PARTNER PORTALU
  • partner portalu farmer.pl

RHD się opłaca

Rolniczy handel detaliczny pozwala osobom prowadzącym działalność rolniczą na sprzedaż we własnym zakresie surowców i żywności przetworzonej. W wielu przypadkach prowadzenie działalności rolniczej przez rolników byłoby ekonomicznie nieopłacalne bez możliwości działania w ramach rolniczego handlu detalicznego. Należy pamiętać, że zanim rozpoczniemy sprzedaż rolnych produktów żywnościowych, musimy spełnić określone wymogi.



Rolniczy handel detaliczny stał się jeszcze prostszy po nowelizacji ustawy z dnia 9 listopada 2018 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników do sklepów i restauracji, która weszła w życie 1 stycznia 2019 r. Rolnicy produkujący żywność we własnym zakresie mogą ją dodatkowo sprzedawać na określonych warunkach do sklepów i restauracji. Nowelizacja ustawy wprowadziła także ulgi podatkowe dotyczące rozliczania się z rolniczej działalności handlowej. Jednak należy pamiętać, że pozostałe wymagania dotyczące zachowania bezpieczeństwa żywności pozostały na wysokim poziomie. Od czego rolnik powinien zacząć swoją przygodę z RHD?

Po pierwsze rejestracja

Zanim rozpoczniemy produkcję i sprzedaż żywności pochodzącej z naszego gospodarstwa, w pierwszej kolejności musimy dokonać pisemnej rejestracji RHD. W przypadku oferowania produktów pochodzenia zwierzęcego lub żywności złożonej rejestracji należy dokonać co najmniej 30 dni przed rozpoczęciem planowanej działalności u właściwego powiatowego lekarza weterynarii, który na podstawie wniosku wpisuje nasz zakład produkcyjny do rejestracji zakładów. Z kolei jeżeli planujemy produkcję i handel żywnością pochodzenia niezwierzęcego, to składamy wniosek o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Musimy tego dokonać na minimum 14 dni przed rozpoczęciem planowanej działalności. Należy pamiętać, że liczba składników roślinnych lub zwierzęcych niepochodzących z naszej uprawy, hodowli lub chowu, użytych do wytworzenia danego produktu, nie może być większa niż 50 proc., z wyłączeniem wody.

Ponadto jeżeli decydujemy się na produkcję w ramach RHD, nie możemy zatrudniać w tym celu osób na podstawie umowy o pracę, zlecenia, o dzieło czy innych umów o podobnym charakterze. Wyjątek od tej zasady stanowią: ubój zwierząt rzeźnych i obróbka poubojowa (w tym również rozbiór, podział i klasyfikacja mięsa), a także przemiał zbóż, wytłaczanie oleju lub soku oraz sprzedaż podczas wystaw, festynów, targów przez innego rolnika również prowadzącego działalność w ramach rolniczego handlu detalicznego. Poza tym produkcja i sprzedaż żywności nie mogą być dokonywane z udziałem pośrednika oraz poza obszarem województwa, w którym prowadzony jest RHD (wyjątek stanowią festyny, targi i inne imprezy promujące).

Sprzedaż produktów w ramach RHD musi być ewidencjonowana przez rolnika. Ustawa także zobowiązuje rolników, aby w miejscu zbywania żywności umieszczony był w sposób czytelny i widoczny dla potencjalnych klientów napis „rolniczy handel detaliczny” wraz z danymi producenta.

Podatki a limity produkcyjne

Jeszcze przed 1 stycznia 2019 r. przychody ze sprzedaży rolniczego handlu detalicznego nie mogły przekroczyć 20 tys. zł rocznie. Od 1 stycznia 2019 r. ustawodawca zwiększył ten limit przychodów wolnych od podatków, a osiąganych w ramach RHD, do kwoty 40 tys. zł rocznie.

Należy pamiętać, że opodatkowanie działalności zależy nie tylko od rocznych limitów osiąganego przychodu, ale też i od limitu maksymalnej ilości żywności zbywanej w ciągu roku w ramach RHD. I tak przy produkcji gotowych posiłków limit ten wynosi 2400 kg/rok. Produkcja surowego mleka nie może przekroczyć 52 tys. l/rok, zaś śmietany 10 400 l/rok. W przypadku produkcji jaj od drobiu limit ten wyniesie 148 200 szt./rok. Przy produktach pszczelich, nieprzetworzonych limit ten zależy od liczby rodzin pszczelich. Jeżeli posiadamy do 5 rodzin, możemy wyprodukować maksymalnie 150 kg/rok miodu, pyłku pszczelego, pierzgi itd. W przypadku wytwarzania świeżego mięsa wołowego, wieprzowego lub surowych wyrobów mięsnych (w tym mięsa mielonego) limit ten wyniesie 2300 kg/rok, zaś w przypadku surowego drobiu – 2100 kg/rok. Jednak już przetworzone produkty mięsne możemy produkować w ilości nieprzekraczającej 1400 kg/rok. Jeżeli w danym roku podatkowym rolnik przekroczy te limity ilościowe lub kwotowe, jego sprzedaż będzie opodatkowana 2-procentowym podatkiem dochodowym.

Bezpieczeństwo na pierwszym miejscu

Każdy rolnik, który zamierza rozpocząć sprzedaż w ramach RHD, musi zadbać, aby oferowane przez niego produkty żywnościowe były wytwarzane i wprowadzane do obrotu zgodnie z obowiązującymi przepisami. Oprócz obowiązku dokumentowania ilości zbywanej żywności tylko w wyznaczonych i oznakowanych punktach rolnicy tacy mają zakaz wykorzystywania do produkcji mięsa zwierząt kopytnych, pozyskanego z uboju dokonanego poza rzeźnią zatwierdzoną przez powiatowego lekarza weterynarii (np. z uboju w celu produkcji mięsa na własny użytek). Dokładne wymagania higieniczne co do produkcji żywności w ramach RHD zostały określone w rozporządzeniu nr 852/2004. Przepisy precyzują, że w przypadku produkcji prowadzonej przy wykorzystaniu pomieszczeń używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne (np. przy wykorzystaniu sprzętu i urządzeń gospodarstwa domowego w kuchni domowej), obowiązują uproszczone wymagania higieniczne, zawarte w załączniku II, trzeciego rozdziału powyższego rozporządzenia. W przypadku, gdy produkcja prowadzona jest w specjalnie do tego celu wybudowanym budynku, rolników obowiązują przepisy zawarte w rozdziale I, II załącznika II rozporządzenia nr 852/2004, które ma zastosowanie do wszystkich pomieszczeń, gdzie przygotowuje się, poddaje obróbce lub przetwarza żywność.  

Zajmujesz się produkcją rolną w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego? Zapraszamy do Giełdy Rolnej!        



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.178.91
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.