PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ministerstwo Zdrowia o tym, czy pestycydy szkodzą ludziom

Ministerstwo Zdrowia o tym, czy pestycydy szkodzą ludziom
Uregulowane i badane są tylko pozostałości pestycydów w żywności; fot. Franck Barske z Pixabay

Jak się okazuje – pestycydy niekoniecznie muszą szkodzić ludziom, nawet stwierdzane w ich organizmach. Ministerstwo Zdrowia poinformowało, że w Polsce badane są pozostałości pestycydów w żywności, a ustawodawstwo polskie i unijne nie normują dopuszczalnych poziomów pestycydów w organizmie człowieka.



Poseł Krystian Kamiński w imieniu grupy posłów Konfederacji złożył interpelację w sprawie systemu monitorowania występowania pozostałości środków ochrony roślin w organizmie człowieka.

Jak stwierdził, do jego biura zgłaszają się wyborcy zaniepokojeni wynikami badań przeprowadzonych przez prywatne laboratoria diagnostyczne, które mają potwierdzać przekraczanie dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów we krwi przebadanych osób. Doniesienia te dotyczą przede wszystkim szkodliwego dla zdrowia ludzi związku chemicznego glifosatu.

Poseł chciał więc zweryfikować prawdziwość doniesień i pytał:

„1. Czy Ministerstwo Zdrowia i podległe mu służby prowadzą monitoring żywności pod kątem zawartości w niej herbicydów i defoliantów?

2. Ile badań diagnostycznych z zakresu monitorowania poziomu pozostałości związków ochrony roślin w organizmie ludzkim przeprowadzono w latach 2015–2020?

3. W ilu takich badaniach z lat 2015–2020 stwierdzono przekroczenie dopuszczalnych norm?”

Wiceminister zdrowia Waldemar Kraska stwierdził, że organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą urzędową kontrolę żywności pochodzenia roślinnego produkowanej i wprowadzanej do obrotu oraz żywności pochodzenia zwierzęcego wprowadzonej do obrotu.

W przypadku pozostałości pestycydów w żywności badana jest żywności na zgodność z wyznaczonymi najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości (NDP). Ocenie podlega przestrzeganie NDP dla tych związków w żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni.

Zarazem wiceminister zaznaczył, że „ustawodawstwo polskie i unijne nie normuje dopuszczalnych poziomów pestycydów w organizmie człowieka. Prawo unijne normuje najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów jedynie w produktach spożywczych (rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. z późń. zm.).”

Dla glifosatu te poziomy reguluje rozporządzenie Komisji (UE) nr 293/2013 z 20 marca 2013.

Natomiast wykonywane w Polsce przez komercyjne laboratoria badania zawartości glifosatu w moczu „nie mają żadnej wartości diagnostycznej, a jedynie poznawczą. Jedynym punktem odniesienia jest wartość granicy oznaczalności zastosowanej metody analitycznej, czyli najniższe stężenie substancji, które można oznaczyć daną metodą analityczną z określoną pewnością (odzysk i precyzja metody). Należy jednak podkreślić, ze uzyskane np. w moczu poziomy glifosatu (powyżej granicy oznaczalności metody analitycznej) nie muszą stanowić zagrożenia dla zdrowia danego człowieka, a świadczą jedynie o tym, że konsument mógł pobrać glifosat np. drogą pokarmową. Obecność w żywności pozostałości glifosatu może wynikać z legalnego, zaakceptowanego i ocenionego pod kątem bezpieczeństwa dla konsumenta zastosowania” – stwierdził Waldemar Kraska.

Cała odpowiedź na interpelację w załączniku.

Czytaj też:

Raport: Pozostałości glifosatu w kaszy jaglanej, normy znów przekroczone

Czy furtka dla desykacji glifosatem zostanie zamknięta?

Niemcy: 77 procent mieszkańców uważa pestycydy za zagrożenie

USA: Bayer musi wypłacić odszkodowanie ogrodnikowi choremu na raka

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • Zyga 2021-05-21 08:01:27
    Jak ma nie być glisofatu jak pryska się zboża przed zbiorem rzepak aby równo dojrzewał grykę aby równo dojrzewała i to wszystko jemy a jaki jest czas rozkładu tego środka i wszystko jest eko.No
  • brzoza 2021-05-19 17:30:25
    Nie wiem co bardziej szkodzi pestycydy czy głód. Odpowiedz jest jasna. Co szkodzi bardziej pestycydy czy dieta bez mięsa. to problem wegetarian o ile nie zmuszają innych nawet jak szkodzą swoim dzieciom. Mojemu ojcu jako sadownikowi nie udaje się sprzedać jabłek z parchem mimo że są smaczne i zdrowe bez pestycydów.
  • aska 2021-05-19 13:04:37
    Jasne, co cię nie zabije (od razu) to cie wzmocni ...
  • wiadomo 2021-05-19 09:46:00
    takie ministerstwo jak pis

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.236.187.155
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.