25 lat pole jest już nieorane ,siew agregatem siewnym talerzowym w ściernisko, trójpolówka -pszenica -groch-rzepak, gleby lekkie, wzrost próchnicy z 1 procenta do 4 procent, odmiany zimowe wcześnie dojrzewające , rzepak populacyjny 4,5 t. pszenica oścista 7 t. groch(bez nawozu] 2t. Poplony przed grochem , miliardy dżdżownic i nieskończoność bakterii tlenowych.
Jeżeli faktycznie tak jak piszesz jest wzrost poziomu próchnicy w glebie w przeciągu 20 lat 4-krotny to co by to nie było to warto w to wchodzić . Glebę lekką doprowadzić do poziomu próchnicy 4 procent to szacun czapki z głów. Nawet bym nie pomyślał że jest to realne by gleba lekka dała radę to utrzymać w typowym użytkowaniu rolniczym
Najważniejsze ph. gleby 6-7, kreda jeziorna lub kreda ląkowa ,maszyny po polu nacisk kół nie przekraczać 6 ton, powyżej 6 ton degradacja gleby, uprawa do 15 centymetrów, słoma lub mulcz powyżej 15 centymetrów mineralizuje się i nie tworzy się próchnica, gleby 4a , 4b podłoże- piasek . iły. bielice.
Orka przykrywa słomę- czyli żle , słoma ma być wymieszana w warstwie 15 centymetrów, poniżej 15 centymetrów brak w ziemi tlenu a tam już tylko bakterie beztlenowe.
Komentarze