PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Bydło mięsne zamiast mlecznego?

Bydło mięsne zamiast mlecznego?

Taka zamiana mogłaby być opłacalna dla hodowców bydła, zwłaszcza gdyby jeszcze wprowadzono dopłaty do hodowli bydła mięsnego.



Tak przynajmniej uważają hodowcy tego bydła.

Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego Paweł Dakowski, mówił w sejmowej Komisji Rolnictwa:

- Jeżeli mówimy o rozwoju hodowli bydła mięsnego, to możemy powiedzieć, że produkcja i wysokość, skala produkcji – jest dość stabilna. To oczywiście cieszy, ale z drugiej strony martwi to, że hodowla bydła mięsnego w Polsce się nie rozwija. Teoretycznie jest to bardzo duży, potężny rynek, który jest do zagospodarowania. W Europie mamy prawie 400 tys. ton niedoboru wołowiny. My eksportujemy z Polski około 330 tys. ton, czyli teoretycznie moglibyśmy podwoić produkcję bydła mięsnego na rynek europejski.

Zapotrzebowanie jest na bydło mleczne i mięso kulinarne. A – jak dodał – w Polsce spada spożycie wołowiny:

- Dla przykładu mogę powiedzieć, że spożycie wołowiny w Wielkiej Brytanii wynosi 40 kg na osobę rocznie, a w Polsce to spożycie, niestety, spadło w tym roku – według Instytutu Ekonomiki i według danych GUS – do 1,8 kg na osobę. Taki jest wskaźnik i jest to zatrważające, ponieważ to spożycie jest coraz niższe.

Rolnicy, którzy po zniesieniu kwotowania mleka nie utrzymają się na rynku, mogliby zająć się właśnie hodowlą bydła mięsnego.

- Naturalnym miejscem pracy albo czynnościami, które mogą prowadzić, jest hodowla bydła mięsnego – mówił Dakowski. - Oni potrafią po prostu hodować bydło. Hodowla bydła mięsnego oczywiście jest znacznie prostsza i wymaga znacznie mniejszych nakładów, niż hodowla bydła mlecznego. Jednak żebyśmy do takiej hodowli zachęcili i w ogóle mogli wpływać na rozwój hodowli, to uważamy, że w Polsce, podobnie jak w innych krajach europejskich, należy wprowadzić jednak system dopłat do hodowli bydła mięsnego. Taki system, jak państwo wiedzą, w Europie istnieje od dawna. Polska wchodząc do UE zrezygnowała z dopłat do bydła, do mamek bydła mięsnego; a mieliśmy zagwarantowane, o ile pamiętam, dopłaty do 325 tys. sztuk mamek. Te dopłaty zostały wprowadzone do ogólnych płatności obszarowych. Dzisiaj, w momencie kiedy wchodzimy w nowy okres finansowania w UE, Polska ma szansę, aby wprowadzić taki system i PZHiPBM na ręce ministra rolnictwa złożył wniosek o wprowadzenie systemu dopłat do hodowli ras bydła mięsnego. Jest to niezwykle ważne. Chciałbym tylko państwu powiedzieć, że są takie kraje, jak np. Litwa, która już od roku z własnych środków wprowadziła system dopłat do bydła mięsnego. Dzisiaj również zgłaszają oficjalnie taki wniosek na forum Unii, a więc chcą, aby bydło mięsne – podkreślam: bydło mięsne – było dofinansowane przez budżet. Minister rolnictwa dzisiaj w swojej puli ma 15 proc., które może skierować na różne działania. Myślę, że to jest ten moment, kiedy możemy wspólnie powalczyć o to, aby dopłaty do bydła mięsnego wreszcie zostały wprowadzone.

Zdaniem prezesa, taką wizję rozwoju realizuje Francja – w Polsce za jej przyjęciem przemawia posiadanie wielu nieużytków i łąk:

- 20 lat temu hodowcy francuscy hodowali 7,5 mln krów mlecznych i 2,5 mln krów mięsnych. System dopłat, jaki wówczas wprowadzono – i jednocześnie ograniczenia, związane z kwotowaniem – spowodował, że dzisiaj, po 20 latach, ta populacja bydła mięsnego jest taka sama jak mlecznego. Czyli Francuzi mają mniej więcej 5 mln krów mlecznych i 5 mln krów mięsnych. Mają 5 mln mamek bydła mięsnego. Francuzi eksportują do Włoch rocznie ponad 1 mln odsadków, czyli cielaków, które schodzą z pastwisk w wieku 6 – 7 miesięcy. To jest potężny rynek, który jest dla Polski do zagospodarowania. Mamy coraz więcej pastwisk, nieużytków, które nie są wykorzystywane właściwie. I stąd też płynie taki, a nie inny wniosek Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego – aby wprowadzić w najbliższej perspektywie dopłaty do bydła mięsnego.

Z wypowiedzi wiceministra Kazimierza Plocke wynika jednak, że taka dopłata jest mocno wątpliwa:

- Co do dopłat do produkcji, to jest wymienione w pakiecie, do czego – zaczynając od zbóż, a kończąc na różnych owocach – możemy dopłacać do produkcji. Tylko jest jeden element. Otóż Unia nie pozwala dopłacać, zgodnie z prawodawstwem, do zwiększenia produkcji; można tylko dopłacać, by nie dopuścić do jej spadku. To jest podstawowa sprawa. Druga kwestia. Państwo wiedzą, że w obecnej perspektywie – my to wprowadziliśmy 3 – 4 lata temu, była dopłata do krów w tych województwach, gdzie zgodnie z przepisami do 20 proc. spadała populacja i produkcja. Także dopłata do owiec. Już nie mówię o innych dopłatach, o motylkowatych, bo nie rozmawiamy na ten temat.

Jak dodał Plocke, jeszcze nie rozstrzygnięto zasad stosowania wsparcia z PROW

- Pan przewodniczący powiedział na temat produkcji bydła mięsnego. Myśmy go de facto nie mieli praktycznie do tej pory w Polsce. Z tego, co wiem, to również Litwini, tak mówiłem w swojej wypowiedzi, nie mają wcale bazy stada, jeżeli chodzi hodowlę – i też pewnie będą próbowali do tego dopłacać. Jak mówię, jest taka możliwość. Rząd, czyli minister rolnictwa, przedstawi propozycje po zbilansowaniu środków, które będą na całą perspektywę. Wtedy zaproponujemy pewne rozwiązania – i mam świadomość, że będzie sporo kontrowersji, bo każdy będzie dbał o swoje.

Wiceminister zapowiedział opracowanie przez ministerstwo strategii rozwoju hodowli bydła mięsnego.

- Dzisiaj, także po uchwaleniu pakietu mlecznego, mamy świadomość, że 3/4 naszej produkcji jest oparte o spółdzielnie, czyli o producentów - mówił. - Wiemy, że strukturalnie kwotowcy, czyli mali producenci, stanowią największy segment ilościowy, jeżeli chodzi o produkcję mleka. Nasze zakłady produkcyjne, przetwarzające mleko, mają do 30 proc. wolnych możliwości przerobu mleka i w tej chwili jest walka o mleko, pomimo że średnia cena mleka za ostatni kwartał to jest 1,32 zł. Mamy świadomość, że po likwidacji kwot może być problem – nawet ze spadkiem cen mleka. A wtedy mniejsi producenci mogą nie wytrzymać konkurencji z większymi. Dlatego naturalną rzeczą jest to, co mówił pan przewodniczący Dakowski, że powinniśmy wchodzić w segment bydła mięsnego, którego u nas jest mało. Ja to szanuję i tu dziękuję związkom, że to się odradza.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (16)

  • Karol 32 2014-10-08 06:30:28
    hodowla bydła jest bardzo opłacalna ale ważna jest rasa bydła, to ona decyduje za ile sprzedamy tu jest przykład ze się da www,herefordwarmia.pl
  • rolno 2014-01-03 17:06:25
    @ar pisz zrozumiale to ty do mnie fajny jesteś
  • ar 2014-01-03 10:48:38
    @ROLNOTYCHYBANIEZROZUMIALESPRZESLANIACZYZBYMNIEWYRAZNIEPISAL.
  • rolno 2014-01-03 10:27:47
    @ar jesteś cudny oby tak dalej Prawda w oczy kole Pa Pa Pa
  • ar 2014-01-03 10:09:37
    @JARKIJAKTAKLATWO"ROZDAJESZ "TOJAMAMTROCHE LUZNYCHHAHISTORYCZNYCHMOZESZ NAMNIESWOJATRAWEZGLOSICODDAM OBIECUJE.;)
    @ROLNOJAKSIETOCZYTA? FAJNIE?TAKJAKTWOJE!!??
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.249.22
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum


KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.