PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Mniej mięsa w diecie – mniej rolników na świecie

Mniej mięsa w diecie – mniej rolników na świecie Nagła zmiana poziomu popytu na mięso niosłaby przykre skutki dla całego rolnictwa, Foto: pixabay

Jakie konsekwencje dla rolnictwa i rolników niosłoby za sobą, postulowane przez środowiska ekologów ograniczenie spożycia mięsa?



Pytanie to wydaje się ze wszech miar aktualne, ze względu na coraz głośniejsze głosy i coraz silniejsze wpływy szeroko pojętych środowisk ekologicznych, na europejską politykę rolną. Ich odzwierciedleniem jest przecież choćby cała strategia Zielonego Ładu, forsowana obecnie w Brukseli. Za ograniczaniem produkcji zwierzęcej przemawiać mają względy środowiskowe, bo właśnie tą gałąź rolnictwa oskarża się o zgubny wpływ na klimat, stan gleby i zasoby wody. Za zmniejszeniem udziału mięsa w diecie przemawiać mają z kolei względy humanitarne – konieczność wyżywienia rosnącej populacji ludzi na całym globie.


Naukowcy z Instytutu Thünen nie wdając się w światopoglądowe (ani merytoryczne) dyskusje postanowili zbadać, co by było gdyby konsumpcja mięsa faktycznie drastycznie spadła – czytamy na łamach niemieckiego portalu rolniczego agrarheute.de. Okazuje się, że dla rolników w całej UE skutki takiego zjawiska byłyby bardzo poważne.


Scenariusz opracowany przez naukowców z Thünen zakłada ograniczenie („nadmiernej” w opinii ekologów) konsumpcji mięsa w całej UE o 20 procent do 2030 r. Spodziewanym tego skutkiem w Niemczech byłby spadek popytu na mięso średnio o 14,1 proc., w zależności od rodzaju mięsa. Taki „szok popytowy” wywołałby z kolei silne skutki cenowe i ilościowe w sektorze mięsnym. W efekcie takiego scenariusza najbardziej ucierpiałaby wyspecjalizowana hodowla i produkcja trzoda chlewnej, ale skutki odczuwalne byłyby również w innych sektorach rolnictwa.


Bezpośrednią konsekwencją zmniejszonej konsumpcji byłyby przede wszystkim silne spadki cen skupu. Według obliczeń naukowców z Thünen Institut, stawki w Niemczech w 2030 r. spadłyby średnio o 9 proc. Wskutek gwałtownego spadku cen niemiecka produkcja mięsa spadłaby wówczas o około 10 proc. Podaż przewyższałaby nieco popyt krajowy, bo scenariusz optymistycznie zakłada, że nadwyżka wciąż trafiałyby na eksport do krajów trzecich.


Naukowcy określili konsekwencje niższych cen skupu dla dochodów rolniczych w różnych typach gospodarstw w Niemczech. Średnio ze względu na zmniejszenie spożycia mięsa dochody w gospodarstwach spadłyby o 7 proc. Z analizy wynika jednak, że spadek cen skupu żywca szczególnie mocno uderzyłby w gospodarstwa trzodowe. Producentów wieprzowiny czekałyby straty dochodów średnio o 37 proc.


Mocniej ucierpiałyby wysoko wyspecjalizowane fermy przemysłowe z landów północno-zachodnich, które czekałby aż 55-procentowy spadek dochodów. Straty rzędu 22 proc. odnotowałyby także duże gospodarstwa wyspecjalizowane w opasie bydła. W przypadku producentów mleka dochody spadłyby o około 6 procent. Prawdziwy dramat czekałby zaś zakłady przetwórcze – uważają niemieccy analitycy. Efektem drastycznych zmian na rynku byłyby z pewnością plajty firm i gospodarstw, oraz dramaty rolników, z których nie wszyscy będą mogli z powodzeniem zmienić profil produkcji. Rolnictwo czekałyby głębokie strukturalne zmiany.


Gospodarstwa wyspecjalizowane w produkcji roślinnej mniej odczułyby zmiany. Spadek ceny zboża mogą bowiem, według naukowców, zrekompensować niższe ceny dzierżawy gruntów. Należy jednak wziąć pod uwagę, że mniejszy popyt na mięso pociąga za sobą niższe zapotrzebowanie na pasze. To zaś oznacza spadek cen na zboża paszowe, śrutę rzepakowa i soję. W przypadku śruty ceny w UE w opracowanym scenariuszu spadają o 2,6 proc., a na zboże o 1,4 proc. Naukowcy uważają, że ponieważ pasze w większości składają się z importowanej soi i śruty sojowej, spadki te nie znajdą odzwierciedlenia w produkcji krajowej, ale jedynie niższym imporcie nasion oleistych. Zmniejszenie spożycia mięsa odbiłoby się jednak znacząco na cenach warzyw i owoców. Ceny wzrosłyby w UE o 3,2 proc., a w Niemczech o 3,4 proc.


Thünen Institute zaznacza, że nie wskazano dotąd sposobów, w jaki można by w krótkim czasie zmniejszyć spożycie mięsa. Naukowcy obliczyli jednak, że zmniejszone zapotrzebowanie na mięso w UE i wynikający z niego spadek hodowli zwierząt zmniejszy emisję gazów cieplarnianych w Niemczech o 2 proc. Biorąc pod uwagę wysoką cenę, jaką trzeba byłoby za to zapłacić, gra nie wydaje się być „warta świeczki”. Problem w tym, że politycy przyzwyczaili już rolników w całej UE, że decyzje dotyczące rozwoju i przyszłości rolnictwa coraz częściej rozmijają się i z rachunkiem ekonomicznym i ze zdrowym rozsądkiem.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (10)

  • brzoza 2020-11-12 08:19:14
    Spożycie mięsa faktycznie jest za duże ale ja nie zaglądam komuś do sypialni i garka. Rewolucja agrarna , podniesienie plonów poprzez zastosowanie nawozów i środków nie zlikwidowała głodu tylko podniosło zaludnienie z 50 milionów w Turcji i Egipcie do 200 milionów na dzisiaj. Rewolucja żywieniowa poprzez spadek cen zbóż da podobny efekt. Dzięki dobroczynności i ekologi , zwiększono 4 krotnie obciążenie środowiska przeludnieniem, oraz 8 krotnie zwiększono emisje . I dalej robi się to samo poprzez hasła teraz klimatyczne i aborcyjne traktując ludzi jak głupków.
  • Mariola 2020-11-10 11:08:42
    Nie rolnikom, tylko hodowcom...
    • brzoza 2020-11-12 08:20:43
      Jeden sieje a drugi hoduje , a obornik idzie pod uprawy tego nie rozdzielisz , a może i nie zrozumiesz.
  • Pompek 2020-11-10 09:34:06
    Przede wszystkim rolników małych nie powinno być bo to nie jest ekonomiczne. Przecież wiadomo że rolnik który ma setki lub tysiące ha taniej produkuje i to samo. Mały rolnik też Wali nawozy i opryski niech nie wymyślają że nie. Jestem za rolnikami dużymi bo wtedy warto.
    • Ratchet 2020-11-10 20:08:36
      To samo? Serio?! No to znajdź mi gospodarstwo ekologiczne mające "setki lub tysiące ha". Jak chcesz się odżywiać karmą dla ludzi to "żryj i daj żyć innym"
    • Gościec 2020-11-11 17:35:31
      Centralne planowanie już mieliśmy. Zlikwidować dopłaty do rolnictwa i niech produkuje ten komu się opłaca.
    • brzoza 2020-11-12 19:28:24
      Dużo racji ale nie do końca , hipermarket jest potrzebny i kiosk. Ja narobię się mniej siejąc 100ha niż karczując 2,5 ha zarośnięte po ANR. A jedno i drugie ktoś musi robić. Jak komuś mało roboty na 10 ha to może mieć , kabaczki truskawki maliny , bydło sąsiad ma , usługi u sąsiadów prasą . Duży tego nie zrobi.
  • Ala 2020-11-10 09:09:59
    A po co niszczyć rolnictwo, może zniszczmy miastowym ich zakłady pracy. Myślę że byli by bardzo szczęśliwi bo zakłady zużywają tyle energii i prądu że napewno klimat się od tego ociepla
    • No tak 2020-11-10 12:32:22
      Ty juz dawno miszczysz bo podatkow mie płacisz darmozjadzie
  • masza 2020-11-09 18:31:01
    backa Stali.a na nich trzeba szybko by zrobił z nimi porzadek!!!!!!!!!!

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.227.247.17
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.