PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Nalewajk: będzie pomoc dla zakładów na poprawę technologii wędzenia

Autor:

Dodano:

Tagi:

Odpowiednia technologia wędzenia umożliwia spełnienie surowszych norm obecności m.in. benzopirenu; zakłady, które nie spełnią norm, będą mogły otrzymać pomoc z programów unijnych na poprawę technologii - zapowiedział wiceminister rolnictwa Tadeusz Nalewajk.



Od 1 września tego roku będą obowiązywały nowe, surowsze normy ograniczające zawartość w produktach wędzonych szkodliwych dla zdrowia substancji. Obecnie dopuszczalny poziom benzopirenu w kilogramie wędliny może wynosić 5 mikrogramów. Gdy wejdą nowe unijne przepisy, będą to 2 mikrogramy.

Wiceminister rolnictwa Tadeusz Nalewajk podczas seminarium "Substancje smoliste - żywność - wymagania" w poniedziałek w Lublinie przypomniał, że do końca marca tego roku zostaną przeprowadzone badania monitoringowe wędzonek produkowanych metodami tradycyjnymi, które pokażą, czy i w jakim stopniu nowe normy są przekraczane. Badania przeprowadzi Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach.

-Jeśli będzie taka potrzeba i niektóre zakłady nie będą mieściły się (w nowych normach - PAP) z tym procesem technologicznym, to jesteśmy w stanie dołożyć środków finansowych z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich nowej perspektywy (unijnej), w kontekście zmiany technologii wędzenia produktu - powiedział Nalewajk.

W Polsce zarejestrowanych jest 945 podmiotów, które stosują tradycyjne metody wędzenia.

Nalewajk przypomniał, że ministerstwo zorganizuje w każdym województwie szkolenia dla producentów dotyczące technologii wędzenia.

- Naukowcy pokazują, że zachowując odpowiednie technologie wędzenia uzyskuje się parametry produktów, które spełniają już te nowe normy. Kto się nie uczy, ten się cofa - powiedział wiceminister rolnictwa.

Prof. Zbigniew Dolatowski kierownik katedry technologii mięsa i zarządzania jakością z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, przypomniał, że wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) do których należy m.in. benzopiren powstają w procesie niecałkowitego spalania węglowodorów i wydzielają się nie tylko przy spalaniu drewna, ale też np. przy paleniu papierosów, produkcji asfaltu, są obecne w spalinach samochodowych.

Podkreślał w swoim wystąpieniu, że stężenie szkodliwego benzopirenu i jego obecność w wędzonkach zależy głównie od tego, jak wysoka jest temperatura spalania drewna, jakiego rodzaju drewna się używa, jaka jest jego wilgotność oraz od czasu trwania wędzenia. "Tymi czynnikami w produkcji wyrobów tradycyjnych możemy z powodzeniem operować i je regulować" - powiedział.

Jak tłumaczył, do temperatury 170 st. intensywnie wydziela się woda i dym jest jasny, ale w wyższych temperaturach rozkładają się już kolejne związki chemiczne (od 210 st. - pentozany, od 210 st. - celuloza, od 350 st. - lignina) i w dymie występuje więcej szkodliwych substancji. Stężenie szkodliwych związków - zdaniem Dolatowskiego - wzrasta znacznie po przekroczeniu temperatury 425 stopni Celsjusza. (Temperatura parowania rakotwórczego benzopirenu to ok. 470-490 stopni).

Prof. Dolatowski powiedział, że od 1,5 do 4,5 razy więcej WWA powstaje podczas spalania drewna miękkiego (np. jodła, sosna, olcha) niż twardego (np. buk, dąb). Więcej WWA powstaje przy spalaniu drewna z drzew iglastych niż liściastych. Drewno używane do wędzenia powinno być też pozbawione kory, a jego wilgotność powinna być w granicach 25 proc.

Jak podkreślił prof. Dolatowski, wysokie stężenia WWA są w produktach przygotowanych na otwartym ogniu, np. na grillu. Zaprezentował wyniki badań, które wykazały, że w kilogramie mięsa grillowanego jest aż 200 mikrogramów WWA.

Seminarium "Substancje smoliste - żywność - wymagania" zorganizował departament rolnictwa urzędu marszałkowskiego. Uczestniczyli w nim naukowcy, przedstawiciele służb państwowych monitorujących jakość żywności oraz producenci wędlin.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.249.22
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum


KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.