PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

„Ulepszanie krajowych źródeł białka roślinnego” na półmetku

„Ulepszanie krajowych źródeł białka roślinnego” na półmetku

MRiRW dokonało podsumowania trwającego programu wieloletniego „Ulepszanie krajowych źródeł białka roślinnego, ich produkcji, systemu obrotu i wykorzystania w paszach”.



Od 2,5 roku trwa realizacja programu „Ulepszanie krajowych źródeł białka roślinnego, ich produkcji, systemu obrotu i wykorzystania w paszach”. Program jest realizowany przez Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa PIB w Puławach, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Instytut Genetyki Roślin w Poznaniu oraz Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Falentach. Rozpoczął się w 2011, zakończy z końcem 2015 r.

Jak podaje MRiRW w informacji skierowanej do sejmowej KRiRW, prawidłowo są realizowane zakładane cele programu.

Za najbardziej istotne efekty uznano:

- opracowanie metody skracającej okres hodowli odmian grochu poprzez uzyskiwanie 3-4 pokoleń roślin w roku;

- wytworzenie materiałów  wyjściowych do hodowli odmian bobiku samokończącego, niskotaninowego o niepękającej okrywie nasion;

- porównanie produkcyjności i efektów ekonomicznych w technologiach nisko-, średnio- i wysokonakładowej w uprawie łubinu;

- porównanie wartości przedplonowej roślin strączkowych dla zbóż ozimych i rzepaku ozimego w różnych regionach Polski;

- zidentyfikowanie patogenów grzybowych zasiedlających nasiona strączkowych pochodzących z różnych regionów kraju i stworzenie banku patogenów;

- oznaczenie wartości pokarmowej rodzimych źródeł białka i obecnych w nich związków antyżywieniowych oraz porównanie z zapotrzebowaniem pokarmowym zwierząt monogastrycznych;

- optymalizacja składu koncentratów wysokobiałkowych jako elementu pasz pełnoporcjowych dla zwierząt monogastrycznych oraz wstępna ocena ich przydatności jako alternatywy  dla pasz opartych o śrutę sojową dla różnych gatunków zwierząt w warunkach gospodarstw rolnych;

- ocena procesu ekstruzji dla nasion grochu i łubinu oraz ocena wpływu enzymu fitazy na wykorzystanie przez drób i świnie pasz z udziałem nasion łubinów;

- przebadanie odmian łubinu wąskolistnego pod kątem udziału energii metabolicznej oraz określenie poziomu ich udziału w paszach dla drobiu i świń;

- przeprowadzenie oceny stanu produkcji i opłacalności oraz rynkowej konkurencyjności rodzimych roślin strączkowych, a także określenie poziomu ryzyka działalności gospodarczej podmiotów uczestniczących w rynku rodzimych roślin strączkowych;

- zidentyfikowanie mechanizmów istniejącego systemu obrotu na rynku nasion rodzimych roślin strączkowych oraz wstępne zaproponowanie modeli rynkowych umożliwiających zwiększenie popytu na ten surowiec w istniejących w kraju uwarunkowaniach ekonomicznych;

- opracowanie składu gatunkowego i odmianowego przykładowych mieszanek do renowacji trwałych użytków zielonych w dostosowaniu do warunków glebowo-klimatycznych;

- ocena jakości mięsa z tusz bydła żywionego paszami pochodzącymi z tak wzbogaconych TUZ.

Przewiduje się kontynuację programu do 2020 r.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (9)

  • BK 2015-11-26 22:00:20
    "Sie profesory wzbogacą a wielkie gó...o z tego programu wyjdzie. jak zwykle zresztą"
    no i sie proroctwo nie sprawdzilo…na cale szczescie
    caza zainteresuj se wynikami… projekt wlasnie sie konczy i ma szanse na kontynuacje bo wyniki są wiecej niz optymistyczne
  • BK 2015-11-26 21:57:33
    ocena jakości mięsa z tusz bydła żywionego paszami pochodzącymi z tak wzbogaconych TUZ.????
    bydło nie jest w programie badanie… tylko drób i trzoda chlewna
  • jarki 2015-10-15 22:09:32
    dodam jeszcze że wyczytałem na jego wykonanie w okresie pięciu lat trzeba będzie przeznaczyć ok. 35 mln zł z budżetu państwa
    źródło:http://www.wodr.poznan.pl/component/k2/item/2108-program-%E2%80%9Eulepszanie-krajowych-%C5%BAr%C3%B3de%C5%82-bia%C5%82ka-ro%C5%9Blinnego-ich-produkcji-systemu-obrotu-i-wykorzystania-w-paszach%E2%80%9D
  • jarki 2015-10-15 22:01:38
    @caza
    wyszło że masz 100% racji

    cytat z powyżej "Rozpoczął się w 2011, zakończy z końcem 2015 r."
  • wielkopolskie R 2014-05-01 14:39:14
    nasze i nie nasze firmy jak Kar gil sprowadzają od swoich soję i wmawiają nam że tylko soja jest najlepsza a nasze strączkowe są za mało białkowe to Bzdura
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.230.76.196
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.