PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wysokobiałkowe na cenzurowanym

Wysokobiałkowe na cenzurowanym fot. MrGajowy3 z Pixabay

Jak podaje wiceminister rolnictwa Szymon Giżyński, „trwają obecnie prace mające na celu analizę danych dotyczących sytuacji rynkowej oraz nowych możliwości i korzyści dla polskiego sektora białka paszowego. Wnioski i propozycje dotyczące pożądanych rozwiązań i ewentualnych zmian przepisów, będą stanowić podstawę do dalszej dyskusji i wypracowania regulacji w tym zakresie”.



Jak podał w interpelacji poseł Jarosław Sachajko, szkolenia a także nowe technologie uprawy - szczególnie uprawa uproszczona w połączeniu z dopłatą - sprawiły, że uprawa roślin strączkowych jest opłacalna, „porównywalna do zbóż, nie licząc efektu następczego jak np. poprawy żyzności gleby oraz pozostawionego azotu. W sytuacji gdy uprawa rzepaku oz. w ostatnich latach stała się mniej opłacalna, wielu rolników wykazało większe zainteresowanie roślinami strączkowymi.”

Niestety - rolnicy stają przed problemem sprzedaży zebranych nasion. „Wytwórnie pasz działające w Polsce w około 80% powiązane są kapitałem związanym z produkcją soi, a tym samym nie wykazują zainteresowania krajowym białkiem. Wręcz niektórzy producenci roślin strączkowych mówią o zmowie wytwórni pasz. W tej sytuacji jedynym odbiorcą pozostają wytwórnie pasz głównie w Niemczech i Danii” – podał poseł i ocenił, że „W efekcie podatnik polski dotuje rolnika uprawiającego rośliny strączkowe, korzyścią dla rolnika jest poprawa żyzności gleby i pozostawiony w glebie azot i zagwarantowany odbiorca surowca, a największe korzyści mają przede wszystkim niemieckie i duńskie wytwórnie pasz kupujące w Polsce tańsze białko w porównaniu do cen białka ze śruty sojowej GMO.”

Tej sytuacji – jak wskazuje poseł - można zapobiec w jeden sposób:

„Jedynym rozwiązaniem prowadzącym do przynajmniej 50% niezależności kraju od importowanej śruty sojowej jest przymus administracyjny zmuszający wytwórnie pasz do zakupu krajowych surowców białkowych. Można ten cel osiągnąć przez tzw. cele wskaźnikowe, które określałyby, ile krajowych (europejskich) surowców białkowych musi rocznie zakupić wytwórnia pasz. System taki działa w UE w przypadku uzupełniania oleju napędowego dodatkiem estru rzepakowego.”

Czy rząd zadziała wobec tego w kierunku wprowadzenia celów wskaźnikowych dla białka krajowego do produkcji pasz? Ano nie wiadomo, „trwają obecnie prace mające na celu analizę danych dotyczących sytuacji rynkowej oraz nowych możliwości i korzyści dla polskiego sektora białka paszowego. Wnioski i propozycje dotyczące pożądanych rozwiązań i ewentualnych zmian przepisów, będą stanowić podstawę do dalszej dyskusji i wypracowania regulacji w tym zakresie”.

Nieco tych „danych” wiceminister przekazał tymczasem posłowi. I tak: spada powierzchnia upraw roślin wysokobiałkowych: w 2015 roku zasiano 690,8 tys. ha, w 2017 r. – 556,1 tys. ha, w tym  było 190 tys. ha do roślin pastewnych, w 2019 r. – 462,5 tys. ha, w tym było 162,9 tys. ha do roślin pastewnych. Według stanu na dzień 31 grudnia 2019 roku w Polsce działało 737 producentów mieszanek paszowych wprowadzanych do obrotu, MRiRW nie ma danych dotyczących produkcji pasz w poszczególnych zakładach oraz informacji na temat kapitału właścicielskiego. Wiadomo natomiast, że rośnie import wysokobiałkowych surowców paszowych: w 2010 wynosił 2,5 mln ton, w 2019 – 3,1 mln ton.

Produkcja mięsa wieprzowego od 2010 roku najniższa była w 2013 roku - 1 606 tys. ton wagi bitej ciepłej, najwyższa w 2018 - 1 973, a w 2019 wyniosła 1 836 tys. t wbc.

Rosła natomiast produkcja mięsa wołowego z 389 tys. ton wagi bitej ciepłej w 2010 roku do 573 w 2018. Wzrost ten został zahamowany w 2019 - wyniosła 557 tys. t wbc., w pierwszym półroczu 2020 – 272 tys. t.

Wszystko to dzieje się przy niemałych kosztach na wspieranie rolników w kierunku produkowania "polskiego białka". Wiceminister wskazuje jako wspieranie rolników znakowanie żywności i paszy jako „wolnych od GMO”, a także wsparcie, jakie mogą otrzymać producenci gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” w PROW 2014-2020. Stosowana jest też płatność związana z produkcją do powierzchni upraw roślin wysokobiałkowych - adresowana bezpośrednio do rolników.

Cała odpowiedź na interpelację w załączniku.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (13)

  • Maniek 2020-09-12 18:54:43
    Myślę ,że jest bardzo proste wytłumaczenie zamieszania z strączkowymi.Powtarza się sytuacja z dopłatami do materiału siewnego. Pis cechuje niebywała hipokryzja,obłuda i fałsz. Po prostu NIE ma pieniędzy w budżecie polskim na krajowe dopłaty do strączkowych . Oczywiście odwracają "kota ogonem" i "mydlą oczy" innymi tematami zastępczym. Ale wprowadzają"piatke dla zwierząt"- niszcząc fermy futerkowe czy zabraniają ubój religijny. Może i przez osiem lat PO gardziło i miało za nic rolnika , robotnika czy też zwykłego człowieka ale nie "dorastają do pięt" w niszczeniu firm , gospodarstw rolnych a nawet państwa polskiego przez PIS.
    • paweł 2020-09-13 06:48:05
      Temat hodowli futerkowych był już przerabiany i taki trend jest w Europie , co do strączkowych , podaj może kwoty dopłat do ich uprawy rok do roku a później mówmy o hipokryzji , fałszu Przecież za PO nie było tematu dopłat do strączkowych
  • dff 2020-09-11 14:54:19
    Wokół mnie sieją strączkowe tylko dla dopłat. Oczywiście bardzo niewiele w to inwestują i nawet często tego nie koszą. Dopłaty do białkowych lecą i jest stanowisko pod zboża. I tak się interes kręci
    • Rolnik 2020-09-11 20:36:57
      No i co z tego, ważne, że mają posiane. Przestań zazdrościć tylko pracuj
  • do Herki 2020-09-10 19:43:41
    jak byś nie wiedział, to Ci przypominam, że KAŻDEGO urzędniczynę możesz zatrudnić będąc u władzy. Powod sie znajdzie a kompetencjami nikt się nie przejmuje. I to w demokracji a nie w komuniźmie. Tak więc nakłanianie do zakupu POLSKICH wysokobiałkowych nie jest tu żadnym wybrykiem
  • Michał 2020-09-10 19:27:17
    Czy Pan poseł wie jak wygląda dziś uprawa roślin wysokobiałkowych? Gdzie jest możliwość zaprawiania, gdzie są środki ochrony roślin? Może uregulujemy najpierw te kwestię, żeby iść dalej?
  • Ala 2020-09-10 19:00:06
    Sąsiad posiał na próbę 0,5 ha, po wykiełkowaniu 90% roślin zjadły gołębie. W okolicy nikt nie sieje soi, więc ptaszyska zjadły jemu. Jak ubić ptaszyska to może opłacalnośćb będzie zbliżona do zbóż.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.105.97
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.