PARTNERZY PORTALU

Komentarze 5

user Michał 2019-03-20 08:33:47
Op z przeznaczeniem na FAME to inne zagadnienie niż di zastosowań spożywczych, które nie jest w ogóle dyskutowane. Polityka UE w zakresie surowców do biopaliw weszła w fazę konsumocji działań korupcyjnych do końca roku 2018 prowadzona była propaganda przeciwko OP i raptem całjowita zmiana bez jakiejkokwiek argumentacji. Co na to wszystko powiedzą orangutany z Indonezji...
Zgłoś
user C#@12yt 2019-03-15 16:05:19
Nie tylko do biopaliw ! Jest też szeroko stosowany we wszystkich wyrobach piekarniczo - cukierniczych. Zobaczcie co jecie w cukierkach, czekoladzie /np śliwka w czekoladzie i to obojętne z jakiej wytwórni / , herbatnikach....nawet w konserwach. Słowem wszędzie tam gdzie w recepturze potrzebny jest tłuszcz to producenci masowo stosują olej palmowy. I mimo, że ma fatalny, rakotwórczy, chorobotwórczy wpływ na zdrowie człowieka - jako najtańszy jest nadal stosowany mimo apeli Instytutów żywności, dietetyków , lekarzy itd. Zysk, dla producenta, jest ważniejszy od zdrowia konsumenta. A to, że później ludzie chorują i umierają przedwcześnie a ich leczenie pochłania miliardy z budżetu jakoś nie mobilizuje Rządu /narzekającego na brak pieniędzy na szpitale/ do wydania zakazu stosowania tej trucizny w produkowanej żywności. Moim zdaniem to jest przestępstwo. Tym bardziej że w zasięgu ręki mamy dostateczną ilość bezerukowego oleju rzepakowego.
Zgłoś
user cz 2019-03-16 05:53:10
Pewnie mamy dostateczną ilość bezerukowego oleju rzepakowego, tylko że my jako kraj prawie nic nie produkujemy, więc gdzie mamy go wykorzystać. Koncerny spożywcze produkujące w naszym kraju korzystają z własnych składników, półproduktów, które sprowadzają z zagranicy. Warto zauważyć, że produkty które są wytwarzane na rynek np. niemiecki zawierają olej słonecznikowy. Te same produkty na rynek polski zawierają olej palmowy...
Zgłoś
user Andrzej 2019-03-19 13:47:55
Olej Palmowy spożywczy posiada dokładnie tyle samo tłuszczów trans ( tłuszcze rakotwórcze) co olej rzepakowy frakcji płynnej (jeden i drugi posiada mniej niż 1%). Pewnie według waszego przekonania lepiej zjeść w ciastkach olej rzepakowy uwodorniony ( utwardzony o 12%trans ) zamiast oleju palmowego bo na pewno jest "zdrowszy" . Mogę się zgodzić co do jednego , mianowicie kwas palmitynowy ktorego jest w oleju palmowym dużo, według naukowców moze wywoływać stany zapalne w organizmie i rzekomo przyczyniać się do raka , ale tego do konca nikt nie potwierdził na 100% . Tak samo jak , że rzepak jest zdrowszy mimo , że pryskany na potegę roundapem na kilka dni przed wejsciem kombajnów. Tłuszcz palmowy jest na pewno zdrowszą alternatywą wsrod olejów twardych , ponieważ każdy inny nie tropikalny musiałby być poddany uwodornieniu , a co za tym idzie posiadałby dużą zawartość tłuszczów nasyconych w tym tłuszczow trans, o znacznie wiekszej ilosci niż w zwykłym oleju palmowym rafinowanym . Trzeba też pamiętać , że olej palmowy to roślina o bardzo dobrej wydajności i zbierana przez cały rok . NIe widzę lepszej alternatywy aby cały świat był zaspokojony konsumpcyjnie bez oleju palmowego .
Zgłoś
user Chrster 2019-03-15 12:10:56
A za co kupują kraje producenci oleju palmowego wyroby z UE . Jakby odciął im możliwości sprzedaży op to skąd by mieli pieniądze. Tak samo było z cukrem produkowanym w UE. Druga rzecz handel i produkcje op prowadzi np taki miłośnik przyrody firma CARGILL Z USA
Zgłoś