PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ardanowski: Przywracamy stołówki powiązane z kuchnią

Ardanowski: Przywracamy stołówki powiązane z kuchnią fot. Shutterstock

Autor: Marzena Pokora-Kalinowska

Dodano: 19-06-2019 15:51

Tagi:

Minister Jan Krzysztof Ardanowski podsumował rok działalności. Jak mówił, wiele się udało, a wiele trzeba jeszcze zrobić.



- Nie chcę oceniać tego roku, wolałbym, żeby to inni zrobili – mówił minister. Jak wskazał, ważne były podejmowane w tym roku działania rynkowe i działania na rzecz zachowania dziedzictwa kulturalnego wsi polskiej.

- Nie wyszło, czy przynajmniej nie zostało w sposób skuteczny przesądzone, wzmocnienie pozycji rolników w łańcuchu od pola do stołu – mówił minister. – Rozszerzyliliśmy możliwość sprzedaży bezpośrednio z gospodarstw. To wszystko działa. To już są tysiące. W ramach RHD to jest już ok. 4 i pół tysiąca, 4400 może, gospodarstw. W bezpośredniej sprzedaży jest już prawie 10 tysięcy gospodarstw.

Mamy też ponad 2 tys. MOL-i.

- To pokazuje, że duch przedsiębiorczości na wsi nie zanika i należy się do niego odwołać – mówił minister i zastanawiał się, jak sprawić, aby rolnicy stali się realnym partnerem dla dużych zakładów przetwórczych i ich udziałowcami. – To jest proces przed nami – ocenił.

Minister podkreślił też słabość polskiego handlu – wymaga on wzmocnienia na poziomie hurtowym i sieci. – Polska musi odzyskać wpływ na handel – ocenił.  

Minister zapowiedział też powrót do działania stołówek w szkołach. Dotyczącą tego ustawę przyjął rząd, będzie ona procedowana w Sejmie – zapewnił minister.

Nie chodzi o katering i żywienie poprzez przygotowane „pakieciki” – bo kartonik soku jest droższy niż jego zawartość.

 – Przywracamy stołówki powiązane z kuchnią, która  będzie odtworzona w szkołach. Po to również, żeby te kuchnie korzystały z żywności od okolicznych rolników – z tych gospodarstw, zajmujących się rolniczym handlem detalicznym, bezpośrednią sprzedażą, tych przetwórców, którzy będą zajmowali się MOL-em – i tak dalej, i tak dalej. Będziemy ten program realizować, modyfikując go w taki sposób, żeby jak najwięcej dzieci z niego korzystało i żeby tam trafiały produkty zdrowe, bezpieczne, najlepiej – ekologiczne, pochodzące z polskiego rolnictwa.

Cieszymy się, podsuwaliśmy ten pomysł kilka dni temu:

A jednak wiemy, jak - u rolników - zaopatrują się w żywność Francuzi

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • rolnik 2019-06-21 10:36:05
    panie Ardanowski pan nic nie robi tylko opowiada co trzeba zrobić a gdzie kasa pana powinni dawno zwolnic bo pan jest naslabszym ministrem pan powinien pisać telenowele w KRUSIE emerytury głodowe ODR minimalna pensja ASF się pięknie rozwija w Elewarr afery zatrudnieniowe i finansowe brak programu retencji czytaj zanichanie male gospodarstwa bankuctwo itp
  • Adam dolny slask 2019-06-19 23:17:14
    panie ministrze jak rozwiązać mój problem a napewno wielu rolników też tak ma chodzi oto że chować trzode chce założyć rhd pomieszczenia przygotowane ale jest problem z ubojnia jest 60 km odemnie i to trzeba rozwiązać w Niemczech przychodzi rzeznik bije na gospodarstwie robi die badanie odpady do kontenera i tyle unas podobnie by trzeba zrobić ponieważ ubojnia brak drogi farmerze poruszanie ten temat bo wielu rolników by skorzystało z tej mozliwosci
    • liczydło w dłoń 2019-06-20 17:17:02
      O kej , ciekawa jestem ile jesteś skłonny zapłacić za ubój świniaka na swoim gospodarstwie ? Liczmy : dojazd 15 km w dwie strony ; 45 zł . Czas uboju , czas oczekiwania na schłodzenie , oporządzenie , badanie - razem 2 godziny po 70 zł za godzinę = 140 zł . Koszt badania - 20 zł. Koszt utylizacji - 20 zł . Razem - 225 zł . Dostawa na stołówkę ze 100 obiadami na dzień. Zapotrzebowanie na mięso i tłuszcz - 50 kg. na tydzień czyli z tego twojego 100 kg świniaka jeszcze Ci zostanie ok. 15 kg . Koszty chłodziarki, dowóz , koszty czasu Twojego dojazdu - 60 zł . Za ile możesz sprzedać tego oporządzonego świniaka np. do tej stołówki Ardanowskiego ? Po 8 zł - 9 zł za kg ? Za ok. 75 kg , to możesz liczyć na 600-675 zł . Po odjęciu kosztów zostaje ci za 100 kg żywca tak ok. 400 do 475 zł . Taki "zysk".
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.172.234.236
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.