PARTNERZY PORTALU
partner portalu farmer.pl partner portalu farmer.pl

Komentarze 36

Walczymy z niemerytorycznymi, niestosownymi, nasyconymi agresją i nienawiścią komentarzami. Jeśli zauważysz taki komentarz wcześniej prosimy zgłoś go natychmiast!
user Elon 2021-09-19 21:03:37
Jak się kupuje takie mięso, to jest dużo odpadów. Dlatego wolę iść po prostu do sklepu Kiszeczka, który mam obok siebie przy Bartyckiej w Warszawie. Kupuję tylko to, co potrzebuję i z tego przyrządzam pyszne obiady i kolacje. :-)
user 8888 2021-12-14 18:19:29
widac nigdy swini nie kupywales a wypisujesz glupoty
user Leon 2021-01-26 16:31:31
Żeby zjeść całą świnię trzeba by mieć chyba kilkunastoosobową rodzinę. Ja kupuję naturalne mięso i zdrowe wędliny w sklepie Kiszeczka przy Belgradzkiej w Warszawie. Znają się tam na rzeczy, no i nie trzeba kupować całej półtuszy. ;-)
user Pan Kristo 2020-03-16 09:23:19
Witam , mam pytanie Jeśli chodzi o hodowlę np. Kilku świń na własne potrzeby (hobbystycznie) To jak taki zwykly obywatel ze wsi jak ja , może założyć taką hodowlę przydomową? No planuje kupić dwa prosiaki rasy Puławskiej od hodowcy , Ale czy po rejestracji np. tych dwóch prosiaków jak podrosną to mogę przeprowadzić ubój na potrzeby własne?? Chciałbym hodować chociaż parę sztuk (na potrzeby własne) Mam do tego warunki i mieszkam na wsi . No i chce zostać małym hodowcą hobbystycznym Bo mnie taka hodowla poprostu kręci i wędliniarstwo też jest moim hobby Proszę o szybką odpowiedź Pozdrawiam ,
user Farmer 2021-01-26 18:21:08
Jeśli masz numer gospodarstwa to możesz zarejestrować lecz proponuję kupić nie rejestrowane mniej problemów. Przy rejestrowanyh musisz mieć rzeznika co ma uprawnienia do uboju i weterynarza w trakcie uboju
user kris 2020-02-25 18:03:44
wystarczy kupić nierejestrowane zwierze i można ubic własnoręcznie .sam tak robie co roku 2 sztuki i do sklepów nie chodze kupowac wyrobow miesopodobnych.sól pieprz czosnek to jedyne dodatki do kiełbasy.
user miasto wojewódzkie 2020-02-28 11:12:12
Dziękujemy za informację. Sprawdzimy.
user Jarek 2020-03-15 14:17:37
A o z badaniem na włośnia mądralo? Kto ci to legalnie zbada?
user Rolnik 2020-02-25 08:18:58
Pani redaktor to ostatnio przechodzi sama siebie. Na siłę szuka problemów. Sprawa jest prosta, idzie się do rolnika, kupuje świnie, Świnia od rolnika trafia do ubojni (na jego papiery) gotowe wyroby zabiera kupujący. Tylko w praktyce ilu jest chętnych na taki deal? Po co komu cała świnia, a potem cała zamrażarka mięcha i jedzenie na siłę salcesonów, kaszanek, pasztetów i innego badziewia? Gdzie znaleźć małą ubojnię? Gdzie kupić eko świnię? Lepiej pójść do dobrego sklepu, kupić świeże wyroby takie jakie się chce i nie robić sobie problemu z całą świnią...
user Jaś 2020-02-25 14:06:46
Świnia od rolnika trafia do ubojni (na jego papiery) gotowe wyroby zabiera kupujący - możesz to rozwinąć? Jak trafia i jak zabiera? co z papierami i skąd gotowe wyroby?
user Paulina 2020-02-27 15:34:29
To legalny i powszechny proceder. Rolnik przemieszcza swinie do ubojni, ubojna wyrejestrowuje sztuke w agencji. Z ubojni osoba, ktora chciala nabyc mieso od rolnika odbiera te części, na ktpre się umówili. Jest to ubój uslugowy, oczywiscie płatny. Rolnik wcześniej musi umowic sie z ubojnia na konlret y dzien Lepsze to niz babranie się w posoce samemu.
user Jaś 2020-02-28 11:08:04
Czyli rolnik sprzedał mięso, nie świnię? Jako sprzedaż bezpośrednią czy może rhd? A może jeszcze inaczej? Paulina objaśnij ten "powszechny proceder".
user Raf 2020-02-25 14:37:30
Lubie twoj komentarz,prosilbym o kontakt do sprawdzonej ubojni,chcialbym nabyc pol swini I Sam zajac sie reszta. Prosze o kontakt na moj email; r.jaworski2008@googlemail.com. Dziekuje Rolnik.
user Leon 2021-09-19 11:50:29
Jak czytam komentarze takich malkonentów, od razu poprawia mi się humorr.
user Adam dolny slask 2020-02-25 07:59:43
ziom można pewnie za tak poczestowac sąsiadów ale legalnie w tym kraju nic nie można zrobic
user Ziom 2020-02-25 07:37:36
Nie szukajcie dziury w całym:). A po co wychodzić do weterynarii przecież ubuj na użytek własny jest nie ograniczony ilościowo ,więc sąsiada i innych można "poczęstować" zdrową świnką jeszcze tego nie zabronilil
user sąsiad 2020-02-25 15:02:39
Mowa o sprzedaży nie poczęstunku. Nie chcesz sprzedać świni na mieso i wziąć kasy jak za mieso? Tylko na zakąchę dajesz? To odpal ćwiartkę, dam pół litra.
user ona 2020-02-24 21:41:42
Ale się porobiło... A kurę można zabić?
user Zetor 2020-02-25 12:30:05
Nie bo ptasia grypa wkrótce wybuchnie
user Stanisław 2020-02-24 21:33:04
Witam jestem chodowcą i dziękuję za taki artykuł który pokazuje głupotę tych przePISów oby więcej takich pytań do agenji i weterynarii to może zrozumieją ze te przepisy nie są poto żeby nam pomagać i chronić ale nas niszczyć
user Yakuza 2020-02-24 20:22:57
Byliśmy po to potrzebni tej całej unii aby nas w świetle prawa wykończyć. Te ich przepisy, dyrektywy i inne pierdoły to czysty idiotyzm. Wielu pewnie przejrzało na oczy....niestety już za późno.
user Mały 2020-02-25 12:31:59
O całe 16 lat za późno to napisałeś, święta prawda.
user Agroastrolog 2020-02-25 18:08:09
Poza Unią też istnieje życie.
user Adam dolny slask 2020-02-24 20:17:14
i w tym sektorze że na ubój własny nie możesz sprzedać musisz założyć rhd a wymogi takie ze jak w prawdziwej rzezni w Niemczech przychodzi weterynarz bierze mięso do badania a za 3 godz to mięso jest w knajpie na sprzedaż i niema tam takich wymogów jedno pomieszczenie na rozbiór mała chlodziarka i nikt się w więcej rzeczy nie bawi rolnik zadowolony w knajpie taxi bo mają świeże mięsko a unas paranoja . pytałem weterynarz co to za różnica jak bije dla siebie i robię badanie na włosnie i nie mogę sprzedać a weterynarz bo takie są przepisy nie winie ich za to bo tak jest w ustawie i to by trzeba było zmienić panie ministrze .powinno być tak weterynarz przyjeżdża sprawdza warunki i tyle potem czy było badanie na włosnie i już podatek zapłacić przykładowo 100 xl od sztuki nikt by nie i szukał bo musiałby zejść że stanu w armir i tyle
user DAAB 2020-02-24 15:54:14
Moje paranoje
user tom 2020-02-24 12:35:13
Przecież nie musi brać żywej świni>Można zabić u hodowcy i zabrać do siebie już nieżywą świnie oskrobać poćwiartować i ze smakiem zjeść oczywiście zbadać na włośnia.Nie potrzebne są do tego żadne rzeźnie.Jeśli jest ubój gospodarczy dozwolony i jeśli mam takiego kupca że mu pasuje z takiego uboju bez rzeźni bez takich chorych wymogów ewentualnie chce zabrać i u siebie oskrobać powinno to być w ramach uboju gospodarczego ogarnięte ja jako hodowca wyrejestrowuje a sąsiad zjada ze smakiem bez rejestracji.I wtedy ja promuje polską żywność i Patrjotyzm a sąsiad jest swiadomym kupcem i wybiera polską żywność. A te swoje pomysły o rzeźniach niech minister niech w buty schowa bo w ten sposób na pewno nie rozreklamuje polskiej żywności.jednym słowem dyktuje już nawet co ludzie mają do gara włożyć bo ludzie są zmuszeni iść do sklepu po mięso nie wiadomo skąd
user inspektor wet 2020-02-24 14:44:37
Mylisz się. Nie ma czegoś takiego jak ubój gospodarczy. Jest ubój na użytek własny. Mięsa z uboju na użytek własny nie można sprzedawać. Kara od 1000 do 5000 złotych. Pozdrawiam.
user tom 2020-02-24 16:53:45
A sąsiad ma inny żołądek?Jeśli ja mogę zabić i zjeść to dlaczego nie mogę sprzedać sąsiadowi?
user Jan 2020-02-24 19:55:51
A co z sprzedażą bezpośrednia ? Umożliwia sprzedaż produktów produkowanych w gospodarstwie?
user Gosiek 2020-02-25 13:42:28
Zapominajcie jeszcze o jednej sprawie, uboju może dokonać osoba do tego upoważniona .
user Gość 2020-02-24 12:18:31
Trzeba kabana napastować pastą czarną pastą i może popylać po mieście bez formalności.
user Marcin Aleksander 2020-02-24 11:57:10
Punkt 1-y:Agencja ma zawsze racje.Punkt drugi:Jezeli jest inaczej patrz punkt wyżej.
user Marek 2020-02-25 12:35:30
Amen. Na władzę nie poradzę.
  • 1
  • 2