PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Minister zdrowia określi marże i ceny

Minister zdrowia określi marże i ceny fot. Shutterstock

Autor: Marzena Pokora-Kalinowska

Dodano: 26-03-2020 11:29

Tagi:

A przynajmniej będzie mógł to zrobić po przyjęciu przez Sejm projektu rządu.



Opublikowano projekt ustawy o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych oraz niektórych innych ustaw.

W projekcie przewidziano, że minister właściwy do spraw zdrowia w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw gospodarki oraz ministrem właściwym do spraw rolnictwa i rozwoju wsi może, w drodze rozporządzenia, ustalić maksymalne ceny lub maksymalne marże hurtowe i detaliczne stosowane w sprzedaży towarów lub usług mających istotne znaczenie dla ochrony zdrowia lub bezpieczeństwa ludzi lub kosztów utrzymania gospodarstw domowych.

Wydając to rozporządzenie, minister właściwy do spraw zdrowia może ustalić maksymalne ceny dla różnych poziomów obrotu towarowego lub uwzględnić skalę sprzedaży albo świadczenia usług i uwarunkowania regionalne, a przy ustalaniu wysokości maksymalnych cen może wziąć pod uwagę wysokość cen w okresie poprzedzającym wprowadzenie stanu zagrożenia epidemicznego, a także uzasadnione zmiany kosztów produkcji i zaopatrzenia.

Minister właściwy do spraw zdrowia wydając rozporządzenie:

1) określi podstawę obliczania maksymalnych marż;

2) może ustalić maksymalne marże dla poszczególnych rodzajów towarów lub marże naliczane od ceny hurtowej.

Zarazem zakaże się stosowania w obrocie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej cen lub marż wyższych, niż maksymalne ceny lub marże ustalone.

Kontrolę przestrzegania przez przedsiębiorców zakazu sprawować mają w zakresie swojej właściwości:

1) Inspekcja Farmaceutyczna;

2) Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych;

3) Inspekcja Sanitarna.

W pozostałym zakresie kontrolę przestrzegania przez przedsiębiorców zakazu sprawuje Inspekcja Handlowa.

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • marża czyli lichwa 2020-03-26 12:28:43
    No i wreszcie zaczynam kochać koronawirusa . Można ograniczyć złodziejskie marże ? Można ! Bo czym się różnią marże (również banków ) od lichwy ? Zasada jest ta sama ; kto ma pieniądze ten dyktuje warunki , bezwzględnie , po bandycku . Choćby PKO BP . oprócz oprocentowania : marża - 4 %, prowizja - 2 % i oczywiście oprocentowanie , a co to jest jak nie marża ? A dlaczego lichwiarze mogą legalnie pobierać marze po kilkanaście procent ? Bo Rząd ma z tego korzyści dla budżetu czy udział w lichwie maja politycy ?
    • pit10 2020-03-26 14:20:49
      Gorzej jak Ci minister ustali cene skupu poniżej ceny jaką mógłbyś uzyskać na wolnym rynku to wtedy nie będzię już fajnie.
      • do Pit 10 , nie pisz głupot , policz 2020-03-27 18:32:08
        Detaliczna wartość nieprzetworzonego mięsa pochodzącego z jednego tucznika Luty 2013 Waga żywa tucznika - 110 kg Cena skupu - 4,65 zł Wartość (otrzymywana przez rolnika) - 511,50 zł Wydajność rzeźna - 80% Waga półtusz - 88 kg Ubytek po schłodzeniu - 2% Waga po schłodzeniu - 86,24 kg Asortyment % Waga (kg) Cena detaliczna (zł) Wartość (zł) Karkówka 7,1 6,12 14,22 87,02 Schab 12,1 10,44 15,87 165,72 Szynka z golonką 22,0 18,97 13,50 256,15 Biodrówka 1,7 1,47 11,91 17,50 Łopatka bez golonki 14,3 12,33 13,21 162,85 Golonka przednia 1,8 1,55 9,65 14,96 Podgardle 2,6 2,24 7,40 16,57 Pachwina 3,1 2,67 7,52 20,09 Nogi przednie 1,1 0,95 3,08 2,93 Nogi tylne 1,8 1,55 2,93 4,53 Głowa 5,2 4,48 3,19 14,28 Ogon 0,3 0,26 4,66 1,21 Słonina 4,8 4,14 5,83 24,14 Tłuszcz drobny 0,1 0,09 4,10 0,37 Mięso kl. II 3,4 2,93 11,70 34,27 Mięso kl. IV 0,2 0,17 6,37 1,08 Żeberka 2,1 1,81 13,38 24,21 Boczek z kością 8,7 7,50 11,60 87,04 Boczek bez kości 6,2 5,35 13,89 74,29 Żeberka, kości 1,4 1,21 3,47 4,20 Razem 100,0 86,24 11,75 1013,42 Różnica wartości detalicznej nieprzetworzonego mięsa i wartości tucznika wynosi 501,92 zł Procentowy udział mięsa w półtuszy wg Instytu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego
      • nadprodukcja 2020-03-29 22:53:17
        No i należysz do tej większości , która nie ma pojęcia o cenotwórstwie w w rolnictwie . Na polskim wolnym rynku jesteś nikim ponieważ mamy nadprodukcję

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.160.19.155
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.