PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Selektywne septoriozy

Selektywne septoriozy

Septoriozy są wywoływane przez kilka gatunków grzybów. Jedne z nich atakują tylko liście, a inne liście i kłosy.



Septorioza liści, zwana też paskowaną, najbardziej widoczna jest na blaszkach liściowych, ale rozwija się także na źdźbłach i pochwach liściowych, tworząc podłużne jasnozielone plamy, które później zabarwiają się na brązowo. Porażenie rozszerza się od dolnych liści w kierunku górnych. Grzyb tworzy liczne małe czarne owocniki w kształcie kropki, które – w przeciwieństwie do septoriozy kłosa – są rozmieszczone rzędami równolegle do nerwów liści. Grzyb ten nie powoduje porażenia kłosa.

Choroba występuje powszechnie na pszenicy i pszenżycie, rzadziej na innych zbożach. W naszych warunkach klimatycznych septoriozę liści wywołują trzy różne grzyby. Grzyb ma duże wymagania pod względem pogody. Patogen rozprzestrzenia się poprzez deszcz, dlatego powstanie infekcji jest możliwe wówczas, gdy przez 48 godzin wilgotność liści wynosi powyżej 98 proc. Na skutek stosunkowo długiego czasu inkubacji (3–4 tygodnie), patogen można zwalczyć jedynie krótko po tym, jak nastąpi niewidoczna infekcja. Indywidualne jej uchwycenie wymaga zastosowania urządzenia ostrzegawczego, np. Septoria Timer. Jest to proste, zasilane baterią urządzenie, które instaluje się w łanie na wysokości liści od fazy BBCH 31 (początek strzelania w źdźbło), kiedy nasila się zagrożenie septoriozą. Urządzenie mierzy czas zwilżenia liści i oblicza ryzyko infekcji; wynik podawany jest na monitorze. Dla większości rolników źródłem informacji o wystąpieniu zagrożenia są jednak komunikaty Instytutu Ochrony Roślin, które można znaleźć w internecie. Dla rolników, którzy nie mają do niego dostępu, pozostaje częsta lustracja plantacji i wykonanie zabiegu po zauważeniu objawów. Za rozwiązanie historyczne należy uznać czekanie z opryskiem aż do momentu przekroczenia wyznaczonego kiedyś progu szkodliwości. W starych zaleceniach można jeszcze spotkać informacje, że w fazie krzewienia jest to 30 do 50 proc. liści z pierwszymi objawami (plamy). Faza strzelania w źdźbło to 10 do 20 proc. porażenia powierzchni liścia podflagowego, a w fazie kłoszenia 5–10 proc. porażenia powierzchni liścia flagowego. Ubytki powierzchni asymilacyjnej są wówczas już bardzo duże.

Sprawca septoriozy plew powoduje pojawienie się na liściach żółtozielonych, a później brunatnych plam, które przybierają kształt zbliżony do soczewkowatego. Czynnikiem warunkującym wystąpienie infekcji jest duża wilgotność powietrza. Porażeniu roślin sprzyjają temperatury 22–24o C. Okres inkubacji wynosi 7–14 dni. Do wywołania infekcji wystarczą zaledwie trzy godziny wysokiej wilgotności, dlatego choroba ta występuje powszechnie. Pojawiające się przebarwienia mają często chlorotyczną obwódkę. Wraz z rozwojem procesu chorobowego przeważnie stają się one jasnobrunatne, zlewają się i mogą obejmować także pochwy liściowe. Silne porażenie liści obserwuje się dopiero w czerwcu, lipcu. Na powierzchni plam pojawiają się nieregularnie ułożone ciemne owocniki. Objawy na liściach mogą być mylone z tymi, które powodują sprawcy septoriozy paskowanej (plamy jaśniejsze, prostokątne, owocniki rozmieszczone regularnie, w rzędach) i brunatnej plamistości liści (żółtawe plamy z brunatnym punktem lub pierścieniem w środku). Z porażonych liści patogen przenosi się na kłosy i wywołuje infekcję plew.

Po wykłoszeniu, na brzegach plew widoczne są brązowe lub brunatnofioletowe plamy. W miarę rozwoju choroby brzegi i końce plew zamierają. W okresie dojrzewania widoczne są na nich czarne punkty. Brunatne plamy występują również na osadce kłosowej i na dokłosiu. Ziarno pochodzące z chorych roślin, a zwłaszcza porażonych kłosów jest niedorozwinięte. Z plew lub osadki kłosowej grzyb może przerastać do okrywy owocowo-nasiennej ziarna. W lata wilgotne, przy braku zwalczania choroba ta może wpływać na znaczne obniżenie plonu, nawet  do 60 proc.

Ocena skali porażenia łanu
- Przed określeniem progu szkodliwości, trzeba ocenić procent porażenia roślin lub procent powierzchni liści zajętych przez grzyb.
- Procent porażenia roślin
- Porażenie określa się na każdym polu w 4 - 5 miejscach, sprawdzając w każdym po 20 do 25 roślin, a zatem każdorazowo podlega ocenie minimum 80 do 100 roślin.
- Procent powierzchni liści zajętych przez grzyb
- Ocenę wykonuje się bardzo podobnie. Na każde 10 ha należy sprawdzić skalę porażenia liści na 100 roślinach w 4-5 punktach pola; razem analizowane jest więc od 400 do 500 roślin.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.227.233.78
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.