Na dzień dzisiejszy warzywa są tańsze niż przed rokiem. O połowę mniej zapłacimy za pomidory, kapustę, marchew, ogórki lub fasolkę szparagową.Według prognoz ekspertów, warzyw w tym roku będzie pod dostatkiem, bo jak na razie pogoda sprzyja ich produkcji.
Jak informuje "Gazeta Wyborcza" zdaniem Bożeny Noseckiej z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej większość warzyw powinna być tańsza niż rok wcześniej, gdyż w 2010 r. były one relatywnie drogie ze względu na niezbyt sprzyjające warunki pogodowe. Spadek cen warzyw spowodowała także panika z E.coli. Według prognoz IERiGŻ, w tym roku produkcja warzyw ma być większa o około 8-9 proc. w stosunku do dosyć niskiej produkcji z ubiegłego roku.
Zdaniem Stanisława Kaniszewskiego z Instytutu Ogrodnictwa W Skierniewicach w środkowej Polsce zbiory warzyw zapowiadają się dobrze, ale zastrzegł, że dalszy rozwój sytuacji zależy od pogody. Jego zdaniem na razie opady nie zaszkodziły warzywom, a dla wzrostu niektórych były dobre - np. dla ogórków i wszystkich warzyw kapustnych. Nie ucierpiały także pomidory, obecnie jest wysoka podaż, pochodzą one ze szklarni i spod folii, polowe pojawią się dopiero w sierpniu, ale głównie odmiany te przeznaczane są do przerobu przez przemysł.
Komentarze