PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Rolnicy zapłacą za korzystanie ze środowiska

Rolnicy zapłacą za korzystanie ze środowiska fot. Pixabay

Autor: Marzena Pokora-Kalinowska

Dodano: 01-04-2019 09:57

Tagi:

To wielki sukces ekologów. Lobby rolnicze długo sprzeciwiało się opłatom za korzystanie ze środowiska, ale na dzisiejszym posiedzeniu Parlamentu Europejskiego przegłosowano je zdecydowaną większością głosów.



Ekolodzy argumentowali, że rolnictwo nie tylko nie wpływa korzystnie na zazielenienie, ale wprost przeciwnie: przyczynia się do zanieczyszczenia i osłabienia środowiska. O fiasku dotychczasowej koncepcji opłacania rolników za korzystny wpływ na środowisko i zazielenienie mówiło się już od dawna, wskazując na nieefektywność obecnego systemu.

Więcej: W UE problemy z dobrostanem zwierząt; KE zapowiada nową strategię

ETO: Zazielenienie było nieudane

I - jak to często bywa w podobnych sytuacjach – teraz postanowiono o całkowitym odwróceniu systemu. Teraz rolnik nie tylko nie będzie otrzymywał płatności za zazielenienie, ale jeszcze sam zapłaci za korzystanie ze środowiska.

Z największymi kosztami muszą liczyć się hodowcy zwierząt. To fermy przemysłowe odpowiedzialne są za zmiany klimatyczne – ocenili naukowcy. Brytyjski instytut Chatham House wyliczył, że na świecie hoduje się ok. 22 mld zwierząt. Są one źródłem zanieczyszczenia dwutlenkiem węgla, metanem i azotem. Na pasze przeznacza się jedną trzecią wszystkich zbóż, w tym aż 99 proc. soi. Dodatkowo gazy cieplarniane emitują też maszyny rolnicze, powstają one także podczas produkcji nawozów i pestycydów. Tymczasem, aby wyprodukować 1 kg białka zwierzęcego, trzeba zużyć 6 kg białka roślinnego – jak wyliczono, gdyby zamiast dla zwierząt uprawiano zboża dla ludzi, można by było wykarmić ich miliard.

Ponadto brytyjski raport opublikowany w 2014 roku w „Climate Change” ujawnił, że osoby jedzące mięso emitują dwukrotnie więcej gazów cieplarnianych niż wegetarianie i weganie. Jak podano, gdyby każdy człowiek dostosował się do zdrowotnych zaleceń i jadł nie więcej niż 750 g świeżego mięsa tygodniowo, to emisja gazów cieplarnianych spadłaby od 29 do nawet 45 proc.

W uzasadnieniu nowych przepisów podano też, że osoby jedzące mięso z hodowli przemysłowych częściej zapadają na depresje – ma to być efektem pozostawania hormonów stresu w zjadanych tkankach zwierząt.

Wszystko to spowodowało, że zadecydowano, aby hodowców obciążyć opłatą za korzystanie ze środowiska w wysokości ok. 0,4 euro za każde 100 kg wyprodukowanej wieprzowiny i wołowiny. Za drób opłata ma być niższa i wynosić tylko 0,2 euro za 100 kg. Tyle samo zapłacą też hodowcy ekologiczni wieprzowiny i wołowiny – jak oceniono bowiem, wartości odżywcze takiego mięsa są wyższe i spożycie może być mniejsze, co sprzyja środowisku.

Rolnicy uprawiający zboża na pasze zapłacą za każdą tonę 0,4 euro, a ci, którzy swoje zboża przeznaczają do spożycia dla ludzi – 0,2 euro/t.

A co sądzi o tym polskie Ministerstwo Rolnictwa?

- Niedawno zwiększyłem zwrot podatku akcyzowego dla hodowców – przypomniał minister Jan Krzysztof Ardanowski podczas konferencji prasowej. – To chociaż częściowo zrekompensuje rolnikom te nowe wydatki. Polska będzie zabiegać też o zmniejszenie opłat dla polskich rolników. Skoro otrzymują oni niższe dopłaty bezpośrednie, powinni też płacić mniejsze opłaty środowiskowe. Przekonaliśmy już do naszej koncepcji Węgry, zabiegamy o poparcie kolejnych krajów. Poza tym będziemy domagać się, aby doceniono polskie małe hodowle, gwarantujące zwierzętom dużo lepsze warunki bytu i mniej obciążające środowisko naturalne.

Jutro ma być wiadomo, jak konkretnie miałoby wyglądać to dowartościowane polskich gospodarstw rodzinnych. Jutro też rząd przedyskutuje możliwość chociaż częściowego zrekompensowania rolnikom nowych opłat z budżetu krajowego – zapowiedział minister.

Zmienione unijne przepisy mają obowiązywać w nowym okresie budżetowym.

Koniecznie przeczytaj też: 

Rolnicy nie zapłacą za korzystanie ze środowiska

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (37)

  • Mario 2019-07-28 16:07:09
    Jak zwykle widać lobby Vivy , za wszelką cenę chcą wprowadzić weganizm. A co do teorii o wytwarzaniu gazów cieplarnianych przez mięsożerców to raczej jedząc rośliny tych gazów więcej wytworzymy
  • roman 2019-04-03 17:40:19
    (...) glupich urzedasow ue zwanych politrukami doszedl do dna. teraz moze byc tylko gorzej. a golodupcy ekolodzy moga zawsze jesc drozej i tego im zycze.
  • GRUNWALD 2019-04-02 09:12:12
    Jakby człowiek jadł mniej niż kilo mięsa tygodniowo to by się nie nadawał do żadnej pracy fizycznej.
  • Tolek 2019-04-01 19:43:53
    Nabrałem się. Niemniej jednak z tym hormonem stresu coś jest na rzeczy. Kiedyś w czasie burzy rzeźnik nie robił świniobicia bo kiełbasa i reszta wyrobu nie wychodziła. Świnie bały się grzmotu.
    • madawydar 2019-04-03 11:34:30
      Świnie podane ubojowi w trakcie stresu nie nadaje się do spożycia. Jest blade, wodniste i galaretowate.
  • Tomasz 2019-04-01 18:55:01
    Prima aprilis
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.205.176.100
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.