PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Co MRiRW wie o hodowli zwierząt futerkowych w Polsce?

Co MRiRW wie o hodowli zwierząt futerkowych w Polsce?
fot. Harald Matern z Pixabay

Jak wynika z odpowiedzi na interpelację poselską posłów Jarosława Sachajki i Pawła Szramki – MRiRW wie wszystko, co jest potrzebne, aby oceniać sposób prowadzenia tej hodowli i jej wpływ na gospodarkę w naszym kraju. Ale oceny takiej wprost nie sformułowano, zamiarów nie ujawniono.



Odpowiedź ministerstwa z 4 grudnia podpisał wiceminister rolnictwa Szymon Giżyński.

Lista pytań posłów obejmowała 8 pozycji, wiceminister nie odnosił się jednak do nich zbyt skrupulatnie, co może pośrednio świadczyć o stanowisku ministerstwa.

Odnosząc się do grupy pytań związanych z rolą hodowli zwierząt futerkowych w  gospodarce krajowej (Jakie znaczenie dla polskiej gospodarki sektora rolnego będzie miało wprowadzenie zakazu hodowli zwierząt futerkowych? Czy Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi popiera postulat likwidacji hodowli zwierząt futerkowych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej? Które z rozwiązań względem postępowania z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego jest bardziej korzystne dla hodowców drobiu i przetwórców rybnych: odsprzedaż uppz hodowcom zwierząt futerkowych (jak dotychczas) czy wnoszenie regularnych opłat za spalanie odpadów (jak może stać się w sytuacji likwidacji ferm futrzarskich)? Czy zdaniem ministerstwa istnieje obecnie bardziej ekologiczna forma zagospodarowania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego niż przeznaczenie ich na karmę dla innego gatunku?) wiceminister nie sformułował odpowiedzi wprost podających stanowisko ministerstwa. Stwierdził jednak, że hodowli zwierząt futerkowych jest znacznie mniej, niż podali posłowie (1144 ferm w 2016 roku) – „w I półroczu 2020 r. organy Inspekcji Weterynaryjnej nadzorowały 536 ferm mięsożernych zwierząt futerkowych wykorzystujących uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego (uppz) nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi oraz 260 ferm roślinożernych zwierząt futerkowych niewykorzystujących takich produktów do karmienia zwierząt” – podał. Jak dodał, z posiadanych danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Głównego Inspektoratu Weterynarii wynika, że w roku 2019 ok. 15% całkowitej ilości surowych uppz stanowiły uppz przeznaczone do żywienia mięsożernych zwierząt futerkowych.

Jak zaznaczył wiceminister, uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego stanowić mogą „surowiec dla przemysłu sektora paszowego. Uppz są wykorzystywane do produkcji karm dla zwierząt domowych (np. psów i kotów) lub do produkcji materiałów paszowych dla zwierząt gospodarskich (np. mączka rybna dla trzody chlewnej oraz drobiu)”.

Z kolei pytania dotyczące rynkowej roli przemysłu futrzarskiego (Jaka jest obecna pozycja Polski na światowym rynku produkcji skór zwierząt futerkowych? Czy nasi rolnicy plasują się w międzynarodowej czołówce? Jakie kraje mogą przejąć część światowego rynku zagospodarowywaną obecnie przez Polskich hodowców? W jakich krajach panują najlepsze warunki do rozwoju hodowli zwierząt futerkowych? Czy prawdą jest, że w Niemczech i Czechach, w których funkcjonuje zakaz hodowli zwierząt futerkowych, produkcja skór miała marginalne znaczenie dla tamtejszej gospodarki?) wiceminister powołał się na znane już naszym czytelnikom opracowanie przygotowane dla Senatu.

Więcej: Są opinie dla Senatu, oceniające zakaz hodowli futerkowych i uboju bez ogłuszania

Wiceminister skupił się na trudnościach występujących na rynkach światowych – jak podał, spada zainteresowanie skórami, jest nadprodukcja, rynek okazał się wrażliwy na pandemię SARS-COV-2 i „ Obecnie światowa produkcja skór z norek szacowana jest przez domy aukcyjne na około 28 – 32 miliony sztuk. Natomiast w Polsce szacowana produkcja skór ze zwierząt futerkowych jest o połowę niższa niż 4 lata temu i przedstawia się następująco:

 skóry z norek – około 5,5 miliona sztuk,

 skóry z lisów i z jenotów – około 95 tysięcy sztuk,

 skóry z szynszyli – koło 40 tysięcy sztuk”.

Odpowiadając na ostatnie pytanie – „Jakie działania zamierza Pan Minister podjąć w celu likwidacji nieprawidłowości ujawnianych w mediach?” – wiceminister zapewnił, że hodowle futerkowych są objęte kontrolą weterynaryjną, co pozostaje we właściwości resortu rolnictwa: „Zgodnie z poleceniem Głównego Lekarza Weterynarii, od 2012 r. powiatowi lekarze weterynarii mają obowiązek kontroli 100% ferm zwierząt futerkowych w ciągu roku. Oprócz kontroli planowych przeprowadzane są także kontrole sprawdzające oraz kontrole doraźne, tj. takie, które przeprowadzane są po otrzymaniu zgłoszenia o nieprawidłowościach na danej fermie. W gospodarstwach utrzymujących zwierzęta futerkowe organy Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadzają kontrole dotyczące warunków weterynaryjnych oraz ochrony zwierząt. Ponadto w gospodarstwach utrzymujących mięsożerne zwierzęta futerkowe przeprowadzane są dodatkowo kontrole dotyczące ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego.”

Żadnych wniosków nie sformułowano, nie określono zamiaru postępowania wobec tej hodowli.

Cała odpowiedź na interpelację w załączniku.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • czytelnik 2021-07-22 19:15:29
    Sachajko może być pod wpływem lobbysty futerkowego niejakiego Szczepana Wydry, dawnego pracownika holenderskich ferm norek. O norkach pan poseł wie tylko tyle, ile mu futerkowcy powiedza. O podatkach z takiej hodowli pewnie nic nie wie :)
  • brzoza 2020-12-14 21:19:57
    Niestety w okolicach nowogardu natknąłem się na psełdo rolnika który zakładał fermę norek , metodami mafijnymi zniszczył mi gospodarstwo by na mojej ziemi założyć fermę. Niech norkom ziemia lekka będzie.
  • małygrek 2020-12-09 21:59:40
    MR ma słabe pojęcie o hodowli zwierząt futerkowych. Niestety, również wydziały zootechniczne uczelni rolniczych maja spore deficyty wiedzy. Przyczyna: to jest zbyt kosztowna hodowla, by którąkolwiek uczelnię w kraju było stać na prowadzenie rzetelnych, długookresowych badań, obserwacji, a tym samym - wyciąganie prawdziwych wniosków, zarówno w zakresie zootechniki, jak i ekonomiki hodowli, a także całokształtu zagadnień związanych z ta hodowlą. Przed laty, pracownicy wydz. zootechniki i weterynarii SGGW korzystali z uprzejmości hodowców, by prowadzić badania. Na przykład prof. Piwowarczyk badał wpływ margaryny na zdrowie norek (stosunkowo szybko zapadały na zdrowiu, gdy naturalne tłuszcze suplementowano margaryną, zauważono też korelację między dodawaniem do karmy margaryny, a zapadaniem na gruźlicę u futerkowych; piszę o tym, bo szerząca się w ostatnich latach wśród ludzi gruźlica ma przyczynę m.in. w diecie zawierającej utwardzone tłuszcze roślinne). Czego będą uczyć wydz. zootechniczne po zlikwidowaniu tej gałęzi hodowli? Kto - jeśli kiedyś może uda się odbudować tę hodowlę, będzie dysponował wiedzą w zakresie profilaktyki i leczenia tych zwierząt? Hodowca Jednego Kota, który w kilka minut zaproklamował likwidację hodowli zwierząt futerkowych?
  • jak co wie 2020-12-08 12:12:01
    to jest polskie "rolnictwo" z Torunia

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.215.177.171
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.