PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ile powinien kosztować słoik ogórków?

Ile powinien kosztować słoik ogórków? W Folwarku Warzyn; fot. MP

Około 20 zł za słoik, w hipermarketach sprzedawany po 4-5 zł – tyle trzeba by było zapłacić za kiszone ogórki pochodzące z tradycyjnie prowadzonej uprawy, żeby rolnik coś niecoś zyskał.



Ale, jak mówią rolnicy prowadzący Folwark Warzyn – gospodarstwo ekologiczne w Warzynie, zdecydowali się na taką działalność nie dla zysku.

- Mamy córkę uprawiającą pływanie i trenującą nawet 25 godzin tygodniowo – mówią. – Nie musimy podawać jej dodatkowych suplementów, wystarczy zdrowa dieta, którą możemy jej zapewnić. A naturalne probiotyki są teraz, w czasie epidemii, ważne dla wszystkich. My wiemy, co jemy. Mamy kury, kaczki, zastanawiamy się nad krową. Chodzi nam o to, aby promować naturalne jedzenie, które było kiedyś.

Zatem małżeństwo – wcześniej zajmujące się działalnością gospodarczą i naukową – zmodyfikowało swoją aktywność i zainwestowało w tradycyjne gospodarstwo: zabytkowe zabudowania i 10 ha ziemi należącej kiedyś do Folwarku Warzyn.

Folwark ten, wybudowany w drugiej połowie XIX wieku, po II wojnie światowej przejęło państwo i umieściło tu dom opieki najpierw dla dzieci, teraz dla dorosłych.

„Uprawa metodą tradycyjną tylko za pomocą ręcznych narzędzi oraz przetwarzanie jak za dawnych lat jest drogą do uzyskania bio produktów zgodnie z oryginalną i związaną z tym regionem recepturą” - za tym hasłem nie kryje się pusta reklama. Jak mówią obecni właściciele rolniczej części folwarku, swoje warzywa i owoce uprawiają tak, jak przed wiekami.

Na 3 ha rosną warzywa i owoce – nawóz zapewniają im 4 konie, które jedzą własny owies. Maszyny do uprawy warzyw są ręczne, choć i ciągnik jest w użyciu w gospodarstwie. Jak wyliczają gospodarze, ceny proponowane przez skupy są nieopłacalne. Warzywa i owoce po przetworzeniu trafiają więc głównie do słoików. Ok. 5 tys. słoików można w ten sposób wyprodukować.

Mały dżem kosztuje ok. 12 zł, podobnie ćwikła, fasolka – 15 zł, tak też trzeba zapłacić za ogórki i pomidory.

Słoiczki kupują głównie znajomi, trochę udaje się sprzedać w okolicy, trochę przez Internet. Marża narzucana przez pośredników jest zbyt duża, żeby stawiać na dostawy do sklepów.

- To jest hobby – i to bardzo kosztowne hobby – mówią właściciele. – Nikt nie jest w stanie w Polsce zapłacić tyle, ile powinno się płacić za taką super ekologiczną żywność. Mówimy tutaj o pracy przy pieleniu, przy zrywaniu, nie stosujemy oprysków. Certyfikujemy warzywa, ale słoiczków już nie – bo to kosztuje. Liczymy tylko koszty produktów, bez własnej pracy - ale i tak wychodzi drogo.

Gospodarstwo korzysta z płatności ekologicznej, odebrało też wsparcie z PROW na „Restrukturyzację małych gospodarstw”.

- Liczymy na znalezienie takiego produktu, który będzie nam łatwo wytworzyć, przetworzyć i sprzedać po takiej cenie, że będziemy usatysfakcjonowani - podsumowują właściciele. - Idziemy w kierunku owoców, to łatwiejsze, bo warzywa trzeba pielić. Nawiązaliśmy kontakty z odbiorcami zza granicy, dla tamtego odbiorcy nasze ceny nie są zbyt wysokie. Jeszcze mamy trochę optymizmu…

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • Marian 2020-10-18 13:44:30
    Córka z zięciem pracowali w dobrze znanej korporacji na wysokich stanowiskach, co oczywiście wiązało się z wysokimi zarobkami ale też wysokim poziomem sttresu. Parę lat temu spróbowali chowu niosek na małą skalę-wypaliło, nadmiar jajek sprzedawali znajomym. Tak się im to spodobało, że w naszym gospodarstwie zaczęli ponownie, na większą skalę, chów na wolnym wybiegu, z rotacją paddocków, z własnymi paszami, przy bardzo niskich kosztach własnych. Klientela wali drzwiami i oknami, raz w tygodniu jaja są rozwożone po stałych klientach. Niedawno rozstali się z korporacją, finansowo jest OK, życie spokojniejsze.
  • Teściowa 2020-10-15 20:29:41
    Zięć mówi że moje oģórki są bezcenne.
  • Wegetacjanin 2020-10-15 20:17:28
    Nie tak dawno trafiłem na filmik na YouTube w którym Cejrowski opisywał jak prowadzi swe gospodarstwo kupione na Kociewiu , jakich używa tam metod i oczywiście jest to wszystko bez jakiejkolwiek chemii , szczególnie zaciekawił mnie jego wykład o agrotechnice żyta. , Planował z tego swego " cud" zboża zemleć mąkę , a nawet piec chleb i sprzedawać w swym sklepie internetowym . Zainteresowało mnie to bardzo i postanowiłem sprawdzić po ile sprzedaje tą mąkę bogatą we" wszystkie możliwe składniki odżywcze" . No więc 5 kg. kosztuje 36 zł , czyli za 100kg. zapłacimy 720 zł !!! ,a za tonę 7 200 zł !!! Cena kosmiczna !!! Oczywiście Pan Wojtek nie jest byle kto i może żądać takiej ceny , ale większość tych co mają gospodarstwa ekologiczne , ledwie wiąże koniec z końcem i tak jak napisano w artykule to bardziej zapaleńcy , hobbyści i marzyciele niż poważny i opłacalny biznes . Przeciętnego Kowalskiego nie stać na żywność kilkukrotnie droższa niż konwencjonalna. .Pozostaje im więc kupno produktów żywnościo - podobnych . Współczuję mieszkańcom miast , którzy nie znają smaku truskawki zerwanej z krzaka , kiełbasy świeżo wyjętej z wędzarni czy smaku razowego chleba na zakwasie . Żyjemy w czasach gdy liczy się ilość i jak najniższa cena , reszta to są bajki dla naiwnych.
    • mnemonic222 2020-10-15 23:06:26
      Widać, że nie masz pojęcia o produkcji ekologicznej i kupujesz wszystko w marketach, w myśl zasady. "dużo i tanio". Przejdź się do jakiegoś sklepu z żywnością EKO, BIO, potem do gospodarstwa prowadzącego taką produkcję to może przejrzysz na oczy i coś zrozumiesz. Na wsiach jak grzyby po deszczu powstają gospodarstwa ekologiczne i zarabiają więcej niż konwencjonalne, o zbycie i dopłatach nawet nie wspominam. Staraj się czerpać wiedzę z życia a nie z YT i nie płakać nad cenami, tylko pojąć za co się płaci. Świadomość konsumenta to podstawa ty jeszcze powielasz stereotypy.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.239.233.139
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.