PARTNERZY PORTALU

Komentarze do tekstu:

Bodajbyś w ramach RHD handlował…

Komentarze 13

user rolnik przyszłości 2021-08-30 08:13:51
Widzę ze ludziska wypisują co im ślina na jężyk..... byłem na strajku w nowym mieście kiełbasa była super a nie ze jej się zjeść nie dało, Ale było jej ponad 200 kg, do tego pi 100l grochówki, flaków, i węgierskiej i cały bus bułek, drożdzówek, paczków i eklerków. To prowiant na ponad 1 tys protestujących a nas było ok 200 - w szczycie 500 osób ( wtorek o 23 były całe rodziny z małymi dziecmi) Tego nie dało się przejeść dlatego reszta poszła do schroniska. A co do RHD normalny rolnik ma pracę w gospodarstwie i nie ma czasu siedzieć pół dnia na straganie ( chyba ze ma wielodzietną rodzine) dlatego 90 % sprzedających to handlarze za rolników się podszywających. Chcecie kupować od rolników to trzeba przyjhechać do niego na gospodartwo
Zgłoś
user Maryla 2021-08-29 08:49:27
Nikt nie kontroluje żywności sprzedawanej w internecie. A to jest na wielką skalę.
Zgłoś
user Rolnik 2021-08-29 08:40:24
Dlatego nie kupuję na targowiskach. 90% towaru to syf zwożony z giełdy i sprzedawany jako swój. Sanepid tego nie kontroluje bo jest zajęty covidem. Nikt tego g... nie bada na pozostałości ŚOR i zawartość N. Chcesz jeść zdrowo i smacznie to wyprodukuj sobie żywność sam (ja tak robię od lat) Bezpieczniej i zdrowiej kupować "paszę" z marketu niż ten targowiskowy syf niewiadomego pochodzenia.
Zgłoś
user 123 2021-08-28 15:04:30
Hery i taka prawda jak zamieniacie przyczyny ze skutkami to potem takie brednie wam wychodzą. Nie ma fermy w której nie znajdziesz dozatronu teoretycznie do zakwaszania wody tylko że każdy antybiotyk jest kwasem i jest git ale wy i tak wolicie fermowe bo tańsze i w ten oto sposób wypierane są mniejsze hodowle. Nie sugeruj się nazwą na opakowaniu że to wiejska bo napisać każdy może co będzie chciał. Co do roundapu to jeśli ktoś ma 50 ha to spokojnie zbierze bez desykacji ale jak 500 czy 1000 ha idzie chemia by wszystko równo się dojrzalo. To co wam się nie podoba to są skutki a nie przyczyny. Pozdrawiam
Zgłoś
user Junion 2021-08-28 16:47:33
To prawda że im więcej wszystkiego posiada rolnik tym więcej chemii stosuje bo tak by nie dał rady ogarnąć. Przy hodowli stosuje non stop antybiotyki bo inaczej byłaby duża ilość upadków a tak szybko przyrastają na sojach i na ubój takie mięso bez wartości odżywczej konsumenci zachwalają.
Zgłoś
user Adam dolny slask 2021-08-30 13:50:54
junior ja mam jeszcze mała chodowle swin i nie stosuje antybiotyków umnie swinia od prosie cia do tucznika do sprzedaży ok 8 9 miesięcy jedzą śrut i ziemniaki jak nie wierzysz to zapraszam na dolny Śląsk
Zgłoś
user Lala 2021-08-28 19:17:15
123 czemu żaden rolnik nie chwali się na youtube dozownikami do podawania na stałe antybiotyków i stymulatorów przyrostu masy ciała u świń w zaskakującym tempie?
Zgłoś
user 123 2021-08-29 13:20:51
A czym tu się chwalić i po co? W dużych fermach bez wspomagania chemią nie da się nie zależnie czy to w Polsce czy na zachodzie czy Ukrainie. To już jest przemysł więcej szybciej wydajniej taniej tego wymaga rynek europejski i tak zalewa nas import taniego mięsa z zachodu
Zgłoś
user Hery 2021-08-28 12:41:30
Nikt by nie kupił swojskich wyrobów to po co mają się brać za taką działalność Przykład widoczny na zdjęciu agrounii gdzie trzy skrzynie kiełbasy pójdzie dla psów bo tego nie da się zjeść, chyba, że ktoś z zagranicy będzie robił takie wyroby o lepszym smaku bo polak nie umie. Oszukiwać klientów przez nadawanie kiełbasom nazw takich jak: wiejska, ze starej wędzarni, swojska, z kija itp.
Zgłoś
user Dzin 2021-08-28 13:40:21
Zagraniczne lepsze bo prosięta są od loch duńskich a polska ma maciory i temu świnie są gorszej jakości. Na stronie agrouni, kiełbasy wyprodukowane u miejscowego rolnika w nowym mieście.
Zgłoś
user Rolnik 2021-08-28 12:31:04
Trzeba wrócić do tego, że to państwo badało żywność wprowadzaną na rynek, nie wprowadzający. Albo w ogóle zlikwidować kontrolę. Dobrej jakości żywność szybko znajdzie nabywców, kiepska nie znajdzie w ogóle. Dawniej takich kontroli nie było i ludzie na wiejskimi jedzeniu dożywali i 100 lat. A dzisiaj nawet świniaka w domu nie można ubić i zrobić szynki, boczku, kiełbas i pasztetów. Od wejścia do UE zaczęła się walka z dobrej jakości żywnością. Takie jest moje zdanie. Mają istnieć tylko gigantyczne fermy gdzie jedna pokrywa nawet 1/4 zapotrzebowania rynku
Zgłoś
user Taka prawda 2021-08-28 14:22:02
Jak nie dawaliscie tony nawozow i nie było rundapu oraz antybiotykow
Zgłoś