PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wymogi weterynaryjne dla rzeźni rolniczych

Wymogi weterynaryjne dla rzeźni rolniczych fot. PTWP

Rozporządzenie w sprawie rzeźni rolniczych wejdzie w życie 18.02.2020. Jakie wymagania weterynaryjne będzie trzeba spełnić żeby móc otworzyć taką rzeźnię?



14.01.2020 roku ogłoszone zostało Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2019 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw.

Rolnicy zainteresowani uruchomieniem w gospodarstwie małej rzeźni rolniczej muszą spełnić szereg wymagań weterynaryjnych.

W pierwszej kolejności należy pamiętać aby do rzeźni rolniczych nie wprowadzać zwierząt pochodzących ze stad lub gospodarstw o niższym statusie epizootycznym (w odniesieniu do chorób zakaźnych zwierząt) od statusu gospodarstwa w którym znajduje się rzeźnia lub statusu stad utrzymywanych w tym gospodarstwie.

Rzeźnia tego typu może składać się nawet z jednego pomieszczenia, jednak w pobliżu tego pomieszczenia należy dodatkowo zapewnić

·       pomieszczenie do zmiany obuwia i odzieży własnej na ochronną (należy pamiętać o oddzielnym przechowywaniu tych dwóch rodzajów odzieży),

·       dostęp do co najmniej jednej toalety spłukiwanej wodą, podłączonej do sprawnego systemu kanalizacyjnego, której drzwi nie otwierają się do pomieszczeń, w których znajduje się mięso lub dokonuje się uboju.

Ubój zwierząt utrzymywanych w gospodarstwie, w którym zlokalizowana jest rzeźnia rolnicza, może być dokonany bezpośrednio po doprowadzeniu lub przetransportowaniu zwierząt do rzeźni. Jednak w przypadku uboju zwierząt należących do innych podmiotów należy zapewnić miejsce postoju, w którym możliwe będzie dokonanie badania przedubojowego.

Zagrody dla zwierząt chorych na chorobę zakaźną zwierząt (jak również podejrzanych o chorobę, zakażonych lub podejrzanych o zakażenie taką chorobą) również wymagane są jedynie w przypadku gdy ubojowi poddawane będą zwierzęta należące do innych podmiotów niż podmiot posiadający daną rzeźnię. Zagrody te nie muszą mieć oddzielnego systemu odprowadzania ścieków, o ile system ten oraz organizacja uboju wykluczają możliwość zakażenia zdrowych zwierząt oczekujących na ubój lub zanieczyszczenie mięsa.

Sprzęt oraz środki czyszczące i odkażające muszą być przechowywane poza obszarem, gdzie pracuje się z żywnością, w wyodrębnionym zamykanym miejscu lub pojemniku.

Zasadniczo najistotniejsze jest założenie, że rzeźnia rolnicza może się składać z nawet jednego pomieszczenia, przy czym to samo pomieszczenie może być wykorzystywane do przeprowadzania

·       opróżniania i czyszczenia żołądków i jelit, lub

·       w przypadku drobiu, zajęczaków oraz ptaków bezgrzebieniowych, wytrzewiania i dalszej obróbki, łącznie z dodawaniem przypraw korzennych do całych tusz,

pod warunkiem że czynności te są wykonywane w innym czasie niż pozostałe czynności przeprowadzane w tym pomieszczeniu, w sposób uniemożliwiający zanieczyszczenie mięsa, oraz po ich zakończeniu przeprowadza się odpowiednie czyszczenie i odkażenie, w razie potrzeby, całego pomieszczenia.

Inne czynności takie jak:

·       ogłuszanie i wykrwawianie,

·       sparzanie, odszczecinianie, oparzanie i opalanie (w przypadku świń),

·       oskubywanie lub oskórowanie oraz sparzanie,

·       wytrzewianie i dalsza obróbka w przypadku pozostałych gatunków pozostałych gatunków (świnie, owce, kozy, konie, bydło, kopytne zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych),

·       obróbka czystych narządów wewnętrznych i flaków,

·       wstępna obróbka i czyszczenie podrobów, zwłaszcza oskórowanych głów, jeżeli nie jest wykonywana na linii uboju,

·       pakowanie zbiorczego podrobów,

·       wysyłka mięsa,

można wykonywać w tym samym pomieszczeniu pod warunkiem, że czynności te są wykonywane w odrębnym miejscu albo w innym czasie, w sposób uniemożliwiający zanieczyszczenie mięsa, oraz po ich zakończeniu przeprowadza się odpowiednie czyszczenie i odkażenie, w razie potrzeby, całego pomieszczenia.

Należy również zapewnić system urządzeń do odkażania narzędzi (jeżeli do odkażania używana jest woda, jej temperatura nie może być niższa niż 82°C), do mycia i odkażania rąk (z ciepłą wodą, środkami do czyszczenia i odkażania rąk i jednorazowymi ręcznikami).

Rzeźnię rolniczą należy wyposażyć w co najmniej dwa zamykane na klucz urządzenia do chłodniczego przechowywania mięsa,

·       jedno do mięsa uznanego za niezdatne do spożycia przez ludzi,

·       drugie do mięsa uznanego za zdatne do spożycia przez ludzi, w którym przechowuje się mięso zatrzymane do czasu podjęcia przez urzędowego lekarza weterynarii ostatecznej decyzji w sprawie tego mięsa, pod warunkiem, że mięso zatrzymane nie zostanie pomylone z pozostałym mięsem znajdującym się w tym urządzeniu  (powinno być dobrze oznakowane).

Ponadto nie może ono pochodzić od zwierząt chorych lub podejrzanych o zarażenie chorobą zakaźną, oraz być przechowywane tak aby nie stykało się z pozostałym mięsem składowanym w tym urządzeniu.

Niezwykle ważna jest również znajomość przepisów w przypadku uboju zwierząt chorych na chorobę zakaźną zwierząt (jak również podejrzanych o chorobę, zakażonych lub podejrzanych o zakażenie taką chorobą) w tym samym pomieszczeniu co ubój zwierząt zdrowych. W takim przypadku należy:

·       najpierw dokonać uboju zwierząt zdrowych,

·       następnie przeprowadzić czyszczenie i odkażanie urządzeń wykorzystanych do uboju zwierząt zgodnie z procedurą zatwierdzoną przez powiatowego lekarza weterynarii,

·       przed wznowieniem uboju oczyścić i odkazić urządzenia wykorzystane do uboju pod nadzorem urzędowym.

Do przechowywania treści przewodu pokarmowego należy używać zamkniętego, szczelnego pojemnika zabezpieczonego przed dostępem osób postronnych oraz zwierząt.

W rzeźni rolniczej powinno również znajdować się odpowiednio wyposażone, zamykane na klucz miejsce do wyłącznego użytku przez urzędowego lekarza weterynarii.

 

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • Ryszard 2020-02-10 22:23:10
    Co to jest? Brak wyobraźni i nieodpowiedzialność !
  • Stefan 2020-01-23 20:55:27
    Jeśli nad tym wszystkim będą mieli nadzór ( pożal się boże) inspektorzy weterynarii, to ja współczuję tym którzy się tego podejmą.
  • Asd 2020-01-22 19:28:55
    Zasadniczo to bubel prawny bo wydany na podstawie nieobowiazujacych przepisow🤣🤣🤣🤣🤣
  • Olek 2020-01-22 18:18:53
    A będzie ktoś badał te zwierzęta i mięso?

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.200.222.93
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.