PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Będą „rzeźnie rolnicze”

Będą „rzeźnie rolnicze” Fot. Siarhei Liudkevich / Shutterstock.com

Autor: Marzena Pokora-Kalinowska

Dodano: 15-04-2019 09:21

Tagi:

Powołuje je do istnienia projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw.



"Rzeźnie rolnicze" mają działać na potrzeby rolnika, a także gospodarstw położonych w tym samym powiecie, co rzeźnia.

Będą mogły składać się „nawet z jednego pomieszczenia”, w którym można będzie wykonywać różne czynności (np. patroszenia i dalszej obróbki łącznie z dodawaniem przypraw korzennych – pod warunkiem, że czynności te będą wykonywane w czasie innym niż ubój i w sposób wykluczający zanieczyszczenie mięsa).

Możliwy ma być w nich ubój zwierząt gospodarskich kopytnych, drobiu i zajęczaków oraz zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych, w tym ptaków bezgrzebieniowych. Ponadto można będzie dokonywać w nich rozbioru mięsa pozyskanego z ubitych w tych rzeźniach zwierząt.

Mięso z takiego uboju ma być wprowadzane do obrotu tylko na terytorium kraju.

Zaproponowano dzienne i roczne limity ubijanych zwierząt (przykładowo: świń o wadze powyżej 15 kg można będzie ubić 2190 rocznie, a powyżej 100 kg – 480, drobiu – 9125 sztuk rocznie).

Dla rzeźni rolniczych zaproponowano wiele uproszczeń dotyczących np. toalet, szatni, systemu odkażania narzędzi, urządzeń do mycia i odkażania rąk, sposobu i miejsca przechowywania mięsa.

Określono inny sposób znakowania mięsa pochodzącego z rzeźni rolniczej – znakowane ma być okrągłym znakiem weterynaryjnym (mięso zwierząt gospodarskich kopytnych, oraz zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych) albo okrągłym znakiem identyfikacyjnym (w przypadku mięsa drobiu i zajęczaków, ptaków bezgrzebieniowych oraz mięsa pozyskanego w wyniku rozbioru).

Szczegóły w projekcie z załącznika.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (12)

  • Redakcja farmer.pl 2019-04-16 11:39:05
    Przypominamy, że komentarze będące reklamą lub zawierające linki do innych stron będą usuwane - zgodnie z naszym regulaminem. Pozdrawiamy serdecznie, redakcja farmer.pl
  • Haha 2019-04-16 06:10:51
    To problem leżaków zostanie rozwiązany.Miastowi zjedzą ekologiczna kiełbasę są rolnicy będą mieli na zakupy w biedrze
  • Strach sie bać 2019-04-15 19:32:34
    Jeść to
  • nika 2019-04-15 11:49:12
    idą Święta Wielkanocne i uboje świnek więc rządzący PiS rzuca jakieś info że będzie lepiej tylko znając ich nieudolne tworzenie prawa wyjdzie gorzej niż źle (nie mówię że mają złe pomysły-po prostu nie mają pojęcia jak to odczytają urzędnicy).
  • Czesław 2019-04-15 10:05:40
    Prima aprillis był 1 kwietnia. A tak na serio, to dawno domową rzeźnie mam w swoim gospodarstwie. Pół rodziny zaopatruje w kabaninę. Szwagier nie może się nachwalić. Zazwyczaj na czworakach wychodzi od mnie z degustacji.
    • Bernie 2019-04-15 11:26:04
      Dlatego, że wymiotuje?
      • Czesław 2019-04-15 12:09:35
        nie każdy ma tak przykre doświadczenia jak ty. Nie ma nic lepszego niż bakterie wypalić alkoholem. Moja rada - myj ręce i załóż rękawiczki. Przynajmniej zarazków od wideł nie przeniesiesz do kiełbasy.
    • sąsiad 2019-04-15 14:40:55
      Czesiu , a co ty q..rwa robisz o 11-tej przy kompie ? Krowy ryczą , a znów się opier...sz
      • @sasiad 2019-04-16 10:38:52
        Co ty (...)...sz szpiclu. Kto cały dzień przy krowach. Stoi. Widac ze dopiero wstałeś bo ja od 4 rano na nogach.
    • Gość 2019-04-15 14:41:06
      Na robala najlepsza wóda, przyjemne z pożytecznym 😉
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.85.162.213
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.