PARTNERZY PORTALU

Komentarze 5

user ciul 2016-02-03 09:23:38
rolnik, źle to opisałeś bo jeszcze mogą przywieźć z zagranicy, a poza tym ta branża się nie podniesie już w ogóle. Pieniądze które idą na rozwój prosiąt powodują że jest nadmiar a wtedy cena spada. Dziś żeby się utrzymać na rynku trzeba mieć potężną ilość surowca. Każdy rozwój niesie zagrożenie że to waru będzie dużo a jak będzie dużo to i ceny będą niskie. A co zniszczyło rynek czarnej porzeczki? Oczywiście kombajny do zbioru porzeczki. Gdy trzeba było zbierać ręcznie to ceny były wyższe bo było tego mniej a jak weszły kombajny to ludzie z kilku ha powiększali do kilkunastu ha i towaru zrobiło się za dużo i ceny mogły spaść. Rozwój jest niebezpieczny- dotacje unijne są niebezpieczne.
Zgłoś
user jas 2016-02-03 08:18:31
Raczej ludzi wykończa 50% mięsa a pozostałą 50% jakieś dodatki ?? co oni dają ??
Zgłoś
user bauer 2016-02-02 22:17:40
Sami się wykończą pazerne zakłady mięsne Sami widzicie jak te ich wedliny smakują czasem pies to omija Wystarczy zobaczyć jakie kolejki są w tesco kauflandzie jak promocja na mięso jest ludzie kupują a potem sami kiełbache czy szynki wędzą
Zgłoś
user wit 2016-02-02 18:04:09
Imponujący jest spadek ilości mięsa w wędlinach. 10 lat temu w zwyczajnej którą woziłem do sklepu procent miesa podchodził pod 90% dzisiaj ta sama zwyczajna ma poniżej 50% mięsa. W pogoni za zyskiem tak niszczą rolników i siebie ludzie przestają kupować to dziadostwo. To samo z innymi wędlinami.
Zgłoś
user rolnik 2016-02-02 17:51:23
zakłady robią wszystko żeby cena nie poszła do góry ,kiedy skończy się ta ,,zmowa cenowa ...niszcząc małych rolników popełniają duży błąd ,sytuacja się odwróci ,zamiast zapłacić małemu po 4,50-5 zł za żywca ,dużym zapłacą po 7 zł albo i więcej ,,do tego idzie ,,małych nie będzie i wtedy duży będzie dyktował cenę a ,,,,nie zakład ,,morze trochę to zle opisałem ,ale coś w tym stylu ,,,,w każdym bądż razie zakłady popełniają duży błąd niszcząc małych i średnich hodowców ...
Zgłoś