Jak wynika z przedstawionej w poniedziałek cyklicznej ogólnopolskiej analizy cen detalicznych autorstwa UCE Research i Wyższych Szkół Bankowych, w sierpniu 2022 roku w sklepach było drożej średnio o 23,7 proc. (w lipcu br. o 18,6 proc.) w porównaniu z analogicznym okresem ub. roku. Zdrożały wszystkie z 12 analizowanych kategorii produktów, i wszystkie notowały dwucyfrowe wzrosty cen.

Z analizy cen wynika, że najbardziej podrożały produkty tłuszczowe - o 58,9 proc. (licząc rok do roku). Najbardziej zdrożał olej (73,2 proc.), margaryna (58,4 proc.) i masło (45,2 proc). Według ekspertów, ta kategoria, która w ostatnich miesiącach najbardziej dokładała się do wzrostów cen, znowu zaczęła mocniej rosnąć i w głównej mierze to ona ogólnie napędza spiralę drożyzny w Polsce.

Drugie w zestawieniu najwyższych wzrostów cen były produkty sypkie. W tej kategorii najbardziej podrożał cukier - o 92,2 proc., mąka o 37,9 proc. i ryż o 29,9 proc.