Po tygodniu od tego, jak Farmer zapytał w MRiRW i w Centrum Informacyjnym Rządu: „ile targowisk zostało zamkniętych i dlaczego - skoro na żywności nie przenosi się koronawirus? Czy są planowane kroki zatrzymujące takie decyzje?” – minister rolnictwa wydal komunikat z apelem o niezamykanie targowisk.

Więcej: Minister rolnictwa apeluje: nie zamykajcie targowisk i bazarów!

Przypomnijmy przy tym, że GIS informował o możliwości mechanicznego przenoszenia każdego patogenu.

Więcej: Czym różni się koronawirus od wirusa ASF? – część II

Zarówno GIS, jak i GIW zapewniali wcześniej, że koronawirus nie przenosi się na żywności.

Więcej: GIS: nie ma dowodów, by żywność mogła być źródłem koronawirusa

Żywność nie przenosi COVID-19

Główny Inspektorat Sanitarny podał – opublikowane wczoraj – zalecenia dla zarządców targowisk.

Należy:

1. Stosować właściwą higienę rąk

2. Stosować higienę kaszlu i oddychania

3. Stosować zasady bezpieczeństwa żywności – restrykcyjnie i z pełną świadomością

4. Ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego

5. Zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 1,5 metra)

6. W miarę możliwości korzystać głównie z płatności bezgotówkowych

Osoby wykazujące wszelkie objawy chorobowe nie mogą pracować przy obrocie/produkcji żywności" – podkreślono.

Szczegóły na stronie internetowej GIS i MRiRW.