PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Rozbiór mięsa w rzeźniach rolniczych - wymagania

Rozbiór mięsa w rzeźniach rolniczych - wymagania Rozbiór mięsa również w rzeźniach rolniczych. fot. Shutterstock

Rolnicy chcący prowadzić w swoich gospodarstwach rzeźnie rolnicze będą mogli dodatkowo przeprowadzać rozbiór mięsa. Poszerzając działalność rzeźni rolniczej o rozbiór mięsa będzie należało spełnić dodatkowe wymagania.



Jednym z istotniejszych aspektów jest przechowywanie mięsa. Jeżeli rzeźnia rolnicza składa się z więcej niż jednego pomieszczenia mięso pozyskane w wyniku rozbioru powinno być przechowywane w innym pomieszczeniu niż to, w którym dokonano uboju lub rozbioru. Mięso pakowane i niepakowane może być przechowywane w jednym pomieszczeniu, pod warunkiem że ma to miejsce w innym czasie albo w sposób uniemożliwiający zanieczyszczenie mięsa i opakowań.

Jeżeli rzeźna składa się z jednego pomieszczenia należy wybrać jeden z dwóch sposobów przechowywania mięsa pakowanego i niepakowanego:

·       w co najmniej dwóch urządzeniach chłodniczych (jedno do mięsa pakowanego, drugie do niepakowanego),

·       w tym samym urządzeniu chłodniczym, pod warunkiem że niemożliwe będzie zanieczyszczenie przechowywanego mięsa i opakowań.

Rozbioru należy dokonać po odpowiednim oczyszczeniu i odkażeniu pomieszczenia po uboju. Przy rozbiorze muszą zostać spełnione pewne wymogi,  m.in.:

·       tusze można dzielić na półtusze lub ćwierć tusze, a półtusze nie więcej niż na trzy części,

·       jeżeli pomieszczenie rozbioru mięsa znajduje się w tym samym miejscu co rzeźnia można dokonać rozbioru mięsa zanim osiągnie ono wymaganą temperaturę o ile trafi do rozbioru bezpośrednio z rzeźni lub po okresie oczekiwania  w chłodni,

·       za odpowiednią temperaturę uznaje się 3 °C dla podrobów i 7 °C dla pozostałego mięsa, z wyjątkiem mięsa drobiu i zajęczaków gdzie temperatura mięsa nie może wynosić więcej niż 4 °C

·       niezwłocznie po dokonaniu rozbioru, i ewentualnym umieszczeniu mięsa w opakowaniach zbiorczych, musi zostać ono schłodzone do odpowiedniej ze wspomnianych temperatur.

Jeżeli rozbiór mięsa odbywa się w innym pomieszczeniu niż ubój zwierząt należy w pomieszczeniu rozbioru zainstalować urządzenia do mycia i odkażania rąk (z ciepłą wodą, środkami do czyszczenia i odkażania rąk, jednorazowymi ręcznikami i pojemniki na zużyte ręczniki) oraz upewnić się że funkcjonujący w rzeźni system do odkażania narzędzi umożliwia dostęp do nich w czasie produkcji.

Rolnicy będą mogli dokonywać rozbioru mięsa w rzeźniach rolniczych, natomiast jego wprowadzenie na rynek, jak również wykonywanie czynności takich jak, produkcja mięsa mielonego, surowych wyrobów mięsnych, produktów mięsnych, gotowych posiłków/potraw, możliwe będzie w ramach innych form działalności, np. handlu detalicznego, działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej czy też handlu detalicznego.

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (9)

  • baca56 2020-01-27 00:16:09
    Tak wiele zmieniono przez ostatnie dziesięć lat, tyle koncepcji, zapowiedzi, rozporządzeń, programów. Tyle trzeba było heroicznym wysiłkiem wprowadzić "dobrych zmian" - żeby wszystko zostało po staremu.
    • ciotka Władka 2020-01-27 19:06:39
      Przecież to to było wiadome od początku, ale głupi lud kupuje.
  • Farmer 2020-01-25 20:27:50
    Nie dziękuję nie założę uboini w gospodarstwie jest dosyć pracy. Jak zrobię mięso i wędliny to dla Siebie. Inni niech jedzą padline z promocji.
    • rolnik 2020-03-09 20:24:55
      MOŻE NIE PADLINĘ ALE DUŃSKIE KOTLETY KTÓRYCH JEST U NAS NA RYNKU POŁOWA POGŁOWIA ROSNĄ W 2 MIESIĄCE I SĄ SZCZEPIONE NA WSZYSTKO CO SIĘ DA SMACZNEGO A TO DZIĘKI PAJACOM Z DUŻYMI CHLEWNIAMI KTÓRZY JE HODUJĄ TAK DALEJ NIEDŁUGO DADZĄ WAM 5 ZŁ OD SZTUKI
  • Strach sie bać 2020-01-25 14:55:50
    Ciekawe co chłopek bedzie sprzedawuł
    • btd 2020-01-25 17:02:44
      sprzedawuł ? TO TWÓJ PRZODEK ?
      • Strach sie bać 2020-01-25 19:17:22
        Wiadomo co bedzie sprzedawuł to co wasi przodki Fuj
  • Lewar 2020-01-25 12:38:20
    Na szczęście polska to duży kraj Kto chce zje mięso ze swojego gospodarstwa Je bać przepisy i polityków }:)
    • And 2020-01-25 13:23:40
      Musi jeszcze życzliwych sąsiadów...

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.230.76.196
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.