PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Kiedy będą zmienione wymagania w działalności MOL?

Kiedy będą zmienione wymagania w działalności MOL?
Umożliwienie sprzedaży bezpośredniej to jeden z postulatów rolników od lutego protestujących pod KPRM; fot. marz.


Chcieliśmy wiedzieć, kiedy będą znane nowe rozporządzenia regulujące kwestie sanitarne dla rolników przetwarzających w gospodarstwie?

Odpowiadając na to pytanie Ministerstwo Rolnictwa relacjonuje obszernie przepisy obecnie obowiązujące. Dodajmy – mocno krytykowane przez rolników, jako zaporowe dla prowadzenia takiej działalności: wszak drobna produkcja z sezonowo i okresowo uzyskiwanych owoców czy mięsa z własnego gospodarstwa nie wymaga aż takich rygorów, jak produkcja prowadzona stale i z rozmachem.

Ale znać je warto, więc przypomnijmy za MRiRW.

Przetwarzanie roślin reguluje rozporządzenie ministra zdrowia, natomiast zwierząt – rozporządzenie ministra rolnictwa.

„Sprawy dotyczące przepisów sanitarno – higienicznych mających zastosowanie do rolników sprzedających konsumentom końcowym przetworzoną żywność pochodzenia roślinnego, leżą w kompetencjach Ministra Zdrowia – podaje MRiRW. - Kompetencje Ministra Zdrowia obejmują również kwestię przepisów sanitarno–higienicznych mających zastosowanie do handlu detalicznego, w ramach którego można prowadzić przetwarzanie i sprzedaż konsumentom końcowym żywności zarówno roślinnego, jak i zwierzęcego pochodzenia.

W odniesieniu do przetworzonej żywności pochodzenia zwierzęcego, wyprodukowanej we własnym  gospodarstwie, rolnicy mogą prowadzić sprzedaż takiej żywności w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej, lub w zatwierdzonym zakładzie przetwórstwa, lub w zakładzie prowadzącym handel detaliczny. W odniesieniu do każdej z tych działalności obowiązują inne wymagania higieniczne i weterynaryjne, a także inny zakres i obszar, na którym może być prowadzona taka sprzedaż.      

Warunki prowadzenia działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej określa rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 czerwca 2010 r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (Dz. U. Nr 113, poz. 753). Przepisy w tym zakresie zostały określone w polskim porządku prawnym na podstawie art. 1 ust. 5 lit. b ii rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14).

W ramach tej działalności rolnicy mogą prowadzić produkcję obrobionych lub przetworzonych produktów pochodzenia zwierzęcego takich jak: produkty mleczne, produkty rybołówstwa, surowe wyroby mięsne, mięso mielone, produkty mięsne, jak również mogą prowadzić rozbiór i sprzedaż świeżego mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego, koziego, końskiego, drobiowego, świeżego mięsa zwierząt łownych oraz zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych.

Szczegółowe informacje na temat możliwości prowadzenia działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej zostały udostępnione w Biuletynie Informacyjnym wydawanym  przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, w numerze 9/2014. Wersja elektroniczna ww. Biuletynu Informacyjnego zamieszczona jest na stronie internetowej Ministerstwa pod adresem: www.minrol.gov.pl (zakładka: Informacje branżowe → Opracowania i publikacje →  Biuletyn Informacyjny → 2014).

Natomiast wymagania higieniczne i weterynaryjne, jakie powinny być spełnione w zatwierdzonych zakładach przetwórstwa, np. mięsa, mleka, produktów rybołówstwa, jaj, miodu, określone są w przepisach Unii Europejskiej, z których najważniejsze są:

- rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1, z późn. zm. ; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319),

- ww. rozporządzenie (WE) nr 853/2004.

W ramach zatwierdzonego przez właściwy organ urzędowej kontroli żywności (w Polsce jest nim właściwy organ Inspekcji Weterynaryjnej) podmioty, w tym rolnicy, mogą prowadzić produkcję przetworzonych produktów pochodzenia zwierzęcego wyprodukowanych, np. z mięsa, mleka, produktów rybołówstwa, jaj, czy miodu.

Procedura rejestracji/zatwierdzania podmiotów zamierzających prowadzić działalność marginalną, lokalną i ograniczoną, albo produkcję w zatwierdzonym zakładzie przetwórstwa, a także obowiązki podmiotów dotyczące powiadomienia powiatowego lekarza weterynarii o zakresie, wielkości produkcji, rodzaju produktów, które mają być produkowane w zakładzie zostały określone w art. 19-21 ustawy z dnia 16 grudnia 2005  r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z  2006 r. Nr 17, poz. 127, z późn. zm.).

Ponadto, jak wskazano powyżej, sprzedaż przetworzonych produktów pochodzenia zwierzęcego wyprodukowanych we własnym gospodarstwie może być dokonywana w ramach zakładu prowadzącego handel detaliczny - w Polsce nadzór nad takimi zakładami sprawują organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej, podległej Ministrowi Zdrowia.”

Po tym obszernym Ministerstwo Rolnictwa poinformowało wreszcie o tym, co chcieliśmy wiedzieć: kiedy będą zmienione rozporządzenia. Otóż prace nad zmianami w MOL-ach są „zaawansowane”:

„Dodatkowo informuję, że obecnie prowadzone są zaawansowane prace legislacyjne nad projektem rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej, które uchyli ww. rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 czerwca 2010 r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej.  Projekt ten  obecnie jest przygotowywany do zwolnienia z obowiązku rozpatrzenia przez Komisję Prawniczą.  Po uzyskaniu tego zwolnienia, bądź po Komisji Prawniczej, zostanie przesłany do notyfikacji  KE i państwom członkowskim UE, zgodnie z obowiązującą procedurą.

Tekst ww. projektu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz ze szczegółowym uzasadnieniem wprowadzanych zmian i oceną skutków regulacji, został zamieszczony w  Biuletynie Informacji Publicznej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Rządowego Centrum Legislacji.”

Zatem dużo słów – a mało informacji. Jak jest – wiadomo od lat. Jak będzie – niestety ciągle nie. Nowe przepisy podatkowe, interpretowane jako umożliwiające sprzedaż bezpośrednią, same w sobie niewiele zmieniają w sytuacji rolnika, który chciałby podreperować swój budżet, sprzedając żywność wytworzoną z własnych surowców. Czy będzie mógł to zrobić – wciąż nie wiadomo. 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.234.191.202
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.