Ale najlepsze te odmiany dla kogo?od kiedy to rolnik bierze pod uwagę zawartość tłuszczu w nasionach pod uwagę przy wyborze odmiany?a co to ma za znaczenie?
Ranking zupełnie od czapy. Skupy rzepaku chcą wmówić w nim,że zawartość oleju jest tak samo ważna dla rolnika jak zimotrwalość?to kpina.Dla rolnika nie liczy się to, bo nie ma za to kasy. W dziwaczny sposób przerobione wyniki Coboru pod potrzeby zakładów tłuszczowych, które nie płacą za zawartość oleju.....
Mam pytanie do rankingu! Na jakiej podstawie rzepak z genem RLM7 jest oceniony jako średni pod względem chorób?! Śmierdzi ten ranking stronniczością !!
Oczywiście, że jest stronniczy i tendencyjny. Autor notatki napisał, że nowości to czołowe odmiany, a wśród nich jest Kuga, która w ubiegłym roku suchym i gorącym przepadła z kretesem. U mnie również. Proszę popatrzyć na wyniki PDOiR 2018.
Komentarze