PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

MRiRW: podpisanie umowy w sprawie paszportyzacji żywności

MRiRW: podpisanie umowy w sprawie paszportyzacji żywności
Projekt "Paszportyzacja polskiej żywności" realizowany jest przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, przy merytorycznym wsparciu Centrum GovTech Polska, pod nadzorem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, fot. MRiRW

W czwartek w resorcie rolnictwa została podpisana umowa w sprawie pilotażowego projektu Paszportyzacji Polskiej Żywności. Chodzi o budowę systemu pozwalającego na identyfikację żywności, aby zapewnić konsumentom wiarygodną informację na temat produktów.



Umowa została podpisana w obecności wicepremiera, ministra rolnictwa i rozwoju wsi Henryka Kowalczyka. Umowę podpisali: zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) Michał Wiśniewski oraz dyrektor Państwowego Instytutu Badawczego NASK Wojciech Pawlak.

Jak zaznaczył wicepremier Kowalczyk po podpisaniu umowy, projekt ma służyć nie tylko uzyskaniu rzetelnej wiedzy przez konsumentów, ale także będzie on pomocy dla producentów żywności, którzy powinni konkurować nie tylko ceną, ale głównie jakością.

Projekt "Paszportyzacja polskiej żywności" realizowany jest przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, przy merytorycznym wsparciu Centrum GovTech Polska, pod nadzorem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wpisuje się on w światowy trend zmierzający do zapewnienia wiarygodnej informacji o produkcie żywnościowym. Polega on na budowie i pilotażowym wdrożeniu cyfrowego systemu pozwalającego na identyfikowanie żywności na kluczowych etapach łańcucha dostaw, tj. "od pola do stołu".

Realizacja projektu będzie przebiegała dwuetapowo. W latach 2021-2023 przeprowadzony zostanie pilotaż na rynkach: wołowiny, wieprzowiny i ziemniaka. Jego realizacja została powierzona państwowemu instytutowi - Naukowej i Akademickiej Sieci Komputerowej (NASK).

Pilotaż ma sprawdzić praktyczne możliwości zbudowania jednego, w pełni kompatybilnego systemu IT dla różnorodnych produktów żywnościowych. Końcowym rezultatem realizacji pilotażu będzie możliwość wygenerowania pełnego zakresu "paszportu" oraz udostępnienie uczestnikom rynku informacji potwierdzających autentyczność, jakość i bezpieczeństwo żywności.

Pilotaż zostanie sfinansowany ze środków KOWR, a szacowany koszt jego realizacji to 15 mln zł.

Drugi etap - budowa docelowego systemu IT - zaplanowana została na lata 2023-2024 pod warunkiem, że pilotaż potwierdzi zasadność jego wdrożenia. Kluczowym etapem realizacji systemu docelowego będzie wdrożenie do systemu IT funkcji udostępniającej informacje o produkcie żywnościowym konsumentom (za pomocą aplikacji mobilnej). System będzie także przygotowany do rozbudowy o kolejne rynki AGRO (np. rynek drobiu, jaj czy warzyw i owoców), tak aby polska żywność otrzymała niepodważalny certyfikat autentyczności danych - poinformował resort rolnictwa.

W styczniu br. list intencyjny w tej sprawie z KOWR podpisały organizacje branżowe działające na rynku ziemniaka, wołowiny i wieprzowiny: Polska Federacja Ziemniaka, Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI), Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Zachowawczej Rasy Polska Czerwona w typie mięsnym.

Oczekiwane korzyści z wdrożenia projektu to m.in.: wzrost pozytywnego wizerunku produkowanej w Polsce żywności, wsparcie zrównoważonego rozwoju branży rolno-spożywczej w zakresie możliwości eksportowych poprzez umocnienie wizerunku polskich marek na arenie międzynarodowej, ograniczenie kosztów działań inspekcji kontrolnych czy wycofywania partii towarów z łańcucha dostaw.

W opinii jednego z sygnatariuszy listu intencyjnego - Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, uzyskiwaniu rzetelnych informacji sprzyja produkcja w systemach jakości. Wówczas możliwa jest większa przejrzystość w łańcuchach dostaw żywności od hodowcy do konsumenta, kontrola jakości na każdym etapie produkcji czy zbudowanie zaufania konsumentów do finalnego produktu spożywczego.

Jako korzyści dla branż UPEMI wskazuje poprawę wizerunku polskich produktów rolno-spożywczych w kraju i za granicą, zwiększenie ich eksportu czy zwiększenie konkurencyjności podmiotów sektora mięsnego na rynku polskim.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.85.80.239
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum


KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.