KONFERENCJE

V Ogólnokrajowa konferencja na temat śruty rzepakowej

Serdecznie zapraszamy do udziału w V Ogólnokrajowej konferencji na temat śruty rzepakowej pt. „Śruta rzepakowa jako realna alternatywa dla importu śruty sojowej. Możliwości zwiększenia wykorzystania pasz rzepakowych w żywieniu bydła mlecznego”, która odbędzie się 21 października 2021 r. w Wysokiem Mazowieckiem.

V Ogólnokrajowa konferencja na temat śruty rzepakowej Wydarzenie odbędzie się 21 października w Wysokiem Mazowieckiem, fot. shutterstock

Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, we współpracy z Podlaskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Szepietowie oraz Krajowym Zrzeszeniem Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych, już po raz kolejny organizuje doroczną konferencję dla producentów rolnych promującą wykorzystanie krajowych rodzimych pasz rzepakowych. Wydarzenie odbędzie się 21 października 2021 r. w Wysokiem Mazowieckiem (Hotel Odessa, ul. Przemysłowa 6).

W ostatnich latach zauważalna jest tendencja wzrostowa w wielkości podaży nasion rzepaku, co widoczne także było poprzez ustanowienia rekordowego przerobu przez firmy członkowskie PSPO w sezonie 2021/2021. Skłania to do refleksji na temat wykorzystania śruty rzepakowej w rodzimej hodowli, w szczególności tam, gdzie bariery jej zastosowania często znacznie wykraczają ponad realia praktyczne, a tak jest zwłaszcza w przypadku przeżuwaczy. W tym roku już po raz drugi swoją uwagę w historii naszej konferencji koncentrujemy na producentach mleka, których serdecznie zapraszamy do spotkania z uznanymi ekspertami żywieniowymi i praktykami z powodzeniem stosujących śrutę rzepakową w skarmianiu krów mlecznych.

Udział w konferencji jest bezpłatny.

Więcej informacji mogą Państwo uzyskać kontaktując się z biurem PSPO

Zgłoszenia uczestnictwa w konferencji prosimy zgłaszać mailowo na adres: biuro@pspo.com.pl

 

PROGRAM:

10.00    Rozpoczęcie konferencji  
-  Iwona Dyba, Redaktor Naczelna Farmer.pl

10.00 – 10.15     Otwarcie konferencji i powitanie uczestników:
- Mariusz Szeliga, Prezes, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju;
- Wojciech Mojkowski, Dyrektor, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie
-  Juliusz Młodecki, Prezes, Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych

10.15 – 10.30     Aktualna sytuacja na rynku produktów przerobu rzepaku w Polsce i Europie
-  Adam Stępień, Dyrektor Generalny, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju

10.30 – 11.15     Produkty uboczne przemysłu olejarskiego w żywieniu bydła
- prof. dr hab. Marcin Gołębiewski, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

11.15 – 12.00     Dlaczego poekstrakcyjna śruta rzepakowa jest lepsza dla krów mlecznych niż poekstrakcyjna śruta sojowa?

- prof. dr hab. Zygmunt Kowalski, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

12.00 – 12.30     Przerwa kawowa

12.30 – 13.00     Możliwości wykorzystania poekstrakcyjnej śruty rzepakowej w paszach starterowych dla cieląt
- dr hab. Paweł Górka, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

13.00 – 13.20     Praktyczne aspekty stosowania śruty rzepakowej w żywieniu stada bydła mlecznego
-  Ewelina Szmurło, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

13.20 – 14.30     Debata ekspercka
- Piotr Szysz, Przewodniczący Zespołu roboczego ds. śruty rzepakowej PSPO;
- Wojciech Mojkowski, PODR w Szepietowie
- Juliusz Młodecki, Prezes KZPRiRB
- dr Dariusz Piątek - przedstawiciel PFHBiPM
- Jarosław Iwaniuk - przedstawiciel sektora paszowego

14.30 – 14.40     Podsumowanie i zakończenie konferencji

14.40    Obiad

×

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.