PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Nieciekawe są perspektywy dla rynku drobiu

Nieciekawe są perspektywy dla rynku drobiu fot. shutterstock

Lubimy jeść mięso drobiowe. Ocenia się, że w 2020 roku spożycie drobiu w gospodarstwach domowych po raz kolejny zwiększy się, ale tym razem będzie to głównie rezultatem ograniczeń w funkcjonowaniu HoReCa związanych z COVID-19. Pandemia nie ustępuje, wręcz przeciwnie, co przyczynia się do spowolnienia w eksporcie i osłabia suma summarum popyt wewnętrzny, a to prawdopodobnie ostatecznie będzie skutkować obniżeniem cen skupu kurcząt rzeźnych jeszcze w tym roku i pogorszeniem opłacalności ich chowu w porównaniu z poprzednim rokiem. Nieznacznie lepiej może być dopiero w pierwszej połowie 2021 r. – przewiduje Dorota Pasińska z IERiGŻ w raporcie Rynek drobiu.



Jak szacuje Instytut, w 2020 roku produkcja drobiu w wadze detalicznej będzie o ok. 1,5% większa niż w poprzednim roku i wyniesie ok. 3103 tys. ton. Przyrost produkcji i spadek eksportu będą skutkować wzrostem spożycia krajowego w skali roku. Udział eksportu w produkcji mięsa drobiowego zmaleje do ok. 46%.

W pierwszych ośmiu miesiącach 2020 roku opłacalność produkcji kurcząt brojlerów była bardzo zmienna. W I kwartale br. co prawda relacja cen żywiec/pasza rozszerzyła się, ale w II kwartale i w pierwszych dwu miesiącach III kwartału zawęziła się. Spowolnienie w eksporcie i słabnący popyt wewnętrzny prawdopodobnie będą skutkować obniżeniem cen skupu kurcząt rzeźnych w br. i pogorszeniem opłacalności ich chowu w porównaniu z poprzednim rokiem - sygnalizuje raport Rynek drobiu.

Najgorzej jest na rynku indyków. Jak oceniono w raporcie, jest to rezultatem nie tylko większej krajowej produkcji, ale także ograniczeń w funkcjonowaniu HoReCa i w eksporcie. Wprawdzie w ciągu siedmiu miesięcy wywóz mięsa i podrobów indyczych wzrósł o ok. 1%, ale przy średniej cenie niższej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. W ciągu ośmiu miesięcy br. relacja cena żywiec/pasza zawęziła się w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego. Następstwem pogorszenia opłacalności chowu mogą być mniejsze wstawienia indyków.

W Polsce nadal największy odsetek produkcji przemysłowej stanowiło świeże i schłodzone mięso drobiowe dzielone na kawałki. W ocenie autorki raportu, o zwiększeniu produkcji przetworów w 2020 roku zadecyduje wzrost popytu zarówno na rynku wewnętrznym, jak i na rynkach zagranicznych.

Pomimo tego, że w okresie ośmiu miesięcy 2020 roku, w porównaniu z analogicznym okresem 2019 roku, drób w handlu detalicznym nieznacznie podrożał, nadal pozostaje on najtańszym rodzajem mięsa. Wzrosły ceny zarówno mięsa kurcząt, jak i drobiu pozostałego.

W IV kwartale br. może wystąpić niewielki spadek cen detalicznych mięsa drobiowego. Czynnikami oddziałującymi hamująco na ich poziom mogą być: zmniejszenie cen detalicznych wieprzowiny, słabszy popyt w kanale HoReCa, a czynnikiem wspierającym ich wzrost może być zmniejszenie produkcji, jednakże w tym przypadku istotna będzie skala zjawiska. W pierwszej połowie 2021 roku ceny detaliczne przypuszczalnie będą charakteryzowały się słabą tendencją wzrostową, o czym zadecyduje zmniejszenie produkcji i podaży oraz utrzymanie eksportu na relatywnie wysokim poziomie. Nadal na sytuację na rynku może oddziaływać rozwój pandemii.

W latach 2017-2018 spożycie drobiu obniżało się, zaś w 2019 roku wzrosło o 0,5 kg w porównaniu z 2018 rokiem. Czynnikiem wspierającym zwiększenie spożycia drobiu było jego potanienie względem wieprzowiny. Ocenia się, że w 2020 roku spożycie drobiu w Polsce zwiększy się o 3,6% do 28,5 kg na mieszkańca. Polska należy do krajów o najwyższym spożyciu drobiu w UE. W 2019 roku w gospodarstwach domowych całkowite spożycie mięsa drobiowego ukształtowało się na podobnym poziomie jak przed rokiem.

Nieznacznie zwiększyła się konsumpcja mięsa kurcząt (o 0,8%), a obniżyła się drobiu pozostałego (o 4,5%), natomiast konsumpcja wędlin drobiowych wzrosła o 5,3%. Największy udział w strukturze spożycia mięsa miało mięso drobiowe. Zwiększył się udział wędlin drobiowych w spożyciu przetworów mięsnych. Udział samozaopatrzenia w spożyciu mięsa drobiowego w gospodarstwach domowych rolników, podobnie jak przed rokiem, zmniejszył się. W raporcie IERiGŻ ocenia się, że w 2020 roku spożycie drobiu w gospodarstwach domowych zwiększy się, a będzie to rezultatem ograniczeń w funkcjonowaniu HoReCa związanych z pandemią COVID-19.

Z prognozy Komisji Europejskiej dotyczącej rozwoju unijnego rynku drobiu wynika, że w 2020 roku produkcja i konsumpcja w UE wzrośnie o 1,0%, a eksport i import obniżą się odpowiednio o 6 i 12%. Gorsze uwarunkowania unijnego eksportu stwarzają również mniej korzystne warunki dla polskich eksporterów, z drugiej strony mniejsze zainteresowanie niektórych liczących się importerów unijnym rynkiem oraz większy popyt wewnętrzny na drób na rynku UE sytuację tę poprawia.

W latach 2004-2019 eksport drobiu z Polski zwiększał się. Rosnący wywóz pobudzał krajową produkcję, a jednym z czynników oddziałujących w kierunku jego wzrostu była duża cenowa przewaga konkurencyjna polskiego drobiu na rynku UE. W pierwszej połowie 2020 roku wolumen sprzedaży zagranicznej (żywiec, mięso, podroby i przetwory łącznie) zmniejszył się o ok. 4%, a jego wartość o ok. 8%. Wartość eksportu ponad 11-krotnie przewyższała wartość importu, a dodatnie saldo handlu zagranicznego produktami drobiowymi spadło do 1,3 mld euro, tj. o 6,3%. Drób eksportowano nadal przede wszystkim do krajów UE (ok. 2/3 wywozu). O pogorszeniu koniunktury w eksporcie zadecydowały przede wszystkim ograniczenia związane z pandemią i grypą ptaków. Trudną sytuację na rynku złagodziło mniejsze zainteresowanie rynkiem UE głównych dostawców drobiu, w tym Brazylii, która swoje dostawy przekierowała do Chin. W pierwszej połowie 2020 roku import mięsa drobiowego do UE zmalał nie tylko z Brazylii, ale też z Tajlandii, Wielkiej Brytanii i Ukrainy.

Przewiduje się, że w II półroczu br. polski eksport drobiu, mięsa i przetworów drobiowych zmniejszy się. Warunki handlu drobiem w II półroczu mogą być trochę lepsze niż w I półroczu ze względu na złagodzenie ograniczeń w imporcie z Polski przez niektóre kraje (związanych z wystąpieniem HPAI na przełomie 2019 i 2020 roku) oraz posiadanie statusu kraju wolnego od HPAI przez Polskę. Hamująco na poziom wywozu mogą oddziaływać niektóre ograniczenia związane z pandemią COVID-19 oraz wciąż obowiązujące niektóre ograniczenia w imporcie z Polski związane z HPAI. Korzystne uwarunkowanie dla rynku może stanowić dynamiczny rozwój ASF w niektórych krajach, w rezultacie może dojść do częściowej substytucji mięsa wieprzowego mięsem drobiowym, choć w niektórych krajach skorzystają na tym głównie lokalni dostawcy - ocenia autorka raportu. Polska w przypadku Chin nie będzie beneficjentem tej sytuacji, bowiem rynek ten jest zamknięty na import z Polski, a powodem tego ograniczenia było wystąpienie grypy ptaków na przełomie 2019 i 2020 roku.

W pierwszej połowie 2020 roku pogorszyła się przeciętna rentowność przemysłu drobiarskiego. W relacji rok do roku rentowność sprzedaży brutto zmniejszyła się do 1,64%, a po opodatkowaniu do 1,27%. Przedsiębiorstwa zyskowne stanowiły zaledwie 63,3% wszystkich przedsiębiorstw przemysłu drobiarskiego. Obniżonej zdolności przedsiębiorstw drobiarskich do akumulowania własnego kapitału towarzyszyło zmniejszenie stopy inwestowania do 1,21. Wskaźnik bieżącej płynności nieznacznie wzrósł, co może świadczyć o niewielkim polepszeniu zdolności do regulowania bieżących zobowiązań. Pogorszyła się pozycja przemysłu drobiarskiego wobec przemysłu spożywczego, a rentowność sprzedaży netto była, odmiennie jak przed rokiem, niższa niż w przemyśle mięsnym.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.207.108.182
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.