PARTNERZY PORTALU

Komentarze 11

user to już było 2019-07-08 14:17:14
Wszystko już było i nadal tak będzie bo taki jest system gospodarczy . Oglądałem wczoraj " Noce i dni", już wówczas - Niechcic , marzący o dwóch własnych włókach ziemi , o takich 39 hektarach - mówił o rolnictwie to samo co dzisiejsi rolnicy . Rolnik jest skazany na niestabilizację.
Zgłoś
user Stan. 2019-07-07 22:45:18
Poszperałem , na temat perspektyw dla cen bydła mięsnego i wychodzi , że : spadek cen żywca wołowego utrzyma się raczej długo (do dwóch lat) . 1. Dlaczego „Ardanowski „ wprowadza dopłaty do bydła , w różnych formach ? Wydaje się , że z powodu programów niemieckich – wprowadzanych od 2 lat (o czym Niemcy opowiadali m.in. w 2017r w Poznaniu , na jakiejś konferencji o innowacyjności , w ramach przygotowań do Mercosur) . Już 2 lata temu – pojawiły się w Niemczech (i Danii) programy „ innowacyjne „ mające na celu obniżenie produkcji bydła mięsnego , poprzez dopłaty do dobrostanu . Ponieważ Niemcy mają problemy (ograniczenia) w rozbudowie obór , to uzyskanie zwiększonej powierzchni może odbywać się poprzez zmniejszenie obsady na m.kw. (przy tych samych zyskach) . Z jakiego powodu Niemcy programowali obniżenie produkcji , jeżeli tylko z Polski kupują ok 50 tysięcy ton mięsa (polski eksport do Niemiec to 13 -14 % całej naszej produkcji , tańszej – w półtuszach, o ok. 400 Euro na tonie mięsa , niż z produkcji niemieckiej ) . Wydaje się , że przygotowywali się do „przyjęcia „ mięsa z umowy Mercosur (99 tysięcy ton mięsa dla całej Unii ale ponieważ główny eksport do obszaru Mercosur będzie szedł z Niemiec, to i import też będzie głownie szedł do Niemiec ) . 2. W jakim okresie należy spodziewać się wzrostu cen żywca wołowego ? Z „okrawków” informacji wynika, że zakłady mięsne – zajmujące się ubojem bydła - od pól roku zaliczają straty , do tego stopnia , że część z nich wystąpi o upadłość lub restrukturyzację (Kania – jako pierwszy z tej grupy – już uratował). Za ubiegły rok (b. dobry – w żywcu - dla rolników ) rentowność zakładów mięsnych była na poziomie od 0,5 do 1 % , ale nadprodukcja bydła mięsnego (na koniec roku ) sięgnie 30 % , to oznacza, że zakłady – podczas sprzedaży – będą wykańczały się obniżkami cen sprzedaży mięsa , co wcześniej spowoduje obniżki cen żywca (dodatkowa masa będzie z przerostów wagi. Tylko przetrzymanie o jeden miesiąc spowoduje wzrost produkcji o 5 % w tonażu . w 1998 r tak było z indykiem ; przetrzymanie produkcji w kurnikach o 8 tygodni spowodowało przyrost tonażu o 3-4 kg na indyczce i do 5 kg. na indorach . Przerwa we wstawieniach (bo indyki czekały na ubój w kurnikach, przy cenie 3 zł za kg żywca , w sytuacji gdy koszt paszy wynosił wówczas ok. 3,2 zł na kg żywca ) spowodowała , że po pół roku , gdy już skończyły się zapasy - ubojnie zabijały się o żywca, po 5 ,5 zł , bo go oczywiście nie było ale i tak zarobiły kocie na zapasach ). Należy się liczyć - przez najbliższe dwa miesiace ) z dalszymi wstawieniami cieląt , które są na stanach „hurtowników „ ponieważ tylko w minionym tygodniu „hurtownicy „ obniżyli ceny posiadanych cieląt o 100 - 150 zł na sztuce (aż do 450 zł za cielęta hf i mieszańce w wieku od 1 do 5 tygodni . Z tego powodu – w okresie 2 miesięcy – ustanie (na jakiś okres ) import cieląt i od tego momentu należy liczyć obniżenie podaży za rok , półtora i dwa lata (nie wiemy jakie są zapasy ale bez wątpienia się odkładają) . Chyba, że otworzy się rynek arabski, izraelski, turecki i rosyjski . Wtedy ; eldorado !
Zgłoś
user Mikołaj 2019-07-04 17:45:07
Po niżej 1 zł mleko nie spadnie,a 0,65 zł to koszty także na czysto 0,35 zostaje. Pomnożyć przez 30-40 tyś litr /miesiac a takie ilości produkcji mają jakąś przyszłość. To grubo ponad 10 000 zł na miesiąc na czysto Mało gdzie się tyle zarobi,a robota na miejscu.
Zgłoś
user A.F. 2019-07-04 15:11:59
A unijni komisarze będą dalej zasypywać nas biurokracją, wyśrubowanymi normami, wymogami dotyczącymi dobrostanu zwierząt. Podwójne standardy - unia jest chora na schizofrenie, lepiej żeby tego komunistycznego tworu nie było.
Zgłoś
user patryk 2019-07-04 16:15:34
Piszesz o polskich urzędnikach ? A to się zgadzam .
Zgłoś
user A.F. 2019-07-04 18:12:39
Właśnie zapomniałem o nadgorliwości urzędników w naszym kraju.
Zgłoś
user prosiaq 2019-07-04 14:59:25
unia jest głupia i tyle niech ją szlag
Zgłoś
user poldi 2019-07-04 11:09:03
jeszcze żebyście nie płakali
Zgłoś
user maupka 2019-07-04 08:46:46
Koniec zbijania kokosów naszym kosztem. Czas na prawdziwy wolny rynek i konkurencję z najlepszymi producentami wołowiny na świecie. Albo będziecie profesjonalni albo...
Zgłoś
user prosiaq 2019-07-04 15:17:07
naszym kosztem - a kim ty jesteś, łykiem z miasta czy żeś wydzierżawił komu swoje hektary
Zgłoś
user patryk 2019-07-04 16:17:19
Opisz swoją wizję polskiego rolnictwa . Bo tak w ogóle to coś potrafisz samodzielnie zaproponować ?
Zgłoś