PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KOMENTARZE

  • Marian 2020-02-22 17:24:45
    Ludzie kupujcie wagi i nie dawajcie się oszukiwać maja piloty 20.40.60.kg jak włączy wszystkie przyciski to 120 kg nie wasze jedyne wyjście tylko waga na podwórku im więcej będzie wag tym mniej będzie złodziei
  • Simon 2020-02-15 10:40:46
    Panie Wierzbicki Sprzedaż w systemie WBC do zakładu mięsnego związany jest z tak samym dużym ryzykiem a może i nawet większym ponieważ: 1. Waga nawet działająca jest mimo wszytko w polskich realiach uznaniowa ponieważ tak samo może być zafałszowana przez system elektroniczny zakładu. 2. Wybój, który Pan chce na tej podstawie wyliczyć w dużej mierze zależy od czasu ile czasu zwierzę spędziło w transporcie od załadowania do „umownemu ważenia” i ile w tym transporcie straciło kilogramów poprzez nadzwyczajne w Świecie wypróżnienie układu pokarmowego. 3. Klasyfikatorzy nie są urzędnikami państwowymi lecz pracownikami zakładu, który płaci im wynagrodzenia. 4. Nawet jeśli klasyfikator (zresztą tak jak i inspekcja weterynaryjna) byłby inspektorem państwowy to rejonizacja bez ciągłej rotacji i kontroli prowadziłaby do sytuacji patologicznych takich samych jakie miały i mają miejsce w przypadkach „afery leżakowej” gdzie lokalni lekarze weterynarii podpisują wszytko za pieniądze. 5. IHARS odpowiedzialny za nadzór nad klasyfikatorami i klasami tusz (co robi wyrywkowo i po oczywiście uprzednim zawiadomieniu zakładu o planowanej kontroli😂) z tego co mi wiadomo powinien również sprawdzać rzetelność systemu pomiarowego. Czy to robi i jaki to ma sens podczas zapowiedzianej kontroli podczas, której oczywiście na ten dany moment wszytko się zgadza? Pana słowa dowodzą tylko albo niewiedzy na temat procederów oszustw na polskich zakładach ubojowych albo niechęci podzielenia się wprost nimi. Z pozdrowieniami PS. Współczuję wszystkim producentom bydła takich realiów rynku.
    • Jerzy Wierzbicki 2020-02-15 12:27:40
      Ad 1 i 2 Waga żywa jeśli jest zarejestrowana przy rozładunku w zakładzie (po wypróżnieniu w transporcie) i masa tuszy dają całkiem dobrą podstawę do skonfrontowania wybicia i oceny EUROP. np LM klasa E,U 64-63% Ad 3 Fakt i jedna z przyczyn problemów Ad 4 Niestety tak Ad 5 Nie komentuję Znam problem, dążymy od kilku lat od kilku lat do rozwiązania problemu. W dyskusjach z grupami producentów podczas prac nad strategią „Polska Wołowina 2022” przeważył pogląd, że najlepszym rozwiązaniem w Polsce będzie zastosowanie rozwiązania takiego jak w Irlandii, zainstalowanie urządzeń dopuszczonych do klasyfikacji na podstawie ROZPORZĄDZENIA DELEGOWANEGO KOMISJI (UE) 2017/1182 oraz ustawy o jakości handlowej. Trwają rozmowy z rzeźniami oraz MRiRW.
      • Rolnik 2020-02-15 20:17:42
        Poubojowo LM czysto rasowe żółte karty 53% ubojnia powiat Makowski to było uczciwe???? Waga żywą 700-750.
      • Simon 2020-02-16 01:08:43
        Pana odpowiedź na moje pytania świadczy o realnym zaangażowaniu w problem. Mam nadzieję, że sytuacja polskiego producenta (przede wszystkim tego małego, najbardziej narażonego na oszustwa poprzez swoją nie do końca profesjonalną wiedzę a zarazem wytwarzającego najbardziej ekologiczną wołowinę) realnie się poprawi poprzez transparentny system skupu, uboju i klasyfikacji nadzorowany REALNIE przez instytucje do tego powołane. Z jedną niestety odpowiedzią nie mogę się zgodzić. Natomiast w przypadku pytania pierwszego znane są przypadki tak samo oszukujących tzn. zaniżających kilogramy (jak w przypadku nieuczciwych handlarzy kupujących na wagę żywą) wag na przyjęciu do magazynu żywca na zakładach mięsnych tak żeby później zaniżona waga mięsa pozyskanego nie wzbudzała podejrzeń niską wartością procentową wybicia. To jest realny problem, który chciałem poruszyć. Z wyrazami szacunku
  • On 2020-02-14 17:28:10
    Powinny być punkty skupu z wagą i nadzorem i tylko tam można by było sprzedawać
  • Ziom 2020-02-13 22:21:57
    Nawet i raz nie przyjadą jak się dowiedzą panowie chandlujacy o własnej wadze przykład z życia wzięte zadzwoniłem do chandlująych żeby przyjechali po bydło muwilem że ma po 700 kg , a oni skąd to wiem że ma po 700 bo mam swoją wagę. Oni na to to sobie hoduje dalej.😁
  • Eliza 2020-02-13 11:12:32
    Skoro Agencje wydawają zezwolenie na skup bydła topowinny mieć moc prawną zablokować.oszustą skup po zgłoszeniu rolnika albo izby rolnicze. Po takim zdarzeniu rolnik zostaje sam dla siebie bez jakiej kolwiek pomocy. Nasz oszust w sumie ztego co wiemy nie zapłaćił 31 rolnikom a ilu co niewiemy. O naszego zdażenia skupował jeszcze przez pół roku. Inikt nic nie mógł zrobić. Jednak agencje i izby rolnicze są najbliżej rolnika.
  • Paweł 2020-02-13 09:37:33
    Maszynę można też odpowiednio zaprogramować i ustawić - śmiech panie prezesie. Tylko żywą waga to powinno być prawnie obowiązujące wszystkich, natomiast zakłady niech sobie sprzedają jak chcą. Oczywiście rolnicy własne wagi i okradanie się skończyły.
    • True story 2020-02-13 10:03:02
      No dobra własną waga tylko raz sprzedaż na własną potem już nie przyjeżdżają i nie 9dbieraja tel
      • Rolnik 2020-02-13 10:55:57
        To znakiem tego zlodzieje
    • Jerzy Wierzbicki 2020-02-14 10:06:15
      Maszyny do klasyfikacji tusz wołowych EUROP są dopuszczane na podstawie regulacji UE. W Polsce GIJHARS jest odpowiedzialny za proprowadzenie testu, który potwierdzy wymaganą dokladność klasyfikacji i pozwoli na istalację na linii ubojowej. W Irlandii 95% rzeźni bydła używa maszyn do klasyfikacji EUROP.
  • Rolnik 2020-02-13 08:41:56
    Zakłady na WBC też okradają rolników - byk mięsny 790kg wybicie 358kg Klasa O+ śmiech na sali. Znajomy który pracuje w zakładzie na Mazowszu mówi że jak dostarcza rolnik to go muszą skroić, natomiast jak handlarz to tego nie robią. Powinna być umowa przed zakupem oszacowanie minimalnego procentu wybicia i ceny za daną sztukę a nie jak to robią niezgodnie z prawem po uboju i po jabłkach. Najlepiej uczciwy zakład który kupuje na żywą wagę. Ja mam teraz swoją wagę i to jest najuczciwsze... A Pan prezes niech zadba o nasze interesy a nie opowiada dyrdymały.
    • Jerzy Wierzbicki 2020-02-14 10:09:41
      Tak, najlepiej własna waga oraz uczciwy zakład. Tak by było najlepiej. To co przeszkadza, żeby tak było? Można tę przeszkode usunąć ? Jak?
      • Rolnik 2020-02-14 22:57:52
        Miło mi że Pan prezes włączył się do dyskusji. Podstawą to uwarunkowania prawne: 1 jeśli po ubojowo to przywrócenie klasyfikatorów którzy na umowie przed sprzedażą oszacuje klasę i minimalny poziom wybicia w %, maszyny do wyceny wybicia owszem ale wykaz wybicia do wiadomości hodowcy, bez względu kto dostarczył do uboini. Drugi sposób wszystkich obowiązuje żywa waga, a podmioty skupujące przynajmniej raz w roku niezapowiedziana kontrola urzędników z legalizacji miar i wag...
      • Jerzy Wierzbicki 2020-02-15 12:39:06
        Klasyfikatorzy którzy ocenią klasę przy umowie przed załadunkiem, dobra metoda jeśli biorą za to odpowiedzialność (obowiązuje to co powiedzieli przy ocenie przyżyciowej a nie ocena w rzeźni). Jedna wada, metoda kosztowna dlatego rzadko stosowana. Odnośnie informowania o wynikach oceny EUROP, uważamy że wszyscy rolnicy którzy posiadali to zwierzę powinni mieć dostęp do wyników oceny poubojowej. Niezapowiedziane kontrole podmiotów skupujących - mało skuteczne, wagi eletroniczne można tarować zdalnie, nawet podczas wchodzenia zwierzęcia na wagę. Waga waży poprawnie, ale tara jest zmieniana i wynik to kilkadziesiąt kg straty rolnika na sztuce.
  • WOLNY CHŁOP 2020-02-12 21:42:28
    podatniku utrzymujący miasto czytać należy ze zrozumieniem tego uczą w podstawówce gdzieś 3 klasa i gdybyś się troszkę postarał to zrozumiał byś sens mojego wpisu i słowa wolność
  • WOLNY CHŁOP 2020-02-12 19:39:27
    ej podatnik utrzymujący wieś ja sądzę że ty swoją ziemie sprzedałeś bo ci się robić nie chciało pieniądze przegwizdałeś i krew cie zalewa że inni jakoś sobie radzą bo najgorszym wrogiem chłopóe są ci co tydzień temu mieszkanie w mieście wynajeli wielcy państwo dla ścisłości mniejszy dochód od jednej osoby zatrudnionej w rolnictwie w2018 osiągneli tylko ręciści
    • Panicz o wielkim majątku 2020-02-12 20:06:44
      Wolny Ziemianinie...... pamiętaj,że z głupcem się nie dyskutuje bo sprowadzi Cię do swojego poziomu a później dobije doświadczeniem
      • Somsiad 2020-02-12 20:42:13
        Panicz o wielkim majątku..... a może panienka o wielkich majtkach:P
    • Podatnik utrzymujący miasto 2020-02-12 20:39:33
      Skoro jesteś "wolny chłop", to pewnie sam sprzedałeś ziemie Niemcom., a teraz jedziesz na socjalu w jakiejś mieścinie :D Mi akurat robić się chce jak mało komu, gospodaruje na 50 ha i dochód jak się robi to z głową, jest wyższy od emeryta...tak więc powodzenia na emeryturze!!!
  • Kowalski 2020-02-12 18:23:44
    Do informacji o swoim sprzedawanym bydle powinny być informacja ogólno dostępne dla rolnika... Tzn... ile dana sztuka miała wagi i wybicie danej sztuki oraz ile zakład zgłosił mięsa z danej partii rolnika np... zakłady były by kontrolowane z każdego kg mięsa... Wszystko uczciwie i sprawiedliwie... Bez oszustw ze strony zakładów
  • FIFA 2020-02-12 18:07:49
    handlarz jak drożej płaci to wiadomo że chłopa w (...) jebie. A po kolczyki powinien mieć każdy dostęp w agencji!
  • Podatnik utrzymujacy wieś 2020-02-12 17:47:33
    Do roboty
    • Rolnik 2020-02-12 20:57:01
      Potrzebuje parobka do gnoju. Chetny miastowy lamusie?
  • Paweł 2020-02-12 17:14:07
    wierzbicki niech stworzy system żebym mógł sprawdzić swoje sprzedane bydło np.po numerze kolczyka gdzie poszło i jak wyszło poubojowo.
    • Jerzy Wierzbicki 2020-02-13 08:31:49
      W Strategii Polska Wołowina są zapisane te postulaty. Aktualnie z kolegami z Rady Sektroa Wołowiny przekonujmy MRIRW oraz agencje aby taki system został wprowadzony w ramach, czy uzupełnijąc funkcjonalność IRZ.
  • Marek 2020-02-12 16:24:31
    Bardzo mało jest uczciwych handlarzy

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.232.188.251
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.