PARTNER PORTALU
  • partner portalu farmer.pl

Raport: Duże gospodarstwa - bardziej przyjazne środowisku

Raport: Duże gospodarstwa - bardziej przyjazne środowisku Fot. Shutterstock

Organizacja produkcji w małych gospodarstwach niekoniecznie jest bardziej przyjazna dla środowiska, niż ta w w dużych. Decydują o tym bowiem stosowane technologie i stopień profesjonalizacji producentów rolnych - wynika z raportu Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.



Jak podkreślają autorzy raportu "Systemy i skala produkcji a obciążenia środowiskowo-klimatyczne" to właśnie gospodarstwa o większej powierzchni i skali produkcji, mające możliwości stosowania różnych nowoczesnych rozwiązań, mogą mniej przyczyniać się do zanieczyszczania środowiska niż gospodarstw mniejsze.

Według badań, w małych gospodarstwach w strukturze zasiewów dominują zboża - nawet w 76 proc., co o 10 proc. przekracza dopuszczalny udział ze względów agrotechnicznych. Odnotowano również niski udział roślin motylkowatych i przemysłowych oraz niski udział gleb wapnowanych - tylko 10 proc. gospodarstw tej grupy stosowało wapnowanie, natomiast w pozostałych grupach - nawet do 30 proc. Jak się również okazuje, aż 50 proc. małych gospodarstw rolnych nie stosuje nawożenia nawozami naturalnymi (obornikiem), co przyczynia się do degradacji gleby.

Według raportu, emisja gazów z rolnictwa stanowi obecnie około 8 proc. łącznej emisji gazów cieplarnianych w Polsce. Jej głównymi źródłami są: gleby rolne oraz fermentacja jelitowa zwierząt gospodarskich, odpowiadają one obecnie za niemal 81 proc. emisji gazów cieplarnianych ogółem z tego sektora.

43,7 proc. emisji gazów cieplarnianych z polskiego rolnictwa pochodziła w 2018 r. z gleby (tlenek azotu - N2O). Największy udział miała w niej emisja bezpośrednia ze stosowanych mineralnych nawozów zawierających azot (ok. 36 proc.) i uprawy gleb organicznych (22,5 proc.). Natomiast w następnej kolejności ze stosowania nawozów organicznych oraz rozkładających się resztek roślinnych w glebie (po ok. 10 proc.).

Jak podkreślają autorzy raportu, krajowe rolnictwo nie tylko odczuwa skutki postępujących zmian klimatu - suszy, nawałnic czy pożarów, ale również przyczynia się do ich powstawania poprzez emisję gazów cieplarnianych. Dlatego też jednym z podstawowych wyzwań, stojącym przed producentami rolnymi, jest pogodzenie dalszego rozwoju ich przedsiębiorstw z dbałością o ochronę klimatu.

- Aby ograniczyć zużycie wody i emisji gazów cieplarnianych w rolnictwie, głównie metanu i podtlenku azotu, należy wspierać integrowany oraz ekologiczny system produkcji rolniczej oraz uproszczone systemy uprawy roli, łącznie z siewem bezpośrednim. W produkcji zwierzęcej natomiast powinniśmy promować ściółkowe systemy utrzymania zwierząt, a także stosowanie prawidłowych metod składowania nawozów naturalnych - skomentował współautor raportu, prof. Wojciech Ziętara.

Eksperci ponadto wskazują, że należy również uregulować zasady inwestowania w budynki inwentarskie na terenach wiejskich. Jak zauważa Ziętara, większość gmin w Polsce nie posiada planów zagospodarowania przestrzennego, a brak tych regulacji utrudnia budowę budynków inwentarskich o większej skali, szczególnie dla trzody chlewnej.

W Polsce jest niekorzystna struktura obszarową gospodarstw rolnych, średnia powierzchnia gospodarstw - to 10 ha użytków rolnych (UR). W strukturze przeważają gospodarstwa małe - do 20 ha UR, ich udział w ogólnej liczbie gospodarstw (w 2016 r.) wynosił 81 proc., użytkowały one 47,5 proc. całkowitej powierzchni użytków rolnych.

Zdaniem prezesa Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej Krzysztofa Podhajskiego, występujące procesy koncentracji przyczyniają się do poprawy struktury, jednak nie znajdują one odzwierciedlenia w oficjalnych statystykach ze względu na znaczny udział "nieformalnych dzierżaw" gruntów rolnych.

Raport "Systemy i skala produkcji a obciążenia środowiskowo-klimatyczne" został przygotowany na zlecenie Fundacji EFRWP przez pracowników Zakładu Ekonomiki Gospodarstw Rolnych i Ogrodniczych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej działa od ponad 30 lat wspierając rozwój społeczno-gospodarczy lokalnych społeczności na terenach wiejskich oraz pomaga zmieniać wizerunek polskiej wsi. Fundacja w tym okresie przekazała m.in. ponad 1,5 mld zł na rozwój wsi.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (18)

  • Andrzej 2021-02-12 12:30:16
    Ja widzę po moich sąsiadach co mają po300 ha jak przychodzi sezon to codziennie opryskiwaczem po tym samym polu pryskają. A na dosuszenie rzepaku randap i po tygodniu jak pogoda sprzyja młócą. Ja czekam jak sam dojdzie.
  • Boryna 2021-02-12 12:07:40
    Lobbing i manipulacja. Czyli lepsze 1000ha monokultury niż 100 różnych upraw w małych gospodarstwach. No to gdzie naturalnie w przyrodzie występują takie kilkuset hektarowe monokultury??? To ci sami kłamcy co twierdzą że jajko z zagrody jest takie samo jak z fermy przemysłowej. Że mięso że świni przydomowej jest takie samo jak z chowu przemysłowego. Chciwe, nie nażarte kłamliwe szuję które niszczą ten nasz wspólny świat dla zysku ponad miarę. Wstydźcie się!
  • Zbyszek 2021-02-12 10:24:14
    Pewnie będzie hejt:) Nie prowadzę jakiejś wielkiej latyfungi. W Polsce jest ok. 1,2 mln gospodarstw rolnych ale gospodarstw produkcyjnych,czyli tych które produkują żywność na rynek to może 25%. Teraz pytanie kto to jest rolnik... I czym się zajmuje?? Kolejne pytania: Kto robi coroczne badania gleb z oznaczeniem zawartości materii organicznej kto opiera nawożenie w oparciu o wyniki badań, który z rolników wie jakie jest zapotrzebowanie poszczególnych pierwiastków dla uprawianej rośliny, kto robi bilans masy organicznej dla pól, kto stosuje ŚOR z GPS z wyłączeniem automatycznym każdej dyszy, który z rolników stosuje ŚOR w oparciu o system monitoringu, który z rolników stosując ŚOR wie dokładnie jaką substancje chemiczną stosuje i dlaczego, ilu rolników posiada jakiś certyfikat jakości, ilu rolników oblicza ślad węglowy dla danej uprawy, I wiele innych pytań ????????????????????????????????????? Jest jeszcze wiele mitów i stereotypów na temat prawdziwego rolnictwa. Zbyt wielu ludzi myśli że jak potrafi machać łopatą, trzymać kierownicę w traktorze i wypełnić wniosek na dopłaty to już jest rolnikiem...
  • Saletra 2021-02-12 08:04:23
    Skoro tak to wytłumaczcie mi co jest przyjaznego dla środowiska w takiej fermie świń gdzie nawet ostatnio nie zadziałała wentylacja i padło 500 sztuk? Ja rozumiem że pewnie chodzi o nawóz ekologiczny jaki będzie z tych świń? Ja jeszcze mam hobbystycznie 100 sztuk i nie ma problemu z wentylacją. A tam moloch jeden na drugim ledwie normy się trzyma i wystarczy awaria wentylacji i mamy padlinę. Już nie mówiąc o dużych ilościach gnojowicy.
    • Poldi 2021-02-12 09:59:14
      Nie rzadko wylewane teraz mimo zakazu
  • Daro 2021-02-12 07:46:51
    Guzik prawda co do wapnowania. Te 10 % gospodarstw małych w chyba przypadkowy sposob załapały się na programy dofinansowania do wapnowania pol. Całe środki jak też w innych programach przeżerają obszarnicy. Cirkawr dlaczego tylka dla tych dużych są środki pomocowe. Dla małych zawsze postawią jakąś zaporę nie do przeskoczenia
    • Jolla 2021-02-12 18:29:24
      Przecież dofinansowanie wapnowania obejmuje najmniejsze gospodarstwa.Stawki maleją jak rośnie powierzchnia,dopłaty najwyższe również do 30 ha.Do 10 ha zero zobowiązań i kontroli.Opłaty za wykorzystywanie materiału siewnego od 10ha .Wiele przywilejów mają małe gospodarstwa,papierologi zero ,planów nawozowych itd.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.178.91
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.