana wersja to przepis autorstwa Andrzeja Polana.

Maślankę mieszamy z chrzanem, doprawiamy pieprzem i cukrem, wszystko razem mieszamy. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Ziemniaki gotujemy w wodzie ze szczyptą soli. Ugotowane i przestudzone przeciskamy przez praskę i łączymy z masłem o temperaturze pokojowej. Jajka wstawiamy do rondla, zalewamy wodą i gotujemy dokładnie 6 minut, po tym czasie wyjmujemy i wstawiamy od razu do lodowatej wody. Po chwili obieramy. Boczek kroimy w większą kostkę i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Na puszystych ziemniakach układamy porcje boczku, a na wierzchu stawiamy obrane jajko. Ścinamy jego wierzchołek, dzięki czemu żółtko rozleje się po ziemniakach. Podajemy z zimną maślanką posypaną koperkiem.

4. ZIEMNIAKI PIECZONE Z JABŁKIEM, TWAROGIEM I SKWARKAMI

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock
  • 4 średnie ziemniaki
  • 120 g twarogu
  • łyżka śmietany 18 proc.
  • 2 jabłka
  • 2-3 łyżki skwarek z boczku

przyprawy:

  • pieprz, sól do smaku,
  • łyżka miodu, szczypiorek

Zapiekanki ziemniaczane, pieczone ziemniaki… Znamy to. Czy na pewno? Aby nieco zaskoczyć, prezentujemy odmienioną klasykę w autorskiej aranżacji Andrzeja Polana – z jabłkiem, skwarkami, miodem i szczypiorkiem.

Jabłka polewamy miodem i wstawiamy na 40 min do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Ziemniaki podgotowujemy w całości, a następnie smarujemy masłem i pieczemy na mocno złoty kolor w temp. 220°C ok. 40 min. Upieczone jabłka miksujemy, przecieramy przez sitko. Twaróg łączymy ze szczypiorkiem i śmietanką, doprawiamy pieprzem i solą. Ziemniaki przekrawamy na pół, do środka wkładamy ser, a na twaróg purèe jabłkowe. Podajemy ze świeżo stopionymi skwarkami.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.238.96.184
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Array