PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Czy u rolnika można kupić świnię na mięso?

Czy u rolnika można kupić świnię na mięso? fot. Pixabay

Przed Wielkanocą – świętami tradycyjnie mięsnymi - zapewne wiele osób skorzystałoby z takiej możliwości.



Niby kupić można, ale…

Teoretycznie przeszkód nie ma – świnia nie pole, może ją nabyć każdy, nie będąc rolnikiem i nie udowadniając posiadania wykształcenia w tym kierunku.

Nabyć – to jedno, a co potem? ASF wymusiło obostrzenia dla posiadaczy świń.

Otóż nawet nabywając świnię z zamiarem natychmiastowego ubicia trzeba ją zarejestrować w ARiMR. Jak przekonuje agencja, musi tak zrobić każdy posiadacz zwierzęcia, choćby był nawet w swoim przeświadczeniu i wyobraźni już posiadaczem mięsa. Oto tok myślenia, zaprezentowany przez ARiMR.

Jak już pisaliśmy, posiadacz zwierzęcia z niektórych gatunków ma obowiązek zarejestrować siedzibę stada w bazie danych ARiMR (a wcześniej uzyskać numer producenta), nawet jeżeli utrzymuje jedno lub więcej zwierząt hobbystycznie.

Więcej: Kto poprowadzi rzeźnię rolniczą i czyje zwierzęta w niej ubije?

Dopytywaliśmy dalej. Bo czy w świetle tych przepisów możliwe jest zakupienie jednej świni u rolnika i ubój jej - np. w rzeźni o małej zdolności produkcyjnej lub rzeźni rolniczej? Kiedy powinno się zarejestrować takie "posiadanie zwierzęcia"? Wszak czas nagli, a z nabytą świnią trudno jeździć po agencjach.

Agencja była niewzruszona: „uprzejmie informujemy, że w ustawie o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt nie ma przepisu nakładającego jakiekolwiek ograniczenia na transakcje kupna/sprzedaży zwierząt. Możliwy jest więc zakup jednej (żywej) świni. Każde zwierzę musi być przypisane do określonego miejsca, w którym przebywa. Każdy, kto staje się posiadaczem zwierzęcia (nawet tymczasowo), musi zarejestrować siedzibę stada. W przypadku uboju zwierzęcia, w celu odwzorowania faktycznego ruchu zwierzęcia, trzeba złożyć zgłoszenie przemieszczenia z siedziby stada do rzeźni (miejsca, gdzie zostanie dokonany ubój zwierzęcia)”.

Ba,  ale co jest siedzibą stada w takiej sytuacji? Samochód? Wydawało się to nam nieprawdopodobne. Pytanie zapewne nie zostało zrozumiane. Przecież „siedziba stada” dotyczy hodowcy, w agencyjnym formularzu „Zgłoszenie siedziby stada/ siedziby stada lub siedziby podmiotu prowadzącego obrót, pośrednictwo w tym obrocie lub skup zwierząt/ rzeźni/ miejsca gromadzenia zwierząt/ zakładu przetwórczego lub spalarni/ targu" nie ma takiej możliwości i takiego „Typu działalności", jak kupno jednego  zwierzęcia w celu ubicia na własne potrzeby, a nie w celu hodowli czy prowadzenia działalności gospodarczej.

Czy posiadacz zwierzęcia – nabywający je w celu niehodowlanym i niegospodarczym - też je rejestruje? Kiedy ma to zrobić, jak całe posiadanie zwierzęcia trwa kilka godzin i zamienia się w posiadanie mięsa?

Ponowiliśmy pytania, tłumacząc, że chodzi o kupno świni w celu jej uboju (ktoś kupuje świnię na mięso dla siebie), a nie prowadzenia hodowli czy działalności gospodarczej. „Kupuje osoba nie będąca rolnikiem, chce mieć mięso, a nie świnię. Czy to możliwe? Jak ma postąpić taka osoba, aby pozostać w zgodzie z przepisami? Jak ma postąpić rolnik, który chce tak sprzedać świnię na mięso?” – tłumaczyłam.

Ale agencja trwa na swoim stanowisku: „pojęcie <posiadacza zwierzęcia> jest zdefiniowane w ustawie o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt z 2 kwietnia 2004 r. (art. 2 ust.1 pkt. 11 lit. c)) – jest nim każdy, kto włada zwierzęciem (świnią), nawet tymczasowo. Nie ma znaczenia powód zakupu i zamiary względem zwierzęcia. Każdy, kto kupuje żywe zwierzę – podlega obowiązkom wyżej wymienionej ustawy, tj. obowiązkowi rejestracji siedziby stada i zgłoszenia przemieszczenia zwierzęcia.

Zatem możliwy jest zakup jednej żywej świni, ale każdy, kto tę świnię nabywa, staje się jej posiadaczem i jest zobowiązany zarejestrować siedzibę i zgłosić przemieszczenie.”

Jak z tego wynika, „posiadacz zwierzęcia” musi o swoim przedsięwzięciu powiadomić ARiMR, nawet jeśli „siedziby stada” – innej niż samochód, którym ją przewozi – nie ma, ba! nie ma stada. Niekoniecznie już o swoim przedsięwzięciu zawiadomi weterynarię – art. 7 ustawy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt daje 7 dni na złożenie (pisemne) informacji o „zaprzestaniu prowadzenia określonego rodzaju działalności nadzorowanej, a także o każdej zmianie stanu prawnego lub faktycznego związanego z prowadzeniem tej działalności, w zakresie dotyczącym wymagań weterynaryjnych”.

Więcej: Nie ma obowiązku zgłaszania do weterynarii hodowli świń na własny użytek - o Hruszowie c.d.

Kupujący świnię na własny użytek nie prowadzi jednak działalności nadzorowanej. I co wtedy? Czy nadzorowane jest konsumowanie albo już sam zamiar tego czynu? Pytamy dalej w GIW.

Pytanie musiało zaskoczyć inspekcję, bo odpowiada już dwa tygodnie…

O co chodzi w tych przepisach? Czy na pewno o ochronę przed ASF?

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (31)

  • Pan Kristo 2020-03-16 09:23:19
    Witam , mam pytanie Jeśli chodzi o hodowlę np. Kilku świń na własne potrzeby (hobbystycznie) To jak taki zwykly obywatel ze wsi jak ja , może założyć taką hodowlę przydomową? No planuje kupić dwa prosiaki rasy Puławskiej od hodowcy , Ale czy po rejestracji np. tych dwóch prosiaków jak podrosną to mogę przeprowadzić ubój na potrzeby własne?? Chciałbym hodować chociaż parę sztuk (na potrzeby własne) Mam do tego warunki i mieszkam na wsi . No i chce zostać małym hodowcą hobbystycznym Bo mnie taka hodowla poprostu kręci i wędliniarstwo też jest moim hobby Proszę o szybką odpowiedź Pozdrawiam ,
  • kris 2020-02-25 18:03:44
    wystarczy kupić nierejestrowane zwierze i można ubic własnoręcznie .sam tak robie co roku 2 sztuki i do sklepów nie chodze kupowac wyrobow miesopodobnych.sól pieprz czosnek to jedyne dodatki do kiełbasy.
    • miasto wojewódzkie 2020-02-28 11:12:12
      Dziękujemy za informację. Sprawdzimy.
    • Jarek 2020-03-15 14:17:37
      A o z badaniem na włośnia mądralo? Kto ci to legalnie zbada?
  • Rolnik 2020-02-25 08:18:58
    Pani redaktor to ostatnio przechodzi sama siebie. Na siłę szuka problemów. Sprawa jest prosta, idzie się do rolnika, kupuje świnie, Świnia od rolnika trafia do ubojni (na jego papiery) gotowe wyroby zabiera kupujący. Tylko w praktyce ilu jest chętnych na taki deal? Po co komu cała świnia, a potem cała zamrażarka mięcha i jedzenie na siłę salcesonów, kaszanek, pasztetów i innego badziewia? Gdzie znaleźć małą ubojnię? Gdzie kupić eko świnię? Lepiej pójść do dobrego sklepu, kupić świeże wyroby takie jakie się chce i nie robić sobie problemu z całą świnią...
    • Jaś 2020-02-25 14:06:46
      Świnia od rolnika trafia do ubojni (na jego papiery) gotowe wyroby zabiera kupujący - możesz to rozwinąć? Jak trafia i jak zabiera? co z papierami i skąd gotowe wyroby?
      • Paulina 2020-02-27 15:34:29
        To legalny i powszechny proceder. Rolnik przemieszcza swinie do ubojni, ubojna wyrejestrowuje sztuke w agencji. Z ubojni osoba, ktora chciala nabyc mieso od rolnika odbiera te części, na ktpre się umówili. Jest to ubój uslugowy, oczywiscie płatny. Rolnik wcześniej musi umowic sie z ubojnia na konlret y dzien Lepsze to niz babranie się w posoce samemu.
      • Jaś 2020-02-28 11:08:04
        Czyli rolnik sprzedał mięso, nie świnię? Jako sprzedaż bezpośrednią czy może rhd? A może jeszcze inaczej? Paulina objaśnij ten "powszechny proceder".
    • Raf 2020-02-25 14:37:30
      Lubie twoj komentarz,prosilbym o kontakt do sprawdzonej ubojni,chcialbym nabyc pol swini I Sam zajac sie reszta. Prosze o kontakt na moj email; r.jaworski2008@googlemail.com. Dziekuje Rolnik.
  • Adam dolny slask 2020-02-25 07:59:43
    ziom można pewnie za tak poczestowac sąsiadów ale legalnie w tym kraju nic nie można zrobic
  • Ziom 2020-02-25 07:37:36
    Nie szukajcie dziury w całym:). A po co wychodzić do weterynarii przecież ubuj na użytek własny jest nie ograniczony ilościowo ,więc sąsiada i innych można "poczęstować" zdrową świnką jeszcze tego nie zabronilil
    • sąsiad 2020-02-25 15:02:39
      Mowa o sprzedaży nie poczęstunku. Nie chcesz sprzedać świni na mieso i wziąć kasy jak za mieso? Tylko na zakąchę dajesz? To odpal ćwiartkę, dam pół litra.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.29.190
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.