PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Niedługo szkolenie dla producentów wędlin

Niedługo szkolenie dla producentów wędlin

Autor:

Dodano:

Tagi:

Ostrzejsze poziomy zawartości WWA w środkach spożywczych mogą dotyczyć, w skali kraju około 200 małych i średnich producentów tradycyjnych wędlin. To dla nich zostanie zorganizowane szkolenie – dowiadujemy się w Centrum Doradztwa Rolniczego oddz. w Radomiu.



Centrum Doradztwa Rolniczego oddz. w Radomiu przygotowuje się do szkolenia dla producentów przetworów mięsnych, których dotyczą zmiany w prawie na temat zawartości poziomów WWA w środkach spożywczych.

- Ogólne szkolenie dla producentów wędlin odbędzie się w najbliższym czasie. Prawdopodobnie jest to kwestia kilku tygodni. Wszyscy producenci którzy wędzą w sposób tradycyjny, gdzie drewno generuje palenisko zostaną zawiadomieni o tym szkoleniu - mówi w rozmowie serwisem farmer.pl Janusz Lesisz kierownik Zespółu Ekonomiki i Organizacji Produkcji Rolnej w CDR oddz. w Radomiu.

Jednocześnie podkreśla, że problem dotyczy około 200 przetwórców w skali kraju. Są to głównie mali i średni producenci, którzy często sprzedają swoje produkty na lokalnym rynku.

W celu przygotowania się do szkolenia, ośrodek w przyszłym tygodniu wyśle próbki do analizy pod kątem zawartości benzo(a)pirenu w poszczególnych wyrobach mięsnych. Część będzie pochodziła z własnej przetwórni CDR, a pozostałe, czyli kiełbasy od zaprzyjaźnionych producentów.

- Do analizy zostaną wysłane m.in. kiełbasy, baleron, szynka, boczek i schab wędzony, bo przy tych produktach najczęściej stosowane jest wędzenie - dodaje Lesisz.

Koszt badań waha się od 420 do 800 zł netto za oznaczenie próbki pod kątem benzo(a)pirenu.

- Nie ma potrzeby, aby producenci nagle zaczęli wykonywać te badania na swoich produktach. Są one na pewno dużym obciążeniem dla ich portfela, które szybko się nie zwróci. My, chcemy dokładnie poznać jakie jest zagrożenie przy wędzeniu tradycyjnym. W naszej przetwórni posiadamy wędzarnię elektryczną, teraz jesteśmy w trakcie przygotowywania planów postawienia wędzarni tradycyjnej. To zrozumiałe, że mniejsi przetwórcy wędzą przy pomocy drewna. Są to nieporównywalnie mniejsze koszty ze względu na wysoki pobór prądu przez wędzarnie elektryczne, a poza tym uzyskuje sięznacznie lepszy smak wędlin tradycyjnie wędzonych dymem - mówi Janusz Lesisz.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • z. 2014-01-21 17:18:07
    ..ten art. miał być gdzie indziej, internet chodzi jak wół
  • z. 2014-01-21 17:14:30
    cd. art.....dlatego bardzo ważne jest racjonalne gospodarowanie zasobami gleb i jej potencjałem. Najwięcej trudności sprawiają rolnikom w sumie proste decyzje, który kawałek wyłączyć z produkcji celem zazielenienia.....bo jeśli już rolnik zastosuje związki humusowe na jedynce, ma pH bez zastrzeżeń, stosuje właściwy płodozmian, to nie mamy pojęcia dlaczego miota się po sąsiednim powiecie i szuka piachów, żeby wydzierżawić.....idiota czy co
  • Zośka 2014-01-21 17:00:00
    Nie uczcie Ojca - dzieci robić. To przypomina prezesa PIS-u, który mówi o konieczności powiększenia rodziny.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.249.22
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum


KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.