Zaprezentowane przez Janusza Wojciechowskiego dane pochodzą z nieopublikowanego jeszcze unijnego raportu na temat wyników powszechnych spisów rolnych we wszystkich krajach UE. Komisarz przedstawił je podczas debaty na temat zabezpieczenia bezpieczeństwa żywnościowego i zwiększenia odporności systemów żywnościowych UE, jaka odbyła się w trakcie 152. Sesji plenarnej Komitetu Regionów.

W ciągu dekady w Europie przestało istnieć 3 mln gospodarstw rolnych. W 2010 roku było ich 12 mln, natomiast w 2020 już tylko 9 mln. To oznacza, że każdego dnia tracimy 80 gospodarstw rolnych – powiedział Wojciechowski. - Zjawisko to jest oczywiście zróżnicowane regionalnie, ale z wyjątkiem Czech we wszystkich krajach Unii liczba gospodarstw rolnych zmniejsza się – dodał komisarz.

Z przedstawionych przez Wojciechowskiego danych wynika również, że produkcja zwierzęca zmniejszyła się w porównaniu do 2010 roku o 7 proc., natomiast powierzchnia gruntów uprawnych zmalała o 1 proc.

Ten 1 procent, to się może wydawać niewiele, jednak w liczbach bezwzględnych to jest 1,5 miliona hektarów wyłączonych z produkcji rolnej – podkreślił Wojciechowski.

Komisarz zwrócił również uwagę, że jednym z najpoważniejszych problemów dotykających obszary wiejskie jest depopulacja. W odniesieniu zaś do samego rolnictwa – niski poziom wymiany pokoleniowej.

Dziś europejski rolnik ma średnio 57 lat, podczas gdy w 2010 roku było to 55 lat. Co więcej, jedna trzecia z nich to ludzie powyżej 65. roku życia – przekazał Wojciechowski. - Rolnicy potrzebują większego bezpieczeństwa ekonomicznego. Dziś młodzi ludzie nie chcą przejmować gospodarstw, ponieważ postrzegają rolnictwo jako zajęcie niosące ze sobą bardzo duże ryzyko ekonomiczne – dodał.

W trakcie debaty zaprezentowano też główne punkty opinii Komitetu Regionów dotyczącej zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego i zwiększenia odporności systemów żywnościowych w krajach UE. W dokumencie przygotowanym pod przewodnictwem marszałka województwa kujawsko-pomorskiego Piotra Całbeckiego, podkreślono, że najważniejsze w tej dziedzinie jest wzmocnienie lokalnych i regionalnych systemów żywnościowych poprzez inwestowanie w zrównoważoną, lokalną produkcję wysokiej jakości, skrócenie łańcuchów dostaw oraz wdrożenie długoterminowej strategii zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego w Europie.

Unia Europejska jest największym na świecie eksporterem żywności. Wartość tego eksportu wynosi około 184 mld euro rocznie. Dlatego też nie ma obecnie bezpośredniego zagrożenia dla bezpieczeństwa żywnościowego UE w najbliższym czasie. Jednak w perspektywie długofalowej stoi przed nami wyzwanie, jakim jest wzmocnienie europejskiego rolnictwa i jeszcze mocniejsze niż obecnie wspieranie go – zaznaczył Wojciechowski.

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP