Jeżeli chodzi o szybki sposod na to by gryka szybciej dojrzała to proszę zastosować roztwór saletry z : 50 kg saletry 250 litrów wody na hektar, gryka w ciągu 10 dni dojrzała i nikt się nie przypieprzy.
@ Arek,.. jak wszystko jest dla mądrych ludzi, ale natychmiast znajdą się kombinatorzy, którzy po trupach pójdą do celu, ciężko mi zrozumieć postępowanie takich rolników, zastanawiam się jak nadal traktować, tych co zboże polewają glifosatem.
W gryce ten problem pojawił się przy nie kontrolowanym imporcie gryki ze wschodu, jeżeli nikt nie bada tego co importujemy w zakresie pozostałości to rynek importuje to co najtańsze, w Polsce w zakresie dedykacji gryki używa się coraz mniej, bo nasza wyjeżdża na zachód, a tam każdy kilogram jest badany, jedna unia, niby jeden rynek, a inne realia.
Też mi nowość. Znam kilku takich co sieją w hoooj rzepaku i co roku przed zbiorem leci glifo. Niektórzy z nich coraz częściej nawet zboża które na pierwszy rzut oka wygląda bardzo dobrze profilaktycznie stosują litr na hektar. Wiem że wszystko jest dla ludzi ale niektórzy przeginają.
Kurde jak można truć swoje własne społeczeństwo, tym bardziej że jedzą to dzieci, podwójna moralność, chciwość ponad wszystko. Aby odwrócić uwagę piszą,..... nasza żywność jest najzdrowsza w europie......Osobiście wolę kupować żywność z UE bo tam pilnowane są normy.... Idąc tym tropem w produktach dla rolnictwa powinno się wstawiać do maszyn celowo lipne części które mają po kilku miesiącach się zepsuć?.... Natomiast autorka tekstu napisała bardzo dyplomatycznie, żeby chłopów nie urazić, ale za tym wszystkim powinien stać prokurator. Jednocześnie chciałem zwrócić uwagę autorce tekstu że w Polsce nie ma farmerów.
To powiedz mi czemu wycofuja inne srodki typu reglone.
Bo sie etykieta skonczyla i za drogo firma musi zaplacic haraczu zeby ja odnowić.
A powiedz mi soja modyfikowana ktora stanowi 95% paszy bialkowej to skad jest.
Jest tak zmodyfikowana ze na zielsko w niej wylewany jest litrami glifosat bo jest najtanszy na zielsko.
To samo burak cukrowy w usa i kukurydza.
Jest tak samo zmodyfikowana.
A syrop glukozowo fruktozowy ktory jest tak walony do wszystkiego to skad jest???
Z amerykanskiej kukurydzy.
Puknicie sie w czoło.
Przeciez rzepak idzie na biopaliwa w wiekszosci i o co kaman?
Przydał by się inny, tani środek do zwalczania uciążliwych chwastów(zamiast glifosatu), a desykacja przed zbiorem roślin przeznaczonych na żywność dla ludzi i paszę dla zwierząt powinna być zakazana! to samo import płodów rolnych traktowanych glifosatem w trakcie lub pod koniec żywota. Jesli pozostawić glifo to tylko pod ścisłym nadzorem i b.ograniczonych ilościach do likwidacji UGORÓW czy odpornych na inne s.cz. chwastów.
są zazwyczaj ci, którzy nie mają skrupułów by wykorzystać innych. Glifosat tańszy niż jon dikwatu, więc po co przepłacać skoro nie widać różnicy? Tego uczą media. Do tego poważnie trzeba się zastanowić w jaki sposób krzewiona jest głupota, ignorancja i niski poziom wykształcenia. Czyżby głupimi łatwiej było sterować, bo uwierzą we wszystko?
Widzisz, ja kiedyś desykowałem jęczmień jary dikwatem jak miałem odrosty po suszy, a dziś nie ma odpowiedniego środka. Musiałbym używać glifosatu w takiej sytuacji, ale na szczęście nie sieję jęczmienia i nie mam takiego dylematu moralnego. W każdym razie pretensje ślij do UE, bo nie ma rolników, których stać na kasację uprawy tylko z tego względu, że np. część ęczmienia się odmłodziła. Do desykacji zostawili tylko Roundup, a podobno dbają o Wasze zdrowie!!!
Komentarze