PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Chłodna piwnica

Autor: Zbigniew Siwulec

Dodano: 07-02-2007 12:53

Tagi:

Stawiając budynek mieszkalny nie warto rezygnować z piwnicy, w której bez żadnych nakładów energetycznych można uzyskać warunki chłodni, ze stałą całoroczną temperaturą kilku stopni powyżej zera.



Głównie ze względów oszczędnościowych domy buduje się coraz częściej bez podpiwniczenia. A dom bez piwnicy to dla gospodarstwa spora strata. Rezygnuje się przecież z praktycznej domowej spiżarni, którą i tak trzeba będzie zorganizować gdzie indziej. Starsze pokolenie dobrze zna tradycyjną piwniczkę do przechowywania żywności, umiejscowioną gdzieś poza domem, w cieniu gęstych drzew, okrytą z góry grubą warstwą ziemi. W takiej piwniczce nawet w największe upały panował chłód, a podczas siarczystych mrozów temperatura nie spadała poniżej zera. Dotychczas nie wymyślono tańszego i pewniejszego sposobu przechowywania owoców, warzyw czy różnych przetworów niż w tradycyjnej głębokiej piwnicy. Przez cały rok panuje w niej stała temperatura kilku stopni, niezależnie od pogody na zewnątrz. Na dodatek chłód jest za darmo, bez korzystania z energii elektrycznej.

Z piwnicy nie warto więc rezygnować, chyba że jej wykonanie nie jest możliwe z przyczyn niezależnych od inwestora. Ściany fundamentowe budynku niepodpiwniczonego zagłębione są na 0,8 do 1,4 metra, w zależności od rejonu kraju i przyjętej w normie głębokości posadowienia. Aby można było wykonać pełnowartościową piwnicę, wykop pod fundament wystarczy pogłębić zaledwie o jeden metr. Jedynym ważnym powodem niepodpiwniczenia budynku może być tylko wysoki poziom wód gruntowych. Inne nie stanowią przeszkody. Na przykład nośność gruntu nie ma w tym wypadku żadnego znaczenia, ponieważ budownictwo na wsi jest niskie, a zatem lekkie.

Chłód z gruntu
W gruncie, na głębokości poniżej metra, panuje przez cały rok niezmienna temperatura około plus 10 st.C. Jeżeli ściany piwnicy wystające ponad poziom terenu będą otulone warstwą ziemi o grubości co najmniej jednego metra, będzie można uzyskać taką samą temperaturę wewnątrz pomieszczenia. Taka grubość ziemi odizoluje piwnicę zarówno od letnich upałów, jak i siarczystego mrozu. W piwnicach współcześnie budowanych domów nie uzyskuje się tak komfortowych warunków, ze stosunkowo stabilną całoroczną temperaturą, odpowiednią do przechowywania warzyw i owoców. Jedną z przyczyn niedostosowania nowoczesnych piwnic do wymagań chłodnej spiżarni są nowoczesne technologie budowlane. Do wznoszenia ścian zewnętrznych stosuje się coraz „cieplejsze” materiały budowlane i coraz doskonalsze materiały izolacyjne. Nowe odmiany styropianu, wełny mineralnej, pianki poliuretanowej czy innych materiałów termoizolacyjnych coraz lepiej chronią budynek przed chłodem panującym na zewnątrz. Wszystko to sprawia, że piwnice są zwykle zbyt ciepłe, by pełnić rolę spiżarni. Dlatego już istniejące piwnice  wymagają zwykle odpowiedniej adaptacji, a nowo budowane – zmian projektowych.

Odpowiednio izolując ściany stawianego budynku, można w piwnicy wyodrębnić wyraźną strefę z temperaturą porównywalną z temperaturą gruntu. Ścian zewnętrznych, stykających się z gruntem, jak i podłogi nie należy izolować przed utratą ciepła. Byłoby to nielogiczne, ponieważ chłód z gruntu powinien bez przeszkód przenikać do spiżarni. Oczywiście niezbędna będzie izolacja przeciwwilgociowa, zarówno po zewnętrznej stronie ścian, jak i pod posadzką.   

Ciepło z góry
Te same skuteczne materiały termoizolacyjne, które służą do zatrzymania ciepła w budynku, można wykorzystać do uzyskania dokładnie odwrotnego celu – do ochrony przed ciepłem. Pomieszczenia nad piwnicą są ogrzewane, dlatego należy dodatkowo zabezpieczyć się przed ciepłem, które będzie przenikało z góry przez strop. Zapewni to warstwa styropianu o grubości co najmniej 10 centymetrów. Izolację cieplną daje się zawsze po stronie chłodniejszej, należy ją zatem przykleić do sufitu piwnicy, następnie osiatkować i otynkować. Skuteczność takiej izolacji znacznie polepszy warstwa folii aluminiowej, położonej, jako jedna z warstw podłogi pomieszczenia, nad piwnicą. Około 70 proc. ciepła przenikającego przez ściany i podłogi ucieka drogą  promieniowania podczerwonego. Ekran z folii aluminiowej działa jak lustro i owe 70 proc. odbijane jest z powrotem. W ten sposób pomieszczenia piwnicy będą chronione przed ciepłem z górnej części budynku, a jednocześnie parter zostanie odizolowany od chłodu przenikającego z piwnicy. 

Jeżeli z chłodnym pomieszczeniem przygotowywanym na spiżarnię bezpośrednio  będą sąsiadować ogrzewane pomieszczenia przeznaczone na inne cele, dzielące je ściany także należy zaizolować styropianem (po stronie chłodniejszej) i otynkować. W przeciwnym razie w spiżarni trudno będzie uzyskać wymaganą, odpowiednio niską temperaturę.  Jednym z takich ciepłych miejsc jest w piwnicy kotłownia. Współczesne kotły grzewcze są  wprawdzie szczelnie zabezpieczone przed utratą ciepła, tym niemniej w kotłowni jest przeważnie znacznie cieplej niż w pozostałych pomieszczeniach piwnicy. Najrozsądniej byłoby więc tak rozplanować piwnicę, aby spiżarnia i kotłownia nie miały wspólnej ściany.

Lekki przewiew
Piwnica przeznaczona na spiżarnię może być zupełnie pozbawiona okien. Całkowity brak światła jest znacznie korzystniejszy dla przechowywania żywności. Jeżeli jednak zdecydujemy się na okna, powinny być one raczej niewielkie i usytuowane najlepiej  od strony północnej.

Bardzo ważna w pomieszczeniu  przeznaczonym na spiżarnię jest naturalna wentylacja przez kanał kominowy. Nie należy tego lekceważyć, bo skutkiem braku wentylacji jest nadmierna wilgoć w piwnicy, pojawiająca się pleśń i zapach stęchlizny. Na pewno też zalęgną się owady, którym takie warunki sprzyjają. Do pomieszczenia musi być doprowadzony nawiew świeżego powietrza przewodem wentylacyjnym z wlotem umieszczonym nisko, na zewnątrz, przy północnej ścianie budynku. Wlot powinien być zabezpieczony siatką, która zapobiegnie przedostawaniu się do wnętrza gryzoni. Wylot przewodu dostarczającego powietrze umieszcza się przy podłodze piwnicy. Z kolei wywiew powietrza umożliwi kratka w kominowym przewodzie wentylacyjnym. Wymiana powietrza musi być rozsądnie wyważona. Najkorzystniejszy będzie stały, minimalny, ledwie wyczuwalny nawiew. Zbyt intensywny mógłby doprowadzić do niepożądanego wzrostu temperatury latem i spadku poniżej zera w czasie mrozów.

Źródło: "Farmer" 22/2006



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.200.21
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum


Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.